ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Tο Πολυδένδρι γιόρτασε τη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας για το θαύμα της στο Λοιμό του 1917

Tο Πολυδένδρι γιόρτασε τη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας για το θαύμα της στο Λοιμό του 1917

Η ανάμνηση του Θαύματος της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας εορτάσθηκε στον ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Πολυδένδρι του Δήμου Ωρωπού με το Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλου συμπαραστατούμενος από τους Αρχιερατικούς Επιτρόπους Πεύκης, Ωρωπού και ιερείς της περιοχής.

Η διακονία του θείου λόγου ανατέθηκε στον Αρχιμανδρίτη π. Ευστράτιο Δελατόλα, Αρχιερατικό Επίτροπο Πεύκης-Μεταμορφώσεως. Στο κήρυγμά του ο π. Ευστράτιος, αναφέρθηκε τόσο στο Μεγάλο Θαύμα της Αγίας, όσο όμως και στο γεγονός ότι η εορτή αυτή αποτελεί χρέος των Χριστιανών καθώς δείχνει την ευγνωμοσύνη απέναντί της.

Ακολούθησε Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος στους δρόμους του Πολυδενδρίου παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστου Τρομπούκη, των αντιδημάρχων Μαρίας Βασιλάκου, Μιχάλ Ντάση, της Δημοτικού Συμβούλου Δήμητρα Τοτόμη Σωτήρχου του προέδρου της Δημοτικής Ενότητας Πολυδενδρίου Πέτρου Παπαϊωάννου των τοπικών συμβούλων Ελένη Τοτόμη, Παναγιώτα Μπερτόλη, Αναστασία Βασιλάκου και του διευθυντή της διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Ωρωπού Γιώργου Γεροβασιλάκου και πλήθους πιστών. Τιμητικό Άγημα της 180 Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων «HAWK» περιέφερε την Ιερή Εικόνα.

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΤΟ ΛΟΙΜΟ ΤΟΥ 1917

Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα γιορτάζεται το θαύμα της Αγίας Βαρβάρας. Μέτα από επέμβαση της Αγίας, στάματησε η λοιμική νόσος της ευλογιάς στο χωριό. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων του Πολυδενδρίου, τις οποίες συνέλεξε το 1986 ο εφημέριος του χωριού, το 1917 έπεσε επιδημία ευλογιάς στο χωριό. Πολλοί αρρώστησαν κι οχτώ απ’ αυτούς πέθαναν. Πολλοί ήταν ετοιμοθάνατοι. Δύο από τους νεκρούς ήταν απ’ το Γραμματικό γι’αυτό όλοι υποθέσανε ότι η αρρώστεια ήρθε από κει. Όλοι πανικοβλήθηκαν. Πολλοί πήραν τά βουνά. Η χωροφυλακή απέκλεισε τά σπίτια στα οποία υπήρχαν άρρωστοι, καθώς και τους γύρω δρόμους, για να εμποδίσουν την εξάπλωση της επιδημίας. Άλλοι έπιασαν το πηγάδι της πλατείας και τις βρύσες του χωριού για να εμποδίσουν τους αρρώστους να μολύνουν το νερό. Οι δυστυχείς άρρωστοι πήγαιναν στη δεξαμενή έξω από το χωριό για να πάρουν νερό. Τους νεκρούς δεν τους διάβαζαν στην Εκκλησία. Ο εφημέριος του χωριού ο παπα-Γιάννης ο Τσάκας διάβασε μερικούς κρυφά. Κάποιος γέροντας διηγείται: «Κάποιον από τους νεκρούς τον πήγα εγώ σέρνοντας από το σπίτι στην Εκκλησία, νύχτα και τον θάψαμε. Μετά εγώ πήρα την κάπα του και κοιμήθηκα αλλά δεν κόλλησα την αρρώστεια».

Πάνω στα μνήματα ρίχνανε ασβέστη για να μη μεταδοθεί η επιδημία. Μέσα σ’αυτή την κατάσταση της απελπισίας και του πανικού, όπως διηγήθηκε η Άννα Βασιλάκου, ένα 10χρονο παιδί, ο Παναγιώτης Σπυρ. Σωτήρχος είδε σε όραμα στο εικονοστάσι την Αγία Βαρβάρα, η οποία του είπε: «Να έρθετε να με πάρετε για να διώξω την αρρώστεια».

Τότε ο παπα-Γιάννης με τους επιτρόπους της εκκλησίας πήγαν στο Αιγάλεω, στο ναό της Αγίας Βαρβάρας κι από κει με αυτοκίνητο έφεραν την θαυματουργή εικόνα της μέχρι τη διασταύρωση του χωριού. Εκεί οι χριστιανοί την υποδέχθηκαν με ευλάβεια, συγκίνηση και κλάμματα, ενώ όλος ο δρόμος ήταν στρωμένος με δάφνες. Πέφτανε στην εικόνα και φώναζαν: «Βοήθησέ μας Αγία Βαρβάρα. Διώξε την αρρώστεια.» Έπειτα λιτάνευσαν την εικόνα γύρω απ’ το χωριό κι αμέσως - Θαύμα φοβερό! - η επιδημία έπαυσε. Όχι μόνο δεν αρρώστησαν άλλοι, αλλά και όλοι οι άρρωστοι έγιναν καλά. Από τότε, αυθόρμητα κι από ευγνωμοσύνη καθιερώθηκε στο Πολυδένδρι η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας σαν αργία. Έφτιαξαν εικόνα της Αγίας και οι κάτοικοι του Πολυδενδρίου πανηγυρίζουν με λαμπρότητα το θαύμα αυτό στις 15 Ιουλίου, την ημέρα δηλαδή που κατέφθασε στο χωριό τους η εικόνα της Αγίας, σαν απεσταλμένη του Σωτήρος Χριστού.

*Με πληροφορίες από το ekklisiaonline.gr

https://www.youtube.com/watch?v=Zcc_Gpv7-BY

https://invite.viber.com/...

Δήμος Ωρωπού Γιασημάκης Γιώργος #Aγία_Βαρβάρα