ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Μετρό Γραμμή 4: Το πρώτο έργο με δύο μετροπόντικες που θα συναντηθούν στον Ευαγγελισμό - Σκάβουν 15 μέτρα την ημέρα
Featured

Μετρό Γραμμή 4: Το πρώτο έργο με δύο μετροπόντικες που θα συναντηθούν στον Ευαγγελισμό - Σκάβουν 15 μέτρα την ημέρα

Τι ανέφερε ο επικεφαλής της Ελληνικό Μετρό Α.Ε. Νίκος Κουρέτας για την πορεία της Γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας.

Για την πορεία του μεγαλύτερου εν εξελίξει έργου υποδομής στην Αθήνα που είναι η Γραμμή 4 μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος & Αντιπρόεδρος της Ελληνικό Μετρό Α.Ε. Νίκος Κουρέτας, από το βήμα συνεδρίου για τις υποδομές και τις μεταφορές.

Ο κ. Κουρέτας απάντησε "γρήγορα όπως δουλεύει και το Μετρό της Αθήνας" παρουσιάζοντας τη μέχρι στιγμής πρόοδο των δύο μετροπόντικων ΑΘΗΝΑ και ΝΙΚΗ. Όσον αφορα τον πρώτο μετροπόντικα, ο οποίος έχει ξεκινήσει το ταξίδι του από το εργοτάξιο της Κατεχάκη έχει ξεπεράσει τα δύο χιλιόμετρα σε μήκος και σε 10 ημέρες θα βρίσκεται κάτω από το σταθμό Ζωγράφου.

Σημειώνεται ότι ο μετροπόντικας "Αθηνά" σκάβει καθημερινά περίπου 15 μέτρα και στόχος είναι έως τις αρχές του 2025 να φτάσει στο Σταθμό του Ευαγγελισμού όπου και θα εξέλθει.

Σχετικά με τον μετροπόντικα "Νίκη" που ξεκίνησε το ταξίδι του από το εργοτάξιο της Βεϊκου εκτιμάται ότι σε ένα μήνα θα έχει φτάσει στο πρώτο σταθμό που είναι το Άλσος Βεΐκου και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες του και θα έχει εξέλθει στο Σταθμό του Ευαγγελισμού στα μέσα του 2026.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το πρώτο έργο Μετρό στη χώρα μας για το οποίο χρησιμοποιούνται δύο μετροπόντικες, οι οποίοι θα συναντηθούν στο ίδιο σημείο.

Ο κ. Κουρέτας επισήμανε, επίσης, ότι στην πλατεία Κολωνακίου η εκσκαφή είναι στα 27 μέτρα, στα Δικαστήρια στα 21 και στην Ακαδημία στα 11.

Την ίδια στιγμή προχωρούν και οι πρόδρομες εργασίες στα εργοτάξια και τους σταθμούς με την κατασκευαστική κοινοπραξία ΑΒΑΞ-Ghella-Alstom να έχει παραλάβει τις 20 από τις 25 θέσεις από τον ανάδοχο που έχει αναλάβει τις πρόδρομες εργασίες που είναι η ΕΡΕΤΒΟ.

Συνολικά γίνονται εργασίες στις 25 από τις 26 θέσεις των εργοταξίων καθώς δεν υπάρχει καμία εξέλιξη σχετικά με το θέμα του σταθμού του Ευαγγελισμού, το οποίο έχει παγώσει από την προσφυγή του εφοπλιστή Νίκου Πατέρα από τα μέσα του 2022 και παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ τον δικαίωσε εν μέρει με την απόφαση του Δεκεμβρίου του 2023.

Αυτό συμβαίνει καθώς η απαραίτητη τεχνική μελέτη (ΤΕΠΕΜ) που έχει ζητηθεί από την Ελληνκό Μετρό βρίσκεται ακόμα στα γραφεία της εταιρείας και δεν έχει αποσταλεί στο υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας για να πάρει το πράσινο φως.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η εν λόγω εταιρεία έχει καθυστερήσει σημαντικά να παραδώσει τα εργοτάξια στον κατασκευαστή με αποτέλεσμα να υπάρχουν κίνδυνοι καθυστερήσεων.

Άλλωστε, δεν είναι κρυφό το γεγονός ότι η Ελληνικό Μετρό μέσω διαρροών έχει σχολιάσει ως μη ορθή τη ξεχωριστή δημοπράτηση των πρόδρομων εργασιών, δηλαδή του εντοπισμού αρχαίων και δικτύων κοινής ωφέλειας, και του κυρίως κατασκευαστικού έργου, η οποία αποφασίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση και όπως έχει δηλώσει ουκ ολίγες φορές η ηγεσία του υπουργείου υποδομών και μεταφορών ο ανάδοχος έχει δεσμευθεί για την έγκαιρη παράδοση του έργου, δηλαδή εντός του 2029.

Μετρό Γραμμή 4: Το πρώτο έργο με δύο μετροπόντικες που θα συναντηθούν στον Ευαγγελισμό - Σκάβουν 15 μέτρα την ημέρα

Η νέα γραμμή

Πρόκειται για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που υλοποιείται στη χώρα μας με προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελείται από δεκαπέντε νέους υπόγειους σταθμούς: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου και Γουδή, μήκους περίπου 13 χλμ. σήραγγας και συμβατικό χρόνο περαίωσης τα οκτώ χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.

Επιπλέον, προβλέπεται η προμήθεια 20 συρμών της σειράς Alstom Metropolis, οι οποίοι είναι οι πρώτοι στο σύστημα της Αθήνας που θα λειτουργούν υπεραυτόματα, χωρίς οδηγό και με έλεγχο της κίνησης τους από το Κέντρο Ελέγχου.

Συνολικά εκτιμάται ότι με τη λειτουργία της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, αναμένεται να μετακινούνται περίπου 340.000 επιβάτες ημερησίως, ενώ οι μετακινήσεις με ΙΧ αναμένεται να μειωθούν κατά 53.000 περίπου ημερησίως, η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 318 τόνους/ημέρα, καθώς επίσης και θα εξοικονομηθούν 1.216 μεγαβατώρες ενέργειας.

ΜΕΤΡΟ ΕΡΓΑ

Πηγή:https://www.thetoc.gr/