ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Το ΣτΕ αποφασίζει για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – Επι τάπητος η υιοθεσία παιδιών
Featured

Το ΣτΕ αποφασίζει για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – Επι τάπητος η υιοθεσία παιδιών

Την αίτηση ακύρωσης κατέθεσαν τρία Σωματεία, που στα καταστατικά τους έχουν τη στήριξη του θεσμού της οικογένειας και του γάμου και την τεκνοθεσία σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη παράδοση.

Ένα από εμβληματικά νομοσχέδια της κυβέρνησης, το οποίο μάλιστα προκάλεσε έντονες εσωκομματικές τριβές, αυτό της ισότητας στο γάμο, θα κρίνει επί της ουσίας, η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας. Η απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες θα είναι η πρώτη ουσιαστική δικαστική απάντηση για τις βασικές πτυχές του νόμου 5089/2024 με τον οποίο θεσπίστηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα σύναψης γάμου για πρόσωπα του ίδιου φύλου.

Την αίτηση ακύρωσης που συζητήθηκε στο ΣτΕ κατέθεσαν τρία Σωματεία, που στους σκοπούς των καταστατικών τους έχουν τη στήριξη του θεσμού της οικογένειας και του γάμου και την τεκνοθεσία σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη παράδοση.

Οι αιτήσεις αυτές ήρθαν μετά την υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζεται ο τρόπος τήρησης των ληξιαρχικών βιβλίων ως προς την αποτύπωση των στοιχείων γονέων και συζύγων επί των ληξιαρχικών πράξεων γέννησης και γάμου σε συμφωνία με τον νόμο 5089/2024, όπου θεσπίστηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα σύναψης γάμου για πρόσωπα του ίδιου φύλου, με αποτέλεσμα να επεκτείνεται το δικαίωμα υιοθεσίας και στα ομόφυλα έγγαμα ζευγάρια, ρυθμίστηκαν δε συναφώς σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα, του εργατικού δικαίου, του δικαίου κοινωνικής ασφάλισης και του υπαλληλικού δικαίου για τους ομόφυλους συζύγους και γονείς.

Η υιοθεσία

Βασική παράμετρος τη δίκης ήταν η δυνατότητα υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα έγγαμα ζευγάρια, η οποία κατά τους προσφεύγοντες "στερεί από τα παιδιά αυτά το δικαίωμα να ανατρέφονται σε οικογένεια με μητέρα και πατέρα, θέτοντας αυτά σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τα παιδιά που μεγαλώνουν με ετερόφυλους γονείς".

Οι προσφεύγοντες ανέφεραν πως με τον επίμαχο νόμο τροποποιείται πλήρως ο θεσμός της οικογένειας κι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 21 του Συντάγματος που προβλέπει ότι η οικογένεια είναι θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους. Σύμφωνα με όσα υποστηρίχθηκαν στη συζήτηση, το άρθρο του συντάγματος "δεν μπορεί να εννοεί άλλου είδους οικογένεια από εκείνη που όρισε από αιώνες η φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος, το οποίο αναπαράγεται και πολλαπλασιάζεται μόνο με την ένωση ανδρός και γυναικός και ποτέ με την ένωση ανθρώπων ιδίου φύλου".

Επιπλέον, υποστηρίχθηκε ότι υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα έγγαμα ζευγάρια στερεί από τα παιδιά αυτά το δικαίωμα να ανατρέφονται σε οικογένεια με μητέρα και πατέρα, θέτοντας αυτά σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τα παιδιά που μεγαλώνουν με ετερόφυλους γονείς.

Τι θα κριθεί

Υπέρ του κύρους της προσβαλλόμενης πράξης έκανε παρέμβαση η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) λέγοντας ότι ο νόμος εξυπηρετεί υπέρτερο δημόσιο συμφέρον το οποίο ανάγεται στην προστασία των ανήλικων παιδιών.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας θα αποφασίσουν το επόμενο διάστημα αν είναι συνταγματικές οι διατάξεις του ν. 5089/2024 και, ειδικότερα, εάν η αναγνώριση της δυνατότητας τέλεσης γάμου μεταξύ ομοφύλων και η συνακόλουθη δυνατότητα των ομόφυλων έγγαμων ζευγαριών να υιοθετούν (είτε από κοινού είτε ο ένας σύζυγος το νόμιμο παιδί, θετό ή βιολογικό, του άλλου) αντίκεινται στις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 1 (περί προστασίας της οικογένειας, του γάμου, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας) και 4 παρ. 1 (περί ισότητας) του Συντάγματος.