ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί οι φαρμακευτικοί κολοσσοί φλερτάρουν το ισραηλινό φάρμακο για την covid

Είναι απλό, οικονομικό και εύκολο στη χορήγησή του, δεν απαιτεί νοσοκομειακό περιβάλλον, και βρίσκεται στο στόχαστρο των μεγαλύτερων φαρμακευτικών κολοσσών παγκοσμίως. Το εισπνεόμενο φάρμακο με την ονομασία EXOCD24, που παρουσιάστηκε χθες σε διαδικτυακή εκδήλωση την οποία παρακολούθησαν ανταποκριτές από όλο τον πλανήτη, έχει καταστεί «talk of the town» όχι μόνο μεταξύ των επιστημόνων αλλά και στα ανώτατα κλιμάκια πολλών κυβερνήσεων διεθνώς. Για τις φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν προσεγγίσει τον ισραηλινό καθηγητή Ιατρικής και διευθυντή του Κέντρου Πρόληψης Καρκίνου στο Νοσοκομείο Ίτσιλοφ (Ichilov) του Τελ Αβίβ, Ναντίρ Αρμπέρ, ο οποίος και ανακάλυψε το φάρμακο, δείχνει να αποτελεί το νέο «Άγιο Δισκοπότηρο». 

Τι βλέπουν όμως οι φαρμακευτικοί κολοσσοί στη συγκεκριμένη θεραπεία και ασκούν συνεχές πρέσινγκ στο δημιουργό του; Σε αντίθεση με τα μονοκλωνικά αντισώματα, το νέο φάρμακο είναι εισπνεόμενο, ο ασθενής μπορεί να το λάβει οπουδήποτε, ακόμα και στο σπίτι του κι αυτή η ευελιξία στη χορήγηση του, σε συνδυασμό με το πολύ χαμηλό και προσιτό του κόστος, το καθιστά μια από τις πιο περιζήτητες πολλά υποσχόμενες θεραπείες. Το φάρμακο δρα απευθείας στους πνεύμονες και η δράση του στηρίζεται στις φυσαλίδες -τα exposomes- που απελευθερώνονται από τη μεμβράνη των κυττάρων και διευκολύνουν την κυτταρική επικοινωνία. Αυτά τα exposomes περιλαμβάνουν στη δομή τους την πρωτεΐνη CD24, που επικάθεται στην επιφάνειά τους, διαδραματίζοντας ρυθμιστικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Πόσα κράτη έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για την ανακάλυψη σας», ερωτήθηκε πολλές φορές κατά την χθεσινή διαδικτυακή παρουσίαση ο δημιουργός της, Ναντίρ Αρμπέρ. «Να σας πω καλύτερα ποιες χώρες δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, γιατί αυτή η λίστα είναι πολύ μικρότερη. Για την άλλη θα μας πάρει πολύ χρόνο», απάντησε ο ισραηλινός καθηγητής. Ο ίδιος μαζί με τη συνεργάτιδα του, Δρα. Σιράν Σαπίρα, διευθύντρια του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας στο Νοσοκομείο Ίτσιλοφ, δηλώνουν αισιόδοξοι πως οι κλινικές μελέτες σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες και πως η εισπνεόμενη θεραπεία EXOCD24, που στηρίζεται στα exposomes (τα εξωσωμάτια) θα εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές.

Οι δυο ισραηλινοί γιατροί εργάζονται εδώ και πολλούς μήνες πάνω σε αυτό το φιλόδοξο project αναζητώντας μια θεραπεία για τη σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, που παρουσιάζουν εκείνοι οι ασθενείς με Covid που ενώ νοσηλεύονται σε  σταθερή κατάσταση, ξαφνικά παρουσιάζουν ραγδαία επιδείνωση. Σαν αποτέλεσμα εισάγονται στη ΜΕΘ για διασωλήνωση και έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Αυτή η ξαφνική τροπή και η πορεία προς το χειρότερο οφείλεται σε ένα υπέρ-φλεγμονώδες σύνδρομο, που αποκαλείται «καταιγίδα κυττοκινών», την οποία και ανακόπτει η νέα θεραπεία. Καθοριστική στην πορεία των κλινικών δοκιμών ήταν η συμβολή της Σιράν Σαπίρα καθώς ερευνά τα exposomes για περισσότερες από δυο δεκαετίες.

Τα πρώτα ευρήματα με την συμμετοχή 36 ασθενών, ηλικίας από 37 ετών έως 77 ετών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς όλοι τους θεραπεύτηκαν κι έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Όπως λένε οι ερευνητές από το Τελ Αβίβ, τους «κυνηγούν» οι φαρμακευτικές εταιρίες, καθώς ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο έχει σοβαρές πιθανότητες να κυκλοφορήσει στην αγορά όταν είσαι εντελώς σίγουρος για την αποτελεσματικότητα του. Κι εδώ δεν χωρούν αμφιβολίες, το συγκεκριμένο φάρμακο έχει θεραπεύσει τους 36 στους 36 ασθενείς.

Βέβαια, για να ακολουθήσει τον δρόμο της υποβολής αίτησης από τις ρυθμιστικές αρχές και να πάρει αδειοδότηση, θα απαιτηθούν περισσότερες μελέτες σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών και σε αυτό το κρίσιμο στάδιο θα συμμετάσχει και η Ελλάδα. Η χώρα πρόκειται να συνεργαστεί με το Ισραήλ, με τη συμμετοχή ασθενών μέσα από μεγάλο νοσοκομείο που θα πάρει μέρος στην έρευνα. Επ' αυτού έχουν γίνει ήδη δύο τηλεφωνικές επαφές του καθηγητή Αρμπέρ με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, καθώς οι δύο ισραηλινοί  «γονείς» της θαυματουργής θεραπείας θέλουν να διασφαλίσουν πως θα είναι προσιτή σε όλο τον κόσμο.

Πηγήhttps://www.liberal.gr Αλεξία Σβώλου