Τριάντα επτά χρόνια αγάπης, αφοσίωσης και δυναμικής παρουσίας στην υπηρεσία της κρητικής παράδοσης συμπυκνώθηκαν σε μια ξεχωριστή βραδιά τιμής για τη Μαρία Κακουλάκη, πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών Παλλήνης – Κάντζας – Γλυκών Νερών «Το Κρι Κρι». Ο Δήμος Παλλήνης τίμησε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2026, στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, μια γυναίκα που με την προσωπικότητα, τη δύναμη και την ακούραστη προσφορά της έχει συμβάλει ουσιαστικά στο να παραμένουν ζωντανές οι παραδόσεις, οι αξίες και η πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης.
Για τη διαδρομή της τιμώμενης μίλησε ο Δήμαρχος Παλλήνης, Χρήστος Αηδόνης, αναδεικνύοντας την ξεχωριστή προσωπικότητά της, τον δυναμισμό και την αφοσίωση με την οποία υπηρετεί επί δεκαετίες τον κρητικό πολιτισμό. Όπως υπογράμμισε, η Μαρία Κακουλάκη ξεχωρίζει για την ισχυρή θέληση και τη βαθιά αγάπη της για τις ρίζες της, αλλά και για την επιμονή με την οποία κρατά ζωντανά τα ήθη, τα έθιμα και τις αξίες της Κρήτης, μεταφέροντάς τα στις νεότερες γενιές.
Ο Δήμαρχος επισήμανε ακόμη ότι η ιστορία ενός τόπου γράφεται και από τους ανθρώπους του, εκείνους που με τη δράση και την προσφορά τους αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα στην κοινωνία και τον πολιτισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, η αναγνώριση ανθρώπων όπως η Μαρία Κακουλάκη αποτελεί έμπρακτη τιμή σε όσους αφιερώνουν χρόνο, ενέργεια και προσωπικό αγώνα στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η εκδήλωση αποτέλεσε πρωτοβουλία του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής και σηματοδότησε την έναρξη της σειράς τιμητικών εκδηλώσεων «Μορφές», μέσα από την οποία ο Δήμος Παλλήνης θα αναδεικνύει προσωπικότητες που έχουν αφήσει το δικό τους ξεχωριστό ίχνος στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου.
Τη βραδιά παρουσίασε ο Νίκος Σιδηρόπουλος, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο και στην οργάνωσή της, μαζί με άλλους συντελεστές, ενώ τον συντονισμό είχε ο Παντελής Γιαννόπουλος.
Το παρών στην τιμητική εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Αν. Αττικής ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων Μανώλης Πατεράκης, τιμώντας με την παρουσία τους τη μακρόχρονη προσφορά της Μαρίας Κακουλάκη στην κρητική παράδοση και τον πολιτισμό, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού, Θάνος Οικονόμου, καθώς στελέχη της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου και πλήθος δημοτών.
Το εορταστικό κλίμα συμπλήρωσαν τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Κρητών Παλλήνης – Κάντζας – Γλυκών Νερών «Το Κρι Κρι», που παρουσίασαν παραδοσιακούς κρητικούς χορούς, μεταφέροντας στο κοινό τον παλμό και τη ζωντάνια της κρητικής παράδοσης.
Τη μουσική πλαισίωση ανέλαβαν ο Θωμάς Μπικάκης στη λύρα, ο Νίκος Καραβιράκης στο λαούτο και ο Μανώλης Μπουρλάκης στην ασκομαντούρα, δίνοντας στη βραδιά τον αυθεντικό ήχο της Κρήτης.
Με την πρώτη αυτή εκδήλωση της σειράς «Μορφές», ο Δήμος Παλλήνης εγκαινίασε έναν κύκλο τιμητικών αφιερωμάτων σε ανθρώπους που με τη διαδρομή και την προσφορά τους αποτελούν ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της πόλης.