ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιώργος Γιασημάκης: «Παραλάβαμε χάος και παλεύουμε να αναμορφώσουμε το Δήμο Ωρωπού»

Ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης παραχώρησε συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης στο τηλεοπτικό κανάλι Αlert και στην εκπομπή «Κάθε Δήμος ένα Ταξίδι». 
 
Πρόκειται για την πρώτη από τις δύο εκπομπές που είναι προγραμματισμένες για το Δήμο Ωρωπού.
 
Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης που παρουσιάζουμε σήμερα, ο Γιώργος Γιασημάκης αναφέρθηκε στο χρέος των 15 εκατομμυρίων Ευρώ που παρέλαβε την 1η Σεπτεμβρίου 2019 οπότε και ανέλαβε τα ηνία του Δήμου, στο πρόγραμμα αποπληρωμής χρεών του Υπουργείου Εσωτερικών συνολικού ύψους 12 εκ. Ευρώ και αφού προηγουμένως βεβαιώθηκαν τα χρέη.
 
Αναφέρθηκε στις άμεσες κινήσεις με τις 10 προτάσεις χρηματοδότησης που έγιναν στο πρόγραμμα «Φιλόδημος 2» αλλά και στο πλάνο χρηματοδότησης για το πρόγραμμα «Τρίτσης» καθώς επίσης στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και στα έργα που προγραμματίζονται. Τόνισε την ανάγκη κατασκευής και αναβάθμισης των υποδομών που θα δώσουν κίνητρα σε πολίτες άλλων περιοχών να επισκεφτούν το Δήμο Ωρωπού ή ακόμα και να τον επιλέξουν για μόνιμη κατοικία ενώ στο τέλος της πρώτης ενότητας αναφέρθηκε στα έργα που προετοιμάζονται για τα τρία αλιευτικά καταφύγια, ενώ αποκάλυψε πως βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την δημιουργία μαρίνας στα όρια του Δήμου.
 
- Για τον οικονομικό απολογισμό του πρώτου έτους στη θητεία της νέας Δημοτικής Αρχής:
 
«Όταν αναλάβαμε 1η Σεπτέμβρη του 2019 χωρίς υπερβολή παραλάβαμε ένα χάος. Χρέη, ελλειμματικό προϋπολογισμό που δημιουργούσε νέα χρέη και πλήρης αποδιοργάνωση στις υπηρεσίες του Δήμου. Σιγά, σιγά με μεθοδική δουλειά καταφέραμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Το πρώτο είναι ότι περιορίσαμε τις σπατάλες σε μεγάλο βαθμό, έως και 50%. Χρήματα που δεν έπρεπε να φεύγουν από τα ταμεία του Δήμου γιατί οι προμήθειες και οι εργασίες γίνονται με λιγότερα χρήματα. Εξασφαλίσαμε χρήματα από το Υπουργείο Εσωτερικών για να πληρώσουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το Μάρτιο πήραμε 2,5 εκατομμύρια Ευρώ για να πληρώσουμε ληξιπρόθεσμα και τον Ιούνιο μπήκαμε πάλι στο πρόγραμμα των ληξιπροθέσμων εξασφαλίσαμε 9,5 εκ. Ευρώ για να πληρώσουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές. Κανείς δεν σου δίνει χρήματα να πληρώσεις ληξιπρόθεσμες οφειλές εάν αυτές δεν υπάρχουν. Είναι ακόμα 3-4 εκ. Ευρώ που δε μπορέσαμε να τις εντάξουμε σε κάποιο πρόγραμμα».
 
- Για τις πρώτες κινήσεις που έγιναν και το Γραφείο Σχεδιασμού Χρηματοδοτούμενων Εργων:
 
«Πριν ακόμα αναλάβουμε με τους συνεργάτες μου δημιουργήσαμε το γραφείο Ένταξης Χρηματοδοτούμενων και Συγχρηματοδοτούμενων Έργων για να εξασφαλίσουμε χρήματα από όποιες πηγές μπορούσαμε, από το ΕΣΠΑ από το πρόγραμμα Φιλόδημος-2 τώρα με το πρόγραμμα «Τρίτσης». Σε 4 μήνες του 2019 που πήραμε την διοίκηση του Δήμου καταθέσαμε 10 προτάσεις και εγκρίθηκαν ήδη οι πέντε. Αναμένουμε και την έγκριση των υπολοίπων. Είναι αρκετά τα χρήματα που έχουμε εξασφαλίσει για έργα στο Δήμο μας και άμεσα θα προχωρήσουμε στη δημοπράτηση τους».
 
- Σχετικά με τα έργα στο οδικό δίκτυο, την προετοιμασία για τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τους εθελοντές είπε:
 
«Ο Δήμος μας είναι από τους μεγαλύτερους σε έκταση στην Αττική με έκταση 320 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο Δήμος μας είναι πολύ μεγάλος σε έκταση και ανομοιογενής Δήμος. Έχουμε ορεινά χωριά που έχουν χιόνια το χειμώνα όπως οι Αφίδνες, το Καπανδρίτι, η Μαλακάσα, ο Αυλώνας, ενώ τα χωριά της παραλιακής ζώνης έχουν άλλα προβλήματα και άλλες ανάγκες. Έχουμε κάνει τον σχεδιασμό μας για να αντιμετωπίζουμε τις έκτακτες ανάγκες. Το χειμώνα που πέρασε πήγαμε καλά και είμαστε έτοιμοι και για αυτόν τον χειμώνα. Μην ξεχνάτε πως μόνο στην Ιπποκράτειο Πολιτεία υπάρχουν 94 χιλιόμετρα δρόμων συν όλο το υπόλοιπο δίκτυο. Δε μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς τις εθελοντικές ομάδες. Όλες οι εθελοντικές ομάδες είναι κοντά σε κάθε Δημοτική Αρχή σε κάθε Δήμο και εμείς είχαμε πάντα τις εθελοντικές ομάδες, προσφέρουν ανιδιοτελώς και τις ευχαριστούμε».
 
- Για τα έργα που παραλήφθηκαν και για το μεγάλο στόχο των υποδομών που θα δημιουργήσουν κίνητρα ώστε πολίτες άλλων περιοχών να επισκεφθούν το Δήμο Ωρωπού ή και να τον επιλέξουν ως μόνιμη κατοικία είπε:
 
«Για να μην είμαστε μηδενιστές παραλάβαμε τρία έργα σε εξέλιξη στην ύδρευση. Δύο έργα ύδρευσης στον Κάλαμο και ένα στον Άγιο Κωνσταντίνο. Το ένα έχει τελειώσει και τα άλλα δύο εκτελούνται τώρα. Οι υποδομές που παραλάβαμε ήταν στην ύδρευση αλλά για πολλά χρόνια ο Δήμος Ωρωπού δεν είδε πραγματικά έργα υποδομής, έργα που θα αλλάξουν τον τόπο και θα δώσουν πνοή και ανάπτυξη στον τόπο. Είμαστε μισή ώρα από την Αθήνα και θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να προσελκύσουμε επισκέπτες διότι η οικονομία του Δήμου μας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους επισκέπτες. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε υποδομές ώστε κάποιος να έχει λόγο να επισκεφθεί στο Δήμο μας. Σχεδιάζουμε και προγραμματίζουμε πάρα πολλά, από αναπλάσεις χώρων, του παραλιακού μετώπου και πλατειών, να δημιουργήσουμε υποδομές σε όλα τα χωριά, ώστε κάθε χωριό να έχει τον χαρακτήρα του και να μπορέσουμε να αναδείξουμε κάθε χωριό ξεχωριστά».
 
- Για τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής σχετικά με την κατασκευή και αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων:
 
«Με την Περιφέρεια Αττικής και σε συνεργασία με Γιώργος Πατούλης έχουμε εντάξει στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας χρηματοδότηση για την ανακαίνιση όλων των ανοικτών αθλητικών χώρων. Πρόκειται για τα γήπεδα μπάσκετ, 5χ5, βόλεϊ, τένις. Μας έχει εγκρίνει χρηματοδότηση 2 εκ. Ευρώ. Είμαστε στη διαδικασία της ολοκλήρωσης της μελέτης ώστε να προχωρήσουμε και εκεί στην προγραμματική σύμβαση και μετά στο διαγωνισμό. Παράλληλα τρέχουμε προγράμματα που χρηματοδοτούν τα μεγάλα γήπεδα ποδοσφαίρου για να αλλάξουμε τους χλοοτάπητες που είναι σε κακή κατάσταση».
 
- Σχετικά με τα έργα στα αλιευτικά καταφύγια αλλά και τις πληροφορίες για την δημιουργία νέας μαρίνας στο Δήμο ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης είπε:
 
«Έχουμε τρία αλιευτικά καταφύγια, ένα στους Αγίους Αποστόλους, ένας στα Νέα Παλάτια και ένα στο Χαλκούτσι. Το παραλιακό μέτωπο έχει μήκος 32 χιλιόμετρα. Έχουμε προγραμματίσει και θα ξεκινήσει άμεσα η ανάπλαση στο λιμάνι των Αγίων Αποστόλων. Επίσης χρειάζεται εκβάθυνση το αλιευτικό καταφύγιο των Αγίων Αποστόλων και κάποιες άλλες παρεμβάσεις για να μην έχουμε προβλήματα. Επίσης γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία μαρίνας στα όρια του Δήμου μας».
 
* Στο β΄ μέρος της συνέντευξης του Δημάρχου Ωρωπού Γιώργου Γιασημάκη γίνεται αναφορά για τις υγειονομικές υποδομές του Δήμου, στο κοινωνικό έργο, για τα όσα σχεδιάζονται στα Κέντρα Υγείας Καπανδριτίου και Ωρωπού, στη δομή προσφύγων και μεταναστών της Μαλακάσας, για τις απολυμάνσεις και τις φυλακές Ωρωπού.

Δείτε το Α΄μέρος της συνέντευξης:
 
 
Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Ωρωπού