Ραφήνας-Πικερμίου

«Σύγχρονη Πολιτεία » Για το Master Plan του Λιμένα Ραφήνας
Η συζήτηση για το master plan του λιμένα Ραφήνας δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίζεται αποκομμένη από τη συνολική προοπτική της πόλης. Όποιοι επιλέγουν να το κάνουν, επιχειρούν τον αποπροσανατολισμό των πολιτών από τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος, εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες.
Ως δημοτική παράταξη, δεν τασσόμαστε apriori ούτε υπέρ ούτε κατά μιας επέκτασης του λιμένα. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη:
Πρώτα πρέπει να καλυφθούν βασικές ανάγκες της πόλης και να υλοποιηθούν κρίσιμα έργα υποδομής, και μόνο τότε –με τα σωστά δεδομένα στα χέρια μας– να ανοίξει η συζήτηση για τη λιμενική ανάπτυξη.
Ζητάμε:
Σύνδεση της Ραφήνας με τον Προαστιακό,
Κατασκευή της Αττικής Οδού με υπόγειο τμήμα που να σέβεται τον οικιστικό ιστό της πόλης,
Δημιουργία επαρκών χώρων στάθμευσης,
Ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών και της καθημερινής λειτουργικότητας της πόλης.
Μόνο όταν αυτές οι υποδομές ολοκληρωθούν, μπορούμε να προχωρήσουμε σε έναν ουσιαστικό, τεκμηριωμένο και συμμετοχικό διάλογο για το ποιο λιμάνι θέλουμε, ποιος είναι ο ρόλος του στην τοπική και την ευρύτερη οικονομία, ποιο είναι το περιβαλλοντικό και κοινωνικό του αποτύπωμα.
Το λιμάνι είναι μια σημαντική αγορά. Γύρω του δραστηριοποιούνται επαγγελματίες και επιχειρήσεις που προσφέρουν εργασία και έσοδα, τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στον Δήμο. Αυτό, ωστόσο, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για ανεξέλεγκτη ή ασύμμετρη ανάπτυξη, ούτε να οδηγεί τη Ραφήνα σε ρόλο "παρακολούθηματος" του λιμένα.
Η πόλη και το λιμάνι πρέπει να αναπτύσσονται παράλληλα, με αμοιβαία οφέλη και όχι ανταγωνιστικά.
Η ανάπτυξη του λιμένα οφείλει να είναι ισορροπημένη, να βασίζεται σε μελέτες και να ενσωματώνει την καθημερινότητα των πολιτών – όχι να την υπονομεύει.
Σε αυτό το πλαίσιο, καταθέτουμε πρόταση για τη θεσμοθέτηση τοπικών δημοψηφισμάτων στο σωστό χρόνο και με τον κατάλληλο τρόπο, μέσω των τοπικών συμβουλίων και της συμμετοχής των πολιτών, με απαραίτητη προϋπόθεση την - εκ των προτέρων- πλήρη ενημέρωση των πολιτών για όλες τις παραμέτρους και τις δυνητικές λύσεις που προκύπτουν.
Η δυνατότητα αυτή προβλέπεται από τη νομοθεσία (άρθρο 216 του Ν. 3463/2006) και μπορεί να προσδώσει ουσιαστικό δημοκρατικό βάθος σε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του τόπου.
Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Έχει ενημερωμένους πολίτες που συμμετέχουν και αποφασίζουν.
Η «Σύγχρονη Πολιτεία – Συνεργασία Ενεργών Πολιτών» θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις αρχές του σχεδιασμού, της ισορροπίας και της συμμετοχής.
Γιατί η Ραφήνα δεν χρειάζεται μόνο λιμάνι – χρειάζεται όραμα, σχέδιο και σεβασμό στην ίδια την πόλη.