ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΩΡΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΖΥΓΟΜΑΛΑ: «Είναι ανεπιθύμητοι στον τόπο μας όσοι αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς»

Την έντονη αντίδραση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ωρωπού και της τοπικής κοινωνίας του Αυλωνα έχει προκαλέσει η προώθηση από το Υπουργείου Πολιτισμού του υπό ψήφιση νομοσχεδίου στη Βουλή που αφορά στο Μουσείο Ζυγομαλά χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει ενημέρωση και διαβούλευση.

Ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης με έγγραφα που απέστειλε στην Υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη τα οποία κοινοποιήθηκαν σε όλους τους Βουλευτές της Ανατολικής Αττικής, ζήτησε την αναβολή της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή και κατ΄επέκταση την αναβολή της ψήφισης του άρθρου του νομοσχεδίου στη Βουλή που αφορά στην Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Μουσείου Ζυγομαλά και του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού. Πρόταση του ήταν να προηγηθεί διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς για να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για το Μουσείο Ζυγομαλά.

Η πρώτη επιστολή στάλθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2020. Ακολούθησαν τηλεφωνικές επικοινωνίες του Δημάρχου Ωρωπού με την Υπουργό Πολιτισμού χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα και στάλθηκε νέα επιστολή στην οποία ο Γιώργος Γιασημάκης αφού επανέλαβε το αίτημα και την πάγια θέση του Δήμου τονίζει προς την κα.Λίνα Μενδώνη:

«Σε συνέχεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας αλλά και του εγγράφου από 7/12 θα ήθελα να σας ενημερώσω πως η θέση μας παραμένει αδιαπραγμάτευτη. Δε μπορεί να αποφασίζει κανείς για τον Αυλώνα χωρίς του Αυλωνίτες».

                 

Ο Δήμαρχος Ωρωπού σε δηλώσεις του ανέφερε πως το Υπουργείο Πολιτισμού με τον τρόπο που αντιμετωπίζει το ζήτημα της διαχείρισης του Μουσείου Ζυγομαλά δείχνει να μην υπολογίζει την θέση της τοπικής κοινότητας ενώ ενόψει της προώθησης του νομοσχεδίου για ψήφιση στη Βουλή την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου τόνισε προς κάθε κατεύθυνση:

«Είναι ανεπιθύμητοι στον τόπο μας αυτοί που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Οι Αυλωνίτες δεν έχουν απλά τον τελευταίο λόγο για την τύχη του κέντρου ιστορίας και πολιτισμού της πόλης τους αλλά ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού οφείλουν να έχουν ξεκάθαρη και κρυστάλλινη ενημέρωση σχετικά με τα σχέδια του Υπουργείου Πολιτισμού για τη διαχείριση και την τύχη του Μουσείου που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον τόπο μας».

Aπό το Γραφείο Τύπου του Δήμου Ωρωπού