ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Πώς ξεσκεπάστηκε το κύκλωμα με τα κτηματολογικά γραφεία - Η καταγγελία για χρηματισμό και οι ταρίφες για το "γρηγορόσημο"
Featured

Πώς ξεσκεπάστηκε το κύκλωμα με τα κτηματολογικά γραφεία - Η καταγγελία για χρηματισμό και οι ταρίφες για το "γρηγορόσημο"

Το κύκλωμα αναλάμβανε να «επισπεύσει» υποθέσεις με το αζημίωτο - H γυναίκα αρχηγός, οι ενδιάμεσοι και οι διεκπεραιωτές - Τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2024 η δράση τους

Σε κτηματολογικά γραφεία σε Αθήνα, Πειραιά, Καλλιθέα και Χαλάνδρι, δρούσε το κύκλωμα των υπαλλήλων που αναλάμβαναν να «επισπεύσουν» υποθέσεις με το αζημίωτο.

Ως αρχηγός της οργάνωσης εμφανίζεται μια γυναίκα, η V.N., η οποία ήταν επιφορτισμένη με την επιμέλεια και την υλοποίηση του επιχειρησιακού σκέλους. Ήταν η μόνη που βρισκόταν σε απευθείας επικοινωνία με τους υπαλλήλους των Κτηματολογικών Γραφείων της Αττικής και είχε απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτά.

Ήταν ιδιαίτερα συγκεντρωτική, καθώς ήταν εκείνη που παρέδιδε στους υπαλλήλους τα στοιχεία των αιτήσεων των «πελατών», τα οποία παραλάμβανε από τον Π.Γ. (ιδιώτης), είτε ηλεκτρονικά (μέσω viber), είτε με έγγραφη λίστα και μόνο εκείνη βρισκόταν δια ζώσης μαζί τους, ώστε να τους παραδώσει το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό, ενώ μετέβαινε πολύ συχνά σε διάφορα Κτηματολογικά Γραφεία, με σκοπό την ταχύτερη δυνατή έκδοση των επίμαχων εγγράφων- πιστοποιητικών.

Ο Π.Γ. αποτελούσε το δεξί χέρι της V.N., καθώς ήταν απαραίτητος στην οργάνωση, λόγω των γνώσεών του στη διεκπεραίωση υποθέσεων που αφορούν το Κτηματολόγιο. Βρισκόταν σε καθημερινή επαφή με την V.N., είτε τηλεφωνική, είτε δια ζώσης, παραλάμβανε από τον Π.Χ. (ιδιώτης) τα στοιχεία των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων, της τα προωθούσε είτε ηλεκτρονικά (μέσω viber), είτε παραδίδοντάς της έγγραφη λίστα και ενημερωνόταν για την πορεία τους είτε μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου, καθώς διέθετε απαραίτητους κωδικούς πρόσβασης του συστήματος, είτε από την ίδια. Επίσης, παραλάμβανε τα συμφωνηθέντα χρηματικά ποσά που συγκέντρωνε ο Π.Χ. και τα παρέδιδε στην V.N.

Ο Π.Χ., ήταν επιφορτισμένος με τον ρόλο του ενδιάμεσου. Βρισκόταν σε καθημερινή επικοινωνία με συμβολαιογράφους και δικηγόρους (για υποθέσεις πελατών τους) ή λοιπούς ιδιώτες (για υποθέσεις τους), λάμβανε τα στοιχεία της αίτησής τους και τα προωθούσε στον Π.Γ., ενώ τους ενημέρωνε για την έκβαση του αιτήματός τους.

Μετά την έκδοση του επίμαχου εγγράφου-πιστοποιητικού, ενημέρωνε τους «πελάτες» και αναλάμβανε να παραλάβει το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό, το οποίο στη συνέχεια παρέδιδε στον Π. Γ. Σε αρκετές περιπτώσεις που αφορούσαν το Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών, ερχόταν σε απευθείας επικοινωνία με τον υπάλληλο Α.Η. για την πορεία της εκάστοτε υπόθεσης.

Όσον αφορά στους υπαλλήλους, αυτοί ήταν απαραίτητοι, λόγω της θέσης τους στη δομή της οργάνωσης, καθώς μπορούσαν να καθορίζουν και να επιλέγουν την σειρά και την ταχύτητα διεκπεραίωσης των υποθέσεων. Βρισκόντουσαν σε άμεση επικοινωνία με την V.N. και λάμβαναν οδηγίες απευθείας από αυτήν για την προτεραιοποίηση των υποθέσεων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα των «Αδιάφθορων», η δράση του κυκλώματος ήταν διαρκής, με έναρξη σε απροσδιόριστο κατά την έρευνα χρόνο, αλλά τουλάχιστον από τον Οκτώβριο 2024.

Ειδικότερα, οι υπάλληλοι των Κτηματολογικών Γραφείων της Αττικής εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους και το ρόλο τους, καθώς και τον αργό ρυθμό της διαδικασίας έκδοσης εγγράφων-πιστοποιητικών, λόγω του πλήθους των αιτήσεων που κατατίθεντο καθημερινά στις Υπηρεσίες τους, λάμβαναν, μέσω ιδιωτών διεκπεραιωτών και ενδιάμεσων, χρηματικά ποσά για την «επίσπευση» έκδοσης των εγγράφων-πιστοποιητικών (λ.χ. αιτήσεις εξωδικαστικών διορθώσεων, αιτήσεις άρσης βαρών ακινήτων, μετεγγραφές ακινήτων κλπ).

Η διαδικασία έκδοσης των επίμαχων εγγράφων-πιστοποιητικών ολοκληρωνόταν τάχιστα συνήθως εντός δύο μηνών, ενώ σε διαφορετική περίπτωση το σύνηθες χρονικό διάστημα που απαιτούνταν για την έκδοσής τους ήταν πάνω από έξι μήνες, χωρίς να μπορεί να εξακριβωθεί αν η καθυστέρηση αυτή πραγματοποιούταν τεχνηέντως από τους υπαλλήλους.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποδόμηση της ομάδας ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2024, όταν έφθασε στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ανώνυμη καταγγελία, η οποία ανέφερε ότι υπάλληλοι του Κτηματολογικού Γραφείου Αττικής χρηματίζονται, προκειμένου να φέρουν εις πέρας εκκρεμείς αιτήσεις των ενδιαφερόμενων μέσω ιδιώτη υπό στοιχεία Π.Χ., ο οποίος ενεργεί ως διακανονιστής. Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι πληρώνουν το χρηματικό ποσό των 500 έως 1000 ευρώ  στον ανωτέρω ιδιώτη, ανάλογα την περίπτωση.

Όπως διαπιστώθηκε, η καταβολή των χρηματικών ποσών γινόταν τμηματικά. Τα μέλη της ομάδας λάμβαναν, δηλαδή, ένα μέρος του χρηματικού αντιτίμου ως προκαταβολή και η «εξόφλησή» τους πραγματοποιούνταν μετά την έκδοση του εγγράφου-πιστοποιητικού. Σε περίπτωση που το έγγραφο-πιστοποιητικό εκδιδόταν κανονικά, το κόστος της «επίσπευσης» κυμαινόταν μεταξύ 300 και 800 ευρώ, ανάλογα με το Κτηματολογικό Γραφείο που αναλάμβανε τη διεκπεραίωση, ενώ σε περίπτωση που αυτό απορριπτόταν η αμοιβή του υπαλλήλου ήταν 100 ευρώ.

Τα μέλη της οργάνωσης προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες αποκάλυψης της εγκληματικής δράσης τους, παραλάμβαναν το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό εκτός των Κτηματολογικών Γραφείων, ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί είτε από τις κάμερες ασφαλείας είτε από άλλους υπαλλήλους.

Από τη μέχρι σήμερα έρευνα της Υπηρεσίας, εξακριβώθηκε η συμμετοχή των εμπλεκομένων ατόμων σε τουλάχιστον 150 περιπτώσεις «επίσπευσης» εγγράφων–πιστοποιητικών, εκ των οποίων σε ενενήντα μία (91) περιπτώσεις η εγκληματική οργάνωση αποκόμισε τουλάχιστον το χρηματικό ποσό των 46.600 ευρώ, ενώ από την Υπηρεσία μας εκτιμάται ότι το συνολικό όφελος κυμαίνεται από 63.700 ευρώ έως 92.200 ευρώ για το σύνολο των περιπτώσεων επίσπευσης.