Σπάτων-Αρτέμιδος
ΕΟΜΑΚ Εθελοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Αρτέμιδος: ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ για καύσεις από 1η Νοεμβρίου έως και 30η Απριλίου

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 της πυροσβεστικής διάταξης υπ αριθμόν 9/2000 (ΦΕΚ Β' 1459/30-11-2000) "κανονισμός ρύθμισης μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις", όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την 9Α/2005 Πυρ/κή Διάταξη (ΦΕΚ Β' 1554) και ισχύει, κατά το χρονικό διάστημα από 1η Νοεμβρίου μέχρι και 30η Απριλίου του επόμενου έτους, επιτρέπεται στις επικίνδυνες περιοχές, όπως αυτές ορίζονται με το Π.Δ.575/81, η καύση αγροτικών εκτάσεων που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων ή σε απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα από αυτές και 50 μέτρα από δενδροστοιχίες, χωρίς άδεια της πυροσβεστικής υπηρεσίας, μόνο όταν λαμβάνονται όλα τα παρακάτω μέτρα:
Α) Δημιουργία ψιλής ζώνης με άροση ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο πλάτους τουλάχιστον 10 μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον τριών μέτρων
Β) Τεμαχισμός με άροση ή άλλο τρόπο της υπό καύση έκτασης, έτσι ώστε να ασφαλίζεται ο έλεγχος της όταν η περιοχή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις.
Γ) Πρόβλεψη να διαβρέχεται η ψιλή ζώνη προς την πλευρά του δάσους ή δασικής έκτασης όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από την υπογράψει περιοχή και 50 μέτρα από δεντροστοιχία
Δ) Εξασφάλιση της παρουσίας φορητών μέσων και την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της φωτιάς από απρόβλεπτα αιτία (υδροφόρων, γεωργικών ελκυστήρων, πτυοσκαπάνων κλπ.) Καθώς και οχήματος της πυροσβεστικής υπηρεσίας, όπου οι υπηρεσιακές ανάγκες το επιτρέπουν και μόνον σε περιπτώσεις ομαδικών καύσεων.
Ε) Ειδικά για τις περιοχές της πρώτης επικινδυνότητας, όπως αυτές προσδιορίζονται στο Π.Δ. 575/80 "Περί κηρύξεως ιδιαιτέρως ευαίσθητων εις πυρκαγιάς περιοχών δασών και δασικών εκτάσεων ως επικινδύνων" (Α' 157), ο Διοικητής της οικείας πυροσβεστικής υπηρεσίας όταν κρίνει απαραίτητο ζητάει επιπλέον των ανωτέρω και βεβαίωση Γεωπόνου της οικείας Νομαρχίας στην οποία αναφέρεται η αναγκαιότητα της καύσης.
Για τις λοιπές περιοχές της χώρας, επιτρέπεται η καύση αγροτικών εκτάσεων μόνο όταν λαμβάνονται τα μέτρα της περίπτωσης (Δ) της προηγούμενης παραγράφου.
Η Ε.ΟΜ.Α.Κ (Εθελοντική ΟΜάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών) εφιστά την προσοχή όλων όσον πρόκειται να κάψουν κλαδιά στα κτήματά τους, να συμμορφωθούν με τα παραπάνω λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, ενώ περαιτέρω θα πρέπει να ακολουθήσουν και τις παρακάτω οδηγίες:
1) Συγκεντρώνουμε τα κλαδιά σε κεντρικό σημείο του κτήματος μας ώστε να μην κινδυνέψει γειτονική περιουσία.Και με τα κλαδιά λίγα-λίγα και όχι σε μεγάλους όρους που μπορεί να δώσουν μεγάλα μήκη φλόγας.
2) Φροντίζουμε να υπάρχει ικανή ποσότητα νερού για την αντιμετώπιση της φωτιάς σε περίπτωση που αυτή ξεφύγει από τον έλεγχο.
3) Φροντίζουμε να έχουμε αρκετά φορητά μέσα (πτυοσκάπανα, τσάπες κτλ.) Για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της φωτιάς από απρόβλεπτα αιτία.
4) ΔΕΝ ανάβουμε φωτιά τις ημέρες που φυσάει δυνατός άνεμος.
5) Ενημερωνόμαστε την προηγούμενη μέρα από αυτή που πρόκειται να κάψουμε από την Π.Υ. της περιοχής μας για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν.
6) Δηλώνουμε την τοποθεσία στην οποία πρόκειται να βάλουμε φωτιά και αν αυτή βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, καλό είναι να ενημερώνουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον τρόπο πρόσβασης των οχημάτων σε αυτό.
7) Επιτηρούμε συνεχώς τη φωτιά και σε περίπτωση απομάκρυνσης μας, υποχρεούμαστε στην πλήρη κατάσβεση της με νερό ή στο σκέπασμα της με ικανή ποσότητα χώματος.
Για το άναμμα φωτιάς με τις παραπάνω προϋποθέσεις να προτιμούνται κυρίως οι πρωινές ώρες και όχι μεσημεριανές η βραδινές.
Δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός ότι δεν υπάρχει κίνδυνος λόγω υγρασίας.
Επισημαίνουμε δε ότι ο συνδυασμός: υπερεκτίμηση των δυνάμεών μας και υποτίμηση της φωτιάς είναι αποδεδειγμένα ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ!!!
Ευχόμαστε σε όλους καλό χειμώνα και παρακαλούμε για την προσοχή σας κατά τη χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.