ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δήμος Σαρωνικού: 1821-2021, 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Ο Δήμος Σαρωνικού τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, δίνει προτεραιότητα στην προβολή και την ανάδειξη των επαναστατικών γεγονότων στην Αττική και στα χωριά των Μεσογείων, γιατί πεποίθησή του είναι ότι η γνώση της τοπικής ιστορίας που πολλές φορές δεν είναι ευρέως γνωστή, είναι το ίδιο απαραίτητη όσο και η γνώση του συνόλου της ιστορίας μας.
Για τον λόγο αυτό ο Δήμος μας θα προχωρήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες στις ακόλουθες ενέργειες:
1. Στην έκδοση του βιβλίου του Πέτρου Ι. Φιλίππου-Αγγέλου, Αρχαιολόγου – Δημάρχου Σαρωνικού με τίτλο «Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ και Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ».
2. Στην πραγματοποίηση ομιλιών – διαλέξεων με θέμα τοπικά γεγονότα για την Επανάσταση του 1821.
3. Στην ανάδειξη προσώπων – ηρώων είτε ντόπιων είτε από άλλες περιοχές που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της Αττικής που απεικονίζονται στο λάβαρο, το οποίο οι επαναστάτες της Αττικής με έδρα το Μενίδι και τη Χασιά χρησιμοποίησαν στο αγώνα για την Απελευθέρωση της Αθήνας. Το λάβαρο ήταν λευκό με κόκκινο σταυρό στη μέση και τα σήματα της Φιλικής Εταιρείας. Τα πρόσωπα που απεικονίζονται είναι:
Μελέτης Βασιλείου: Χασιώτης οπλαρχηγός, αρχηγός των Επαναστατών στην Αττική κατά την Απελευθέρωση της Αθήνας στις 25 Απριλίου 1821. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες στην Αττική. Δολοφονήθηκε στη Χασιά τον Μάιο του 1826.
Γιάννης Ντάβαρης (1775-1866): γεννημένος στο Λιόπεσι (Παιανία), οπλαρχηγός των Μεσογειτών, έλαβε μέρος στην πολιορκία της Ακρόπολης και σε πολλές μάχες στην Αττική.
Οδυσσέας Ανδρούτσος (1780 – 1825): Από τους επιφανέστερους στρατιωτικούς ηγέτες της Επανάστασης του 1821, αγωνίστηκε και στην Αθήνα. Δολοφονήθηκε στην Ακρόπολη στις 5 Ιουνίου 1825.
Γιάννης Γκούρας: οπλαρχηγός του Οδυσσέα Ανδρούτσου, φρούραρχος της Ακρόπολης. Φονεύθηκε στη μάχη της Ακρόπολης στις 30 Σεπτεμβρίου 1826 σε ηλικία 35 ετών.
Στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης (1797-1864): Εκτός από τις πολλές μάχες στις οποίες διακρίθηκε, αγωνίσθηκε ιδιαίτερα στην Αττική και την Αθήνα αλλά έμεινε γνωστός για τα απομνημονεύματά του για την Επανάσταση.
• Κάρολος Φαβιέρος: Στρατηγός και Διοικητής Τακτικού Στρατού της Ελλάδας κατά την περίοδο του 1821, θεωρείτο ο ικανότερος και ο πλέον αγαπητός από τους Έλληνες Αξιωματικούς.
Γεώργιος Καραϊσκάκης (1782 – 1827): Υπήρξε Κλέφτης, μετέπειτα Αρματολός και στη συνέχεια Στρατάρχης για όλη τη Στερεά Ελλάδα. Σκοτώθηκε στις 23 Απριλίου 1827 στη Μάχη στο Φάληρο.
Βάσος Μαυροβουνιώτης: Οπλαρχηγός της Επανάστασης, ο οποίος με τις δύο μάχες που έδωσε στη Χασιά που ήταν και οι τελευταίες μάχες του αγώνα στην Αττική, απελευθέρωσε την Αθήνα.