ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διονύσης Καμπιώτης: Το 2017 και το 2018 οι προηγούμενοι έκαψαν τον Κάλαμο και το Καπανδρίτι, οι σημερινοί τις Αφίδνες, τη Δροσοπηγή, την Κοσμοθέα και την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Από τις πρώτες κιόλας ώρες της καταστροφικής πυρκαγιάς μέχρι και τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε με μόνο θέμα την αποτίμηση των καταστροφών που προκλήθηκαν από αυτή, επιλέξαμε συνειδητά να διατηρήσουμε στάση υπευθυνότητας όπως κάναμε και κατά την προηγούμενη καταστροφή που έπληξε τον δήμο μας (Μήδεια).
Υπευθυνότητα για εμάς σημαίνει εντοπισμός των λαθών και διατύπωση σοβαρών προτάσεων ώστε να αποτραπούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον.
Όμως, μετά από το Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε, ακούγοντας όλα όσα ειπώθηκαν από την σημερινή Δημοτική Αρχή, από την προηγούμενη αλλά και από τους εθελοντές πυροσβέστες, τους ανθρώπους αυτούς που με αυτοθυσία ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης, οφείλω να ομολογήσω ότι η ψυχραιμία μου πλέον έχει χαθεί.
Παρακολούθησα έκπληκτος την σημερινή Δημοτική Αρχή να κατηγορεί την προηγούμενη, αλλά και την προηγούμενη Δημοτική Αρχή να κατηγορεί την σημερινή, για το ποιός και με τις περισσότερες αβλεψίες έκαψε περισσότερο τον Ωρωπό.
Το 2017 και το 2018 οι προηγούμενοι τον Κάλαμο και το Καπανδρίτι ή οι σημερινοί τις Αφίδνες, τη Δροσοπηγή, την Κοσμοθέα και την Ιπποκράτειο Πολιτεία.
Είδα με έκπληξη και οργή την σημερινή Δημοτική Αρχή να αλληλοσυγχαίρεται όταν το 75% των Αφιδνών και της Ιπποκράτειου Πολιτείας είναι στάχτη. Είδα την προηγούμενη Δημοτική Αρχή να κουνάει το δάχτυλο και να καυχιέται για το πόσο καλά τα είχαν κάνει εκείνοι το '17 και το '18 και πόσο άσχημα έγιναν όλα σήμερα. Αιδώς Αργείοι.
Σταματήστε να κουνάτε το δάχτυλο ο ένας στον άλλον και ακούστε τα παιδιά των εθελοντικών ομάδων που τα λόγια τους στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν συνεχόμενες γροθιές στο στομάχι όταν έλεγαν ότι πήγαιναν να γεμίσουν τα πυροσβεστικά μέσα στην κόλαση της φωτιάς και οι κρουνοί δεν είχαν νερό. Τόσο απλά! Οι κρουνοί δεν είχαν νερό!
Ακούσαμε τα παιδιά των εθελοντικών ομάδων να αναρωτιούνται αν είναι τρελοί ή γραφικοί. Φίλοι μου των εθελοντικών ομάδων πιθανόν να είστε τρελοί που ρισκάρετε τη ζωή σας για να σώσετε τους συνανθρώπους σας, τους συμπολίτες σας, τους συνδημότες σας χωρίς εμείς να έχουμε κάνει για εσάς ούτε τα τυπικά. Όμως οι γραφικοί είμαστε όλοι εμείς που αποτελούμε το Δημοτικό Συμβούλιο και δεν βρήκαμε το θάρρος να ζητήσουμε μια ΣΥΓΝΩΜΗ.
Νιώθω λοιπόν την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη για όλα αυτά που πιθανόν να έπρεπε να κάνω παραπάνω και δεν μπόρεσα. Συγγνώμη που όταν έβλεπα να δίνονται με απευθείας αναθέσεις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από χρήματα της Πολιτικής Προστασίας και σε εσάς να δίνουν ‘’φιλοδωρήματα’’ δεν αντέδρασα όσο θα έπρεπε. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη και από τους συμπολίτες μας που έχασαν σπίτια και περιουσίες σε αυτή τη φωτιά. Στους ίδιους που αποκλείστηκαν χωρίς νερό και ρεύμα κατά τη διάρκεια της Μήδειας λίγους μήνες πριν.
Θέλω ακόμη να σας ζητήσω συγγνώμη για την πίεση που έπρεπε να ασκήσω στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν άσκησα, όταν στο πρώτο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου πριν από ενάμιση χρόνο (Μάρτιος 2020), η Δημοτική Αρχή αγνοούσε τις προτάσεις που είχαμε καταθέσει ως Συμμαχία Δημιουργίας:
• Δημιουργία και οργάνωση αίθουσας: "Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας".
• Περίφραξη των Αντλιοστασίων και των Υδατοδεξαμενών καθώς και τοποθέτηση σε αυτά αυτόματων ηλεκτρογεννητριών σε περίπτωση πτώσης του ηλεκτρικού ρεύματος.
• Υπογειοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου εντός των οικισμών, αλλά και εντός των δασικών περιοχών του Δήμου
• Έργα οδικών αξόνων διαφυγής
• Άμεσο σχέδιο καθαρισμού των δασικών εκτάσεων
Τι και αν τις καταθέσαμε, δεν εισακούσθηκαν ποτέ. Αντί αυτού, το Αντλιοστάσιο Α' στις Αφίδνες από τον Αύγουστο του 2018 χρησιμοποιείται σαν αποθήκη Χριστουγεννιάτικων και Πασχαλινών στολιδιών του Δήμου με αποτέλεσμα με την πρώτη σπίθα τα στολίδια να λαμπαδιάσουν και ο πίνακας να παραδοθεί στις φλόγες αφήνοντας χωρίς ρεύμα όλο το δίκτυο.
Στη γεώτρηση στο Κατσιμίδι κανείς δεν φρόντισε τις κρίσιμες ώρες να βάλει μπροστά τη γεννήτρια με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς νερό το 65% της Ιπποκράτειου Πολιτείας και φυσικά και οι πυροσβεστικοί κρουνοί. Κρουνοί που θεωρητικά είχαν ελεγχθεί, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες τέσσερεις μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά τοποθετούνταν καινούργιοι στην περιοχή της Δροσοπηγής.
Επιπλέον, θέλουμε να επισημάνουμε την αδυναμία να κρατηθεί ανοιχτό σε τόσο κρίσιμες στιγμές το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου όταν εκατοντάδες πυροσβέστες και μέλη εθελοντικών ομάδων επιχειρούσαν βάζοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο. Να είστε σίγουροι ότι όσο περνάει από το χέρι μας, αυτό δεν θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί.
Κλείνοντας, θέλω να πω το εξής και είναι προσωπική μου δέσμευση. Θα φροντίσω εγώ ο ίδιος να επισκεφτώ, να φωτογραφίσω και να μετρήσω όλους τους δρόμους που διανοίχθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα ως αντιπυρικές ζώνες και στοίχισαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Επίσης, θα φροντίσω προσωπικά να ενημερωθώ και να ενημερώσω που βρίσκονταν και που επιχειρούσαν κατά τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς, οι δεκάδες εκείνοι που προσλήφθηκαν για πυρασφάλεια.
Δηλώνω προσωπικά συγκλονισμένος με ότι συνέβη καθώς και με την αμετροέπεια των λόγων που ακούστηκαν και των έργων που διαπράχθηκαν. Δεσμεύομαι πως ως Συμμαχία Δημιουργίας θα καταθέσουμε για ακόμη μια φορά, όπως και μετά τη Μήδεια, προτάσεις τόσο για την πυρασφάλεια της περιοχής (διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διανύουμε ακόμη επικίνδυνη περίοδο) όσο και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
 
Διονύσης Καμπιώτης
Επικεφαλής της Συμμαχίας Δημιουργίας