ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Οι Κρήτες του Δήμου Ωρωπού τίμησαν την 28η επέτειο της μάχης της Κρήτης

Οι Κρήτες του Δήμου Ωρωπού τίμησαν την 28η επέτειο της μάχης της Κρήτης

Η βροχή δεν στάθηκε ικανή να πτοήσει το ηθικό του κοινού αλλά και των μελών του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Κρητών Δήμου Ωρωπού «Η Κρήτη» και με την υποστήριξη του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Ωρωπού διοργανώθηκε μία εξαιρετική εκδήλωση γεμάτη παλμό και συναίσθημα για να τιμηθεί η 82η επέτειος της Μάχης της Κρήτης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Κρητών Ωρωπού Μιχάλη Μπαφάκη καθώς και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Δρ. Αθανάσιος Γραμμένος Διεθνολόγος του Πανεπιστημίου Πειραιώς ο οποίος απέδωσε με ιδιαίτερο τρόπο τον ιστορικό αγώνα των Κρητών και τη θυσία τους που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για όλη την ανθρωπότητα.

Την παράσταση έκλεψαν ο Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης που έφερε στο χώρο των Παλαιών Φυλακών Ωρωπού καλοσυντηρημένα αυτοκίνητα, όπλα και στολές του Β παγκοσμίου πολέμου, αλλά και ο Πανευβοϊκός Σύλλογος Μοντελιστών με χειροποίητες μινιατούρες.

Πλήθος κόσμου παρά το ψιλόβροχο συνόδευσε με χειροκροτήματα τη λεβέντικη παρουσία των χορευτικών του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Κρητών Ωρωπού, «Η Κρήτη» και της Ένωσης Κρητών Μεταμόρφωσης «Η Μεγαλόνησος» υπό τους ήχο της λύρας του Φωκά Μουρτζάκη και του λαούτου του Ανδρέα Παπαδάκη και της μαέστρου Αθανασίας Καρελιώτη.

Τιμήθηκε για την προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης.

Τιμήθηκαν επίσης, ο Δρ. Αθανάσιος Γραμμένος, ο χοροδιδάσκαλος Κωνσταντίνος Τσάκαλος, ενώ ζεστό χειροκρότημα απέσπασε και ο Ωρωπιώτης παγκόσμιος κυπελλούχος στο αγώνισμα του σκητ στη σκοποβολή Μάκης Μίτας στον οποίο δόθηκε τιμητική πλακέτα για τη παγκόσμια επιτυχία του.

Συγκινητικό ήταν και το φινάλε όταν η συντονίστρια Αγγελική Γιαννάκη αφιέρωσε την εκδήλωση στον τεράστιο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο και προς τιμήν τραγουδήθηκε το «ζαβαρακατρανέμια» πριν ακολουθήσουν τα πυροτεχνήματα. Η βραδιά έκλεισε με κρητικά κεράσματα και ρακί.