ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απογευματινά χειρουργεία: Πόσο θα κοστίζουν, για ποιους θα είναι δωρεάν - Αναλυτικοί πίνακες με επεμβάσεις και τιμές
Από τον επόμενο μήνα, στο πρόγραμμα των νοσοκομείων θα προστίθενται και τα απογευματινά χειρουργεία που θα μπορούν να οργανώνουν οι κλινικές, τα οποία θα πληρώνει ο ασθενής.
Σήμερα, στα δημόσια νοσοκομεία, πραγματοποιούνται τα προγραμματισμένα πρωινά χειρουργεία, καθώς και τα έκτακτα χειρουργικά περιστατικά. Από τον επόμενο μήνα όμως, στο πρόγραμμα των νοσοκομείων θα προστίθενται και τα απογευματινά χειρουργεία που θα μπορούν να οργανώνουν οι κλινικές, τα οποία όμως θα πληρώνει ο ασθενής- αν δεν θέλει να περιμένει τη σειρά του στη λίστα αναμονής για τα πρωινά και δεν θέλει να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα.
Το πλαίσιο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία επί πληρωμή είναι έτοιμο από το υπουργείο Υγείας και ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία η ενιαία λίστα χειρουργείου (το site θα είναι σε δημόσια χρήση περίπου σε τρεις μήνες και θα μπορούμε να βλέπουμε πόσα είναι συνολικά τα χειρουργεία σε αναμονή σε όλα τα νοσοκομεία και πόσο θα περιμένουμε για μια επέμβαση).
Πόσο θα κοστίζουν
Το πόσο θα πληρώνει ο ασθενής θα εξαρτάται από το πόσο απλό ή βαρύ είναι το περιστατικό, με βάση συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση. Η συμμετοχή του θα ξεκινά από 300 ευρώ για απλές επεμβάσεις και θα φτάνει έως τις 2.000 ευρώ για βαριά χειρουργεία.
Παραδείγματα επεμβάσεων και η διαφορά με τον ιδιωτικό τομέα
Πώς θα γίνονται τα απογευματινά χειρουργεία
Η επιλογή νοσοκομείου, όπως και γιατρού από τον ασθενή, θα είναι ελεύθερη. Όλη η χειρουργική ομάδα θα μοιράζεται την αμοιβή για τα απογευματινά χειρουργεία. Η αμοιβή συντίθεται από το κόστος που πληρώνει ο ασθενής συν την αμοιβή που δίνει ο ΕΟΠΥΥ. Η αμοιβή που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ είναι βάσει των παλαιών Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων ή των DRGs.
Παράδειγμα: Οι γιατροί έχουν διαφοροποίηση με βάση το βαθμό τους. Σε μια μεγάλη επέμβαση για απλή χολοκυστεκτομή, η αμοιβή για το συντονιστή διευθυντή ή καθηγητή θα
είναι 550 ευρώ και η αμοιβή του αναισθησιολόγου 350 ευρώ. Σε βαρύτερα περιστατικά, όπως αρθροπλαστική ισχίου, η αμοιβή για το συντονιστή για κάθε χειρουργείο ή καθηγητή είναι στα 750 ευρώ και στον αναισθησιολόγο 400 ευρώ. Στις εξαιρετικά βαριές επεμβάσεις η αμοιβή του συντονιστή διευθυντή είναι 1.000 και του αναισθησιολόγου 450 ευρώ και αντίστοιχα οι αμοιβές των νοσηλευτών που θα συμμετάσχουν στα απογευματινά χειρουργεία και του λοιπού προσωπικού θα είναι υψηλότερες από τη συμμετοχή στα απογευματινά ιατρεία του νοσοκομείου.
Η αμοιβή, στο σύνολο σχεδόν, αφορά την χειρουργική ομάδα και κάποια χρήματα θα
μένουν στο νοσοκομείο.
Ως ασφαλιστική δικλείδα, δεν θα μπορεί μία κλινική να κάνει απογευματινά χειρουργεία εάν προηγουμένως δεν έχει συμπληρώσει ανά μήνα, ανά ημέρα και ανά εβδομάδα την παραγωγή των χειρουργείων που έκανε πριν από τα απογευματινά χειρουργεία. Αν πέσει κάτω από τον μέσο όρο, θα χάνει την άδεια διενέργειας απογευματινών χειρουργείων.
Στο περίμενε για πάνω από ένα χρόνο
Το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μέσω επιτροπής που συστάθηκε, εκκαθαρίστηκαν οι Λίστες Χειρουργείου. Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 150.000 κλήσεις σε πολίτες, προκειμένου να επικαιροποιηθεί η πληροφορία για το αν επιθυμούν να παραμένουν εγγεγραμμένοι στη Λίστα Χειρουργείου.
Το 38% των εγγεγραμμένων πολιτών βγήκε από τη λίστα, με μεγάλο μέρος να έχει χειρουργηθεί ήδη είτε σε άλλο δημόσιο νοσοκομείο ή σε ιδιωτικές κλινικές για επίσπευση του χρόνου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ο συνολικός αριθμός εγγεγραμμένων πολιτών στην Λίστα Χειρουργείου, μέχρι και το τέλος του 2023, ανερχόταν στους 102.000 πολίτες.
Το 43% των περιστατικών, αναμένουν για χειρουργική επέμβαση λιγότερο από 4 μήνες. Από 4 έως 12 μήνες περιμένει το 31% της συνολικής Λίστας, ενώ για περισσότερο 12 μήνες αναμένει το 26% των ασθενών.
Ειδικότερα, το σύνολο των πολιτών που περιμένουν να χειρουργηθούν περισσότερο από 4 και λιγότερο από 12 μήνες, είναι 31.954. Ο καταμερισμός των περιστατικών στην ελληνική επικράτεια ακολουθεί την παρακάτω κατανομή για περίοδο αναμονής 4 έως 12 μήνες.
- Βόρεια Ελλάδα – 14.060 περιστατικά (44%)
• Αττική και νησιά Αιγαίου – 11.183 περιστατικά (35%)
• Κρήτη – 3.515 περιστατικά (11%)
• Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος – 2.557 περιστατικά (8%)
• Κεντρική Ελλάδα - 639 περιστατικά (2%)
Το σύνολο των πολιτών που περιμένουν να χειρουργηθούν περισσότερο από 12 μήνες, είναι 26.221. Ο καταμερισμός των περιστατικών στην ελληνική επικράτεια ακολουθεί την παρακάτω κατανομή για περίοδο αναμονής περισσότερο από 12 μήνες.
- Βόρεια Ελλάδα – 13.897 περιστατικά (53%)
• Αττική και νησιά Αιγαίου – 6.566 περιστατικά (25%)
• Κρήτη –4.447 περιστατικά (17%)
• Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος – 1.049 περιστατικά (4%)
• Κεντρική Ελλάδα - 262 περιστατικά (1%)
Σημειώνεται πως για τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία της χώρας, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Περίπου 50.000 χειρουργικές επεμβάσεις αναμένεται να διενεργηθούν δωρεάν στα απογευματινά χειρουργεία, σε μια προσπάθεια να μικρύνει η λίστα χειρουργείων. Πιο συγκεκριμένα, 60 εκατομμύρια ευρώ θα αξιοποιηθούν από το Ταμείο για την εξυπηρέτηση των πολιτών που αναμένουν χειρουργική επέμβαση. Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση αφορά τη διενέργεια χειρουργείων για ανθρώπους που παραμένουν στις Λίστες Χειρουργείου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η προτεραιοποίηση τους θα γίνει με χρονολογική σειρά (από παλαιότερη σε νεότερη), όπως αυτή αποτυπώνεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων.