ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΒΙΝΤΕΟ - O Δήμος Ωρωπού και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ωρωπού "ο Ασωπός" τίμησαν την μνήμη των ηρώων της μάχης του Ωρωπού

Η μνήμη των πεσόντων ηρώων που πρωταγωνίστησαν στη νικηφόρα μάχη του Ωρωπού στις 13 Ιουλίου 1829 και αφιέρωσαν τη ζωή τους στην απελευθέρωση της Ελλάδας τιμήθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ωρωπού "ο Ασωπός" υπό την αιγίδα του ΝΠΔΔ και του Δήμου Ωρωπού στον προαύλιο χώρο της Βυζαντινής εκκλησίας της Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Ωρωπό.
 
Στεφάνι στο μνημείο πεσόντων κατέθεσαν ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης και η πρόεδρος του διοργανωτή Συλλόγου Άννα Κόντου, ενώ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.
 
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 Κωνσταντίνος Πλαπούτας συνοδευόμενος από τον Αλέξανδρο Πατούλη, υιό του Περιφερειάρχη Αττικής.
 
ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ:
 
 
ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΣΤΩΝ 1821
 
Ο Κωνσταντίνος Πλαπούτας εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα κατορθώματα των ηρώων του Ωρωπού τα οποία μέχρι και πριν λίγα χρόνια ήταν άγνωστα στο ευρύ κοινό και υποσχέθηκε υποστήριξη και συνεργασία με τους φορείς του Ωρωπού για την ανάδειξη της Μάχης του Ωρωπού η οποία αποκαλύφθηκε μετά το βιβλίο που κυκλοφόρησε ο συγγραφέας ιστορικός και ερευνητής Γιάννης Γκικάκης ο οποίος για το λόγο αυτό τιμήθηκε από τον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη.
 
 Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΣΠΑΘΙΟΥ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΚΟΥΡΤΑΝΙΩΤΗ
      
Η κορύφωση της βραδιάς ήταν τα αποκαλυπτήρια του σπαθιού του μέγιστου ήρωα της επανάστασης και οπλαρχηγού της μάχης του Ωρωπού Γεωργίου      Σκουρτανιώτη. Το οποίο βρίσκεται σε άριστη, κατάσταση, παραχωρήθηκε ειδικά για την εκδήλωση και αποκαλύφθηκε μετά από δύο αιώνες από την οικογένεια που φυλάσσει το κειμήλιο αλλά και την ανωνυμία της.

ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΠΑΘΙΟΥ

Τα αποκαλυπτήρια του σπαθιού έκανε ο δήμαρχος Γιώργος Γιασημάκης μαζί με την πρόεδρο του Συλλόγου Άννα Κόντου προκαλώντας ρίγη συγκίνησης. Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ωρωπού "ο Ασωπός" τίμησε την οικογένεια που διατηρεί το σπαθί του Γεωργίου Σκουρτανιώτη και το παραχώρησε ειδικά για την εκδήλωση. Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Λούπης στον οποίο η οικογένεια εμπιστεύτηκε το ιστορικό κειμήλιο.

ΚΑΘΗΛΩΤΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ

Καθηλωτική ήταν η αφήγηση των γεγονότων της Μάχης από τη Μαίρη Κασαμπαλάκου προκαλώντας ρίγη συγκίνηση στο κοινό. Το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου "Αγία Μαρίνα" με τις πανέμορφες παραδοσιακές στολές τους τόπου μας χόρεψε παραδοσιακούς χορούς.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με δοξολογία παρουσία του πανοσιολογιοτατου αρχιμανδρίτη Ευστράτιου που εκπροσώπησε τον Μητροπολίτη Κηφισιάς Αμαρουσίου Ωρωπού κ.Κύριλλο και οι αιδεσιμολογιώτατοι πρωτοπρεσβύτεροι πατήρ Αντώνιος και πατήρ Σπυρίδων.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Κανελλόπουλος, Δημήτρης Σαμπάνης, Γιώργος Αρμυριώτης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΩ Άγγελος Χατζηιωάννου, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Άγγελος Καλύβας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Κιούσης, Χρήστος Σαμπάνης, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Λίτσας, οι πρόεδροι κοινοτικών συμβουλίων Λάμπρος Ρόδης, Γιώργος Λιθαδιώτης, οι κοινοτικοί σύμβουλοι Θανάσης Μακρυγιάννης, Δημήτρης Ελεύθερας, Μιχαήλ Πολυχρόνης, Θωμάς Μακροδημήτρης, ο υποδιοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ωρωπού, μέλη του Συλλόγου "ο Ασωπός", ο υποδιοικητής του Τμήματος Ααφαλείας Χρήστος Γκουζιώτης, μέλη της Πολιτικής Προστασίας και πλήθος κόσμου.