ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος στην ατιμωρησία για τους "πειρατές" της τηλεόρασης - Απανωτές οι καταδίκες
Σημαντικές εξελίξεις σημειώνονται τον τελευταίο καιρό στη μάχη κατά της παράνομης χρήσης συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, με διαδοχικές δικαστικές αποφάσεις, που σηματοδοτούν την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου.
Πριν από μερικές ημέρες, μια ακόμη καταδίκη για παράνομη πρόσβαση σε συνδρομητικό τηλεοπτικό περιεχόμενο καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη. Πιο συγκεκριμένα, το Ε’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο της πόλης εξέδωσε ετυμηγορία σε υπόθεση που αφορούσε στην παράνομη παρακολούθηση πειρατικών καναλιών, επιβάλλοντας στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 8 μηνών με τριετή αναστολή, καθώς και χρηματική ποινή για τα έξοδα της δίκης.
Στην απολογία του, ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως είχε παραπλανηθεί, δηλώνοντας ότι προμηθεύτηκε τη συνδρομή μέσω διαδικτυακής εταιρείας, για την οποία πίστευε λανθασμένα ότι λειτουργούσε νόμιμα. Ωστόσο, το δικαστήριο – με παρέμβαση της Εισαγγελέως – απέρριψε τον ισχυρισμό του καταρρίπτοντας το "άλλοθι" της άγνοιας.
Το δικαστήριο ήταν ξεκάθαρο: η παρακολούθηση πειρατικού περιεχομένου, ακόμη και μόνο σε επίπεδο χρήσης, αποτελεί ποινικά κολάσιμη πράξη. Η επίκληση της άγνοιας ή του ρόλου του θύματος δεν αρκεί· η ευθύνη βαραίνει τον τελικό χρήστη που επιλέγει να παρακάμψει τους νόμιμους παρόχους. Η υπόθεση σχετιζόταν με παραβάσεις του Π.Δ. 343/2002 περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.
Να σημειωθεί πως αν η υπόθεση αυτή είχε εξεταστεί μετά την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τις διοικητικές κυρώσεις, ο κατηγορούμενος θα είχε έρθει αντιμέτωπος και με σημαντικό διοικητικό πρόστιμο. Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο προβλέπει κυρώσεις όχι μόνο για διανομείς ή παρόχους παράνομου περιεχομένου, αλλά και για τους τελικούς χρήστες. Το ύψος των προστίμων διαμορφώνεται κλιμακωτά: 750 ευρώ για οικιακούς χρήστες και 1.500 ευρώ για περιπτώσεις δημόσιας προβολής, όπως σε καφετέριες και ξενοδοχεία. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η επιβολή αυτών των προστίμων θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και θα στρέψει τους χρήστες προς τις νόμιμες πλατφόρμες, αφού η συνδρομή είναι σαφώς φθηνότερη σε σχέση με τις προβλεπόμενες ποινές.
Μπαράζ καταδικαστικών αποφάσεων
Μια από τις πρόσφατες υποθέσεις που προκάλεσαν "ντόρο", εκδικάστηκε από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ευβοίας, όπου Έλληνας πολίτης καταδικάστηκε για μεταπώληση παράνομων συνδρομητικών υπηρεσιών. Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών και χρηματική ποινή 15.000 ευρώ, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό.
Ανάλογη ήταν και η απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης, στην Κομοτηνή. Σε αυτή την περίπτωση, έτερος κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για παραβάσεις του Νόμου 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας και του Π.Δ. 343/2002 για διακίνηση παράνομου εξοπλισμού. Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών και 6 μηνών, απορρίπτοντας πλήρως όλους τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς. Οι ποινές και στις δύο υποθέσεις είναι εκτελεστέες μόνο αν δεν ασκηθεί έφεση.
Είχε προηγηθεί, επίσης, πριν μερικούς μήνες, η πρώτη καταδίκη στην Ελλάδα για απλή χρήση πειρατικού περιεχομένου. Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 μηνών με αναστολή σε άτομο που παρακολουθούσε συνδρομητικά κανάλια χωρίς εξουσιοδότηση. Ο ισχυρισμός ότι η ζημιά ήταν μικρής σημασίας απορρίφθηκε από το δικαστήριο.
Παράλληλα, στα μέσα του περασμένου Μαρτίου ξεκίνησε η μεγαλύτερη δίκη για υπόθεση πειρατείας που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με συνολικά 17 κατηγορούμενους, που συνελήφθησαν πανελλαδικά μετά από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών. Η δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, περιλαμβάνει κατηγορίες για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και για παραβιάσεις των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με το προανακριτικό έργο, τα μέλη της οργάνωσης δραστηριοποιούνταν για τουλάχιστον 8 χρόνια, διαθέτοντας παράνομους αποκωδικοποιητές και λογισμικό, μέσω των οποίων εξασφάλιζαν πρόσβαση σε συνδρομητικά κανάλια.
Η αστυνομική έρευνα αποκάλυψε ότι το πελατολόγιο της οργάνωσης περιλάμβανε περισσότερους από 13.000 χρήστες, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος ξεπέρασε τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Η ζημιά για τις νόμιμες εταιρείες παροχής – όπως ο ΟΤΕ, η Vodafone και η Nova – εκτιμάται ότι ανήλθε στα 100 εκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας την υπόθεση τη μεγαλύτερη σε όγκο και οικονομικό αντίκτυπο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στη χώρα.