ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το παρασκήνιο των αλλαγών στην Αστυνομία - Σαρωτικό "ξήλωμα" στρατηγών με συνταγή Χρυσοχοΐδη από το 2001
Σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία της ΕΛΑΣ, 23 χρόνια μετά την τελευταία απομάκρυνση-αποστρατεία του συνόλου της αστυνομικής ηγεσίας, με την υπογραφή Χρυσοχοΐδη.
Κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία, το 2024 όπως το… 2001. Πριν από 23 χρόνια είχε καταγραφεί η απομάκρυνση-αποστρατεία του συνόλου της αστυνομικής ηγεσίας (των 4 τότε Αντιστράτηγων). Και οι δύο αυτές χρονιές φέρουν με μεγάλη χρονική διαφορά την υπογραφή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Στις 3 Αυγούστου του 2001, μετά το φιάσκο του Κώστα Πάσσαρη στον Νέο Κόσμο είχε διώξει όλη την αστυνομική ηγεσία, βουτώντας βαθιά στην αστυνομική επετηρίδα, τοποθετώντας ως αρχηγό τον Υποστράτηγο Φώτη Νασιάκο που ήταν προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας και Τάξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Ένα χρόνο μετά, με την έκρηξη βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού, ακολούθησε η εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη.
Το 2024 κάνει το ίδιο, απομακρύνοντας και τους 5 Αντιστράτηγους, τοποθετώντας στη θέση του Αρχηγού του Σώματος τον Δημήτρη Μάλλιο, προϊστάμενο του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, δεύτερο Υποστράτηγο στην ιεραρχία. Στη θέση του Υπαρχηγού τοποθετείται ο Πασχάλης Συριτούδης Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Οι δύο στρατηγοί των… Καστανιών
Για πρώτη φορά οι δύο πρώτοι αξιωματικοί στην ιεραρχία της Ελληνικής Αστυνομίας προέρχονται από υπηρεσίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και διαχειριστούν σημαντικά γεγονότα, μεγάλες κρίσεις του μεταναστευτικού ζητήματος της χώρας. Οι Μάλλιος και Συριτούδης συνεργάστηκαν στενά με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην προηγούμενη θητεία του. Και οι δύο αξιωματικοί φαίνεται να κέρδισαν την εμπιστοσύνη του αρμόδιου υπουργού κατά την διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων του μεταναστευτικού. Αρχηγός και Υπαρχηγός διαχειρίστηκαν συνεργαζόμενοι την κρίση στις Καστανιές του Έβρου, τον Μάρτιο του 2020, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία την υβριδική επίθεση που δέχθηκε η χώρα από τους χιλιάδες μετανάστες. Διαχειρίστηκαν μαζί όλα τα σοβαρά γεγονότα της τελευταίας 10ετίας στον Έβρο (νεκρή Μαρία, νησίδες με μετανάστες, κυκλώματα διακινητών κ.α)..
Ευοίωνος παράγοντας, η άριστη σχέση που έχουν αναπτύξει ο νέος αρχηγός και υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., κάτι που δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για αποτελεσματική συνεργασία που θα αποδώσει αποτελέσματα.
Προϊστάμενος του Επιτελείου θα τοποθετηθεί ο Αστέριος Μαντζιώκας, Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος ο Χρήστος Μπουλούμπασης και Νοτίου Ελλάδος ο Γιώργος Μιχαλόπουλος. Αποστρατεύτηκαν ο Αρχηγός Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο Υπαρχηγός Γιώργος Δούβαλης, ο Επιτελάρχης Ελευθέριος Γκαρίλας, ο Επιθεωρητής Β. Ελλάδος Σπύρος Σκλάβος και ο Νοτίου Ελλάδος Νίκος Σπανουδάκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Μάλλιος είναι ο τρίτος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. σε χρονικό διάστημα 1,5 χρόνου. Το προεδρικό διάταγμα για 2 συν 1 χρόνο παραμονής στη θέση του Αρχηγού, μένει στα χαρτιά, καθώς στην πράξη, μετά και τις φετινές κρίσεις δίνεται το μήνυμα ότι όλοι είναι προσωρινοί, αν είναι αναποτελεσματικοί.
Βαθιές τομές και αλλαγές σε πόστα
Μετά την τοποθέτηση της αστυνομικής ηγεσίας, σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα ακολουθήσουν βαθιές τομές σε όλες τις βαθμίδες της αστυνομικής επετηρίδας. Αναμένεται να ακολουθήσουν γενικευμένες αλλαγές, απομακρύνσεις και αντικαταστάσεις αξιωματικών σχεδόν σε όλες τις κρίσιμες αστυνομικές υπηρεσίες.
Κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ερωτηθείς για τις κρίσεις μίλησε για "βαθιά τομή με επιλογές από τη νέα γενιά της Ελληνικής Αστυνομίας". Όπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, στόχος είναι με σχέδιο και αλλαγές να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, με έμφαση στην εγκληματικότητα, στην οπαδική και στην ενδοοικογενειακή βία αλλά και στο φαινόμενο της βίας ανηλίκων που γνωρίζει έξαρση. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, έχει αποφασίσει να δοθεί έμφαση στις υπηρεσίες που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών με εμφανή αστυνόμευση και περισσότερες περιπολίες.
Ενας από τους στόχους είναι να διπλασιαστεί η δύναμη της ΔΙ.ΑΣ, ώστε να καλύψει τις περισσότερες γειτονιές της Αττικής. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες μέρες, στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκαν με εντολή του υπουργού διαταγές για ανάκληση 200 αποσπάσεων από την ομάδα ΔΙ.ΑΣ, και η επιστροφή τους στις περιπολίες. Παράλληλα, επέστρεψε στο κέντρο της Άμεσης Δράσης πάνω από 80% των αστυνομικών που είχαν αποσπαστεί αλλού, απογυμνώνοντας το τηλεφωνικό κέντρο.
Μεγάλο "στοίχημα" για τον πολύπειρο υπουργό η κινητικότητα των αστυνομικών καθώς διαπιστώνεται ότι το 65% των αστυνομικών βρίσκεται στην επαρχία και μόλις το 35% στην Αττική, που είναι συγκεντρωμένος ο μισός πληθυσμός της χώρας και εκδηλώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό εγκληματικότητας. Στόχος η αντιστροφή των συγκεκριμένων ποσοστών περιοχών υπηρεσίας των αστυνομικών.
Αλλαγές και στο Πυροσβεστικό Σώμα
Μαζί με την αλλαγή στην ηγεσία της Αστυνομίας ανακοινώθηκε και αυτή του Πυροσβεστικού Σώματος. Στη θέση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά τοποθετείται ο ως τώρα Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, Υποστράτηγος Π.Σ. Θεόδωρος Βάγιας. Στον αποστρατευθέντα Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Γεώργιο Πουρναρά, απονεμήθηκε ο βαθμός του Στρατηγού εν αποστρατεία και ο τίτλος του Επίτιμου Αρχηγού του Π.Σ.
Σύμφωνα με πηγές προερχόμενες από το Υπουργείο Πολιτικής Κρίσης και Κλιματικής Αλλαγής, στη θέση του υπαρχηγού θα τοποθετηθεί ο Νικόλαος Ρουμελιώτης, επιτελάρχης ο Αθανάσιος Μπαλάφας, Επιθεωρητής Ν. Ελλάδος ο Παναγιώτης Νιάφας και Βορείου Ελλάδος ο Ευάγγελος Φαλάρας.