ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Οι πολίτες των Δήμων Τανάγρας, Ωρωπού, Θήβας, Χαλκίδας έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα: Ακυρώστε την κατασκευή του ΧΥΤΒΑ Τανάγρας που αποτελεί υγειονομική και περιβαλλοντική βόμβα

Οι πολίτες των Δήμων Τανάγρας, Ωρωπού, Θήβας, Χαλκίδας έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα: Ακυρώστε την κατασκευή του ΧΥΤΒΑ Τανάγρας που αποτελεί υγειονομική και περιβαλλοντική βόμβα

Πλήθος κόσμου έδωσε δυναμικό παρών στη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την εγκατάσταση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΥΤΒΑ) που κατασκευάζεται στη θέση «Κεραμιδέζα» του Δήμου Τανάγρας εκφράζοντας την αντίθεση του αλλά και την αποφασιστικότητα του να σταματήσει τα σχέδια για την κατασκευή της μοναδικής εγκατάστασης σε όλη τη χώρα που θα συγκεντρώνει καθημερινά τόνους επικίνδυνων τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων και άλλων επικίνδυνων υλικών που θα ταφούν «αιώνια» πλάι στον Ασωπό ποταμό.

Με πανό, συνθήματα, μαύρες σημαίες και αγροτικά μηχανήματα πολίτες κάθε ηλικίας από τους Δήμους Τανάγρας, Ωρωπού, Χαλκίδας και Θήβας απαίτησαν να σταματήσουν άμεσα τα έργα στην τεράστια εγκατάσταση που ελοχεύει κινδύνους για τη δημόσια υγεία, τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και της κοιλάδας του Ασωπού μέχρι και τον Ευβοϊκό κόλπο. Ξεκαθάρισαν πως εντός των ημερών θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις με νόμιμο αγώνα σε όλα τα επίπεδα και προς κάθε κατεύθυνση.

Άπαντες συντάχθηκαν με την ομόφωνη απόφαση και το ψήφισμα του Δ.Σ. του Δήμου Τανάγρας για να σταματήσουν τα έργα στον ΧΥΤΒΑ, ενώ έμπειροι νομικοί ενημέρωσαν για την πορεία των ενεργειών που έχουν δρομολογηθεί από τον Δήμο Τανάγρας ενόψει και της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Δυναμική ήταν η παρουσία του δημάρχου Ωρωπού Γιώργου Γιασημάκη και της πλειοψηφίας των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δήμαρχος Ωρωπού έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για την έναρξη δυναμικού αγώνα ώστε να ματαιωθεί η κατασκευή του ΧΥΤΒΑ που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την αττικοβοιωτία και τον Ευβοϊκό. Ξεκαθάρισε πως οι μοναδικοί αγώνες που χάνονται είναι οι αγώνες που δεν δίνονται και τόνισε:

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλες τις κατευθύνσεις, για να στείλουμε το μήνυμα πως οι δημότες είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι για να μπει δυναμίτης στα θεμέλια αυτού του τόπου. Δεν θα επιτρέψουμε να μπει σε περιπέτειες το μέλλον των επόμενων γενεών και του τόπου, ούτε να υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής αλλά και η επιβίωση της περιοχής μας με την κατασκευή μιας διαρκούς πηγής κινδύνου όπως είναι ο ΧΥΤΒΑ. Κάποιοι ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν ερήμην των κατοίκων και της θέλησης τους. Είναι κατασκευή που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ολοσχερή καταστροφή κάθε ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο για την περιοχή μας. Ο τόπος μας έχει ήδη επιβαρυνθεί πολύ από τη μόλυνση του Ασωπού και όχι μόνο. Έχει ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα στην υποβάθμιση. Οι κάτοικοι και οι δημότες αυτού του τόπου έχουν αρκετά ανεχθεί όσα καθημερινά υποβαθμίζουν το μέλλον το δικό τους και των οικογενειών τους. Είμαστε αποφασισμένοι να απαντήσουμε δυναμικά, με όλους τους τρόπους και σε όλα τα επίπεδα σε αυτή την ανέντιμη και εχθρική κίνηση για τον τόπο μας. Έχοντας με το μέρος μας όλα τα δίκια του κόσμου και πιστεύοντας πως πάνω από οποιαδήποτε κερδοφόρα βιομηχανική εγκατάσταση βρίσκεται το συμφέρον των πολιτών και το δικαίωμα τους στην υγεία. Καλούμε όλους αυτούς που αποφάσισαν κάτι τέτοιο να το πάρουν πίσω άμεσα και να αφουγκραστούν την οργή των κατοίκων που σιγοβράζει. Δεν διαπραγματευόμαστε το μέλλον των παιδιών μας και το μέλλον του τόπου μας. Δεν συνηγορούμε σε τέτοιες καταστροφικές ενέργειες. Θα αντισταθούμε σθεναρά και οργανωμένα απέναντι σε όσους επιχειρήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Όλοι μαζί μία γροθιά και με με μία απόφαση και με ένα κοινό στόχο δίνουμε τη μάχη. Είναι βέβαιο πως θα νικήσουμε. Όταν ο λαός αποφασίζει να αγωνιστεί κανείς και τίποτα δε μπορεί να του σταθεί εμπόδιο. Η εγκατάσταση του ΧΥΤΒΑ στην περιοχή μας δεν πρέπει να περάσει και δεν θα περάσει. Θα αγωνιστούμε όλοι μαζί με πάθος, με δύναμη, με αποφασιστικότητα και να είστε βέβαιοι πως θα νικήσουμε. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη ότι μας χωρίζει και να κοιτάξουμε να δώσουμε αυτόν τον δίκαιο αγώνα ενωμένοι και δυνατοί. Καλό αγώνα!».

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν η Πρόεδρος του κόμματος “Πλεύση Ελευθερίας” Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος, Γιώτα Πούλου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης, Αντώνης Τουλουμάκος, ο οικοδεσπότης δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας, ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, η δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, ο δήμαρχος Θηβαίων Γιώργος Αναστασίου, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Νίκος Σουλιώτης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Στερεάς Ελλάδας και της Αττικής, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, ο πρώην δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, εκπρόσωποι του ΚΚΕ, της Λαϊκής Συσπείρωσης, της ΟΓΕ Τανάγρας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού Γιώργος Παναγόπουλος, Σύλλογοι, Φορείς και πολλοί κάτοικοι.

Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης | https://www.youtube.com/watch?v=1uXS_l6B0Sc&t=9s

Δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας | https://www.youtube.com/watch?v=chcPgKdnEGo

Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα | https://www.youtube.com/watch?v=xMjmze5_b9E

Δήμαρχος Θηβαίων Γιώργος Αναστασίου | https://www.youtube.com/watch?v=Z8vIAA-_82Y&t=3s