ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Πικέρμι: Οικισμός με υποδομές - Αναρτάται με τη βούλα του Δημοτικού Συμβουλίου το Πολεοδομικό Σχέδιο

Πικέρμι: Οικισμός με υποδομές - Αναρτάται με τη βούλα του Δημοτικού Συμβουλίου το Πολεοδομικό Σχέδιο

Μετά από περίπου 30 χρόνια στασιμότητας η Διοίκηση του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου με περίσσιο θάρρος και αποφασιστικότητα (Μπουρνούς είναι αυτός) μετά τις εγκρίσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο, το Τοπικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ολοκληρώνει ίσως το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στο Πικέρμι. 

Την Πολεοδομική Μελέτη και την Πράξη Εφαρμογής της 1ης Πολεοδομικής Ενότητας του Πικερμίου, δηλαδή του οριοθετημένου οικισμού Πικερμίου και των επεκτάσεων αυτού, σύμφωνα με το ισχύον από το 2004 Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο(Γ.Π.Σ.)

Θα ακολουθήσει η ανάρτηση στο Κοινοτικό κατάστημα Πικερμίου να κατατεθούν εντός 20 ημέρων τυχόν ενστάσεις από τους πολίτες.

Συνοπτικά πριν πάμε σε περαιτέρω ανάλυση να πούμε ότι επιτυγχάνεται: εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών ποιότητας ζωής, σύμφωνα με τα πρότυπα της πολεοδομικής επιστήμης, ώστε να εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την οργανωμένη ανάπτυξη στην περιοχή των κάθε φύσεων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ισχύοντος Γ.Π.Σ.. 

Επίσης είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι χωρίς την τελική έγκριση του πολεοδομικού σχεδίου δεν μπορεί να κατασκευαστεί το αποχετευτικό δίκτυο.

Καταρχάς να πούμε ότι η σύνταξη της μελέτης δεν ήταν απλό πράγμα καθώς καταγράφηκε και αναλύθηκε το δομημένο περιβάλλον (χρήση, ηλικία, υλικά κατασκευής  κτηρίων, υπάρχων κοινωνικός εξοπλισμός κ.λπ.), τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και η πολεοδομική οργάνωση της περιοχής . Βάσει της αξιολόγησης των ανωτέρω διατυπώθηκε η πρόταση καθορισμού των ρυμοτομικών και οικοδομικών γραμμών και ο καθορισμός των χρήσεων γης και του κοινωνικού εξοπλισμού του οικισμού, ώστε το ρυμοτομικό σχέδιο να αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο ρύθμισης του χώρου και όχι τροχοπέδη στην οποιαδήποτε δημοτική ή ιδιωτική πρωτοβουλία.

Από την περιοχή της μελέτης επιφάνειας 1244 στρέμματα εξαιρέθηκε καταρχήν η έκταση που λειτουργεί η ΕΛΠΕΝ. Ο λόγος είναι ότι: Αν υπάρξει με πρωτοβουλία της ιδιοκτήτριας εταιρείας σχετική Υπουργική Απόφαση, να ρυθμιστεί η επιτρεπόμενη χρήση με την σύνταξη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου τότε ο Δήμος ΡΠ να μπορεί να έχει λόγο επί της έγκρισης του θέματος….

Με βάση το ισχύον ΓΠΣ του 2004 οι προτάσεις της Πολεοδομικής Μελέτης, εκτός από την εξασφάλιση των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων που απαιτούνται λαμβάνει υπόψη τη διαμορφωμένη κατάσταση του οδικού δικτύου και ακολουθούνται οι εξής γενικές αρχές:

  • Η περιοχή μελέτης διαιρείται σε δύο τμήματα από τη Λεωφόρο Μαραθώνιος, η οποία αποτελεί ένα ισχυρό τεχνητό όριο, επομένως αντιμετωπίζεται ως δύο πολεοδομικές υποενότητες ανεξάρτητες μεταξύ τους, οι οποίες θα έχουν σημείο αναφοράς το πολεοδομικό κέντρο του οικισμού.
  • Στην παραρεμάτια ζώνη του Βαλανάρη εντός του οικισμού προτείνεται μια γραμμική ζώνη πρασίνου δεδομένου ότι το ρέμα έχει χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερου φυσικού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.
  • Οι δασικές εκτάσεις που εμπίπτουν εντός της περιοχής μελέτης, εντάσσονται ως άλση για τη διατήρηση του ισοζυγίου πρασίνου.
  • Διευρύνεται κατά το δυνατόν το πλάτος των υφιστάμενων οδών, καθώς παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα στενές οδοί κατά τη φάση της ανάλυσης.
  • Στις διανοιγμένες οδούς επιδιώκονται οι ευθείες χαράξεις και επίσης επιδιώκεται τα οικόπεδα να έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό.
  • Οι νέες ρυμοτομικές/οικοδομικές γραμμές σχεδιάζονται έτσι ώστε να μη ρυμοτομούνται κτίσματα καλής κατάστασης με επικάλυψη πλάκας/κεραμιδιών. Σημειώνεται ότι κτίσμα εντός πρασιάς δεν θεωρείται ρυμοτομούμενο.
  • Περιορίζονται κατά το δυνατόν οι προσκυρώσεις, δηλαδή οι πολεοδομικές γραμμές δε χαράσσονται εκτός των ιδιοκτησιών.

Για την οργάνωση των χρήσεων γης προτείνεται :

  • Χρήση πολεοδομικού κέντρου γύρω από τη συμβολή των οδών Λ. Μαραθώνος, Αγίου Χριστοφόρου και Χρήστου Αδαμοπούλου.
  • Χρήση γενικής κατοικίας στα Ο.Τ. που έχουν πρόσωπο στην Λ. Μαραθώνος
  • Χρήση αμιγούς κατοικίας στην υπόλοιπη περιοχή μελέτης.

Η  χωρητικότητα της Πολεοδομικής Ενότητας , δηλαδή του οριοθετημένου οικισμού και των επεκτάσεών του είναι 5.100 κάτοικοι και με βάση τα πολεοδομικά σταθερότυπα  για κοινοχρήστους χώρους προβλέπονται:

1.Χωροι εκπαίδευσης     20 στρέμματα

2.Αθλητικοι χώροι          30 στρέμματα

3.Πολιτιστικοι χώροι      2,5 στρέμματα

4.Πλατειες,αστικο πράσινο, χώροι στάθμευσης    78 στρέμματα

5.Εμποριο                         2,7 στρέμματα

6.Διοικηση,προνοια         7 στρέμματα

Το οδικό δίκτυο αποτελείται από την πρωτεύουσα αρτηρία που ορίζεται η Λεωφόρος Μαραθώνος,από δευτερεύουσες αρτηρίες που είναι οι άξονες  που συνδέουν το Πικέρμι με το Ντράφι (Χρήστου Αδαμοπούλου) και με τα Σπάτα ( Αγίου Χριστοφόρου) και απο τις συλλεκτήριες οδους Αισώπου,   Ανθέων, Ιερέως Κοντοράβδη, Αφών Ξηντάρα και Ύδρας οι οποίες αποκτούν ικανή διατομή.

Οι υπόλοιπες οδοί αποτελούν το τοπικό οδικό δίκτυο. Η διαπλάτυνση υφιστάμενων οδών και η διάνοιξη νέων οδών αποσκοπεί στο να αποκτήσουν περισσότερες ιδιοκτησίες πρόσωπο σε δρόμο. Το πλάτος των οδών αυτών ποικίλει σε 6, 7 και 8μ. Η κατηγοριοποίηση του πλάτους των τοπικών οδών αποσκοπεί στη δημιουργία πεζοδρομίων και χώρων στάθμευσης κατά μήκος των οδών. Τέλος θα υλοποιηθεί  ένα δίκτυο πεζοδρόμων με σκοπό η κίνηση των πεζών να ακολουθεί την πολεοδομική δομή του οικισμού.   

Με την πολεοδομική μελέτη προστατεύονται και αναδεικνύονται ως τοπόσημα του οικισμού το Ρέμα Βαλανάρη και ο αρχαιολογικός χώρος στο βόρειο τμήμα του οικισμού .

Για τους συντελεστές δόμησης: Στο Πολεοδομικό κέντρο και την γενική κατοικία 0,6 και η αμιγής κατοικία με ΣΔ κλιμακωτά από 0,6 έως 0,4 και μέγιστο ύψος τα 7,5 μ. Οι αρτιότητες είναι 1000 τμ με παρέκκλιση τα 250 τμ για τα υφιστάμενα γήπεδα.

Εν κατακλείδι, η πολεοδομική επέκταση μάλλον ωφελεί παρά βλάπτει το γενικό σύνολο και οι οποίες φωνές απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα ότι προσφέρεται για αντιπολίτευση πολλώ δε μάλλον όταν είμαστε και λίγο πριν από τις εκλογές. Όμως η Διοίκηση Μπουρνούς ξέρει και αυγά να σπάει και ομελέτα να φτιάχνει και αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι έχει το θάρρος να προχωράει μπροστά χωρίς στεγανά και προκαταλήψεις….