ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Πόσο επικίνδυνη είναι η ιογενής μηνιγγοεγκεφαλίτιδα - Τα συμπτώματα που χτυπούν καμπανάκι - Σε κρίσιμη κατάσταση ο 18χρονος
Featured

Πόσο επικίνδυνη είναι η ιογενής μηνιγγοεγκεφαλίτιδα - Τα συμπτώματα που χτυπούν καμπανάκι - Σε κρίσιμη κατάσταση ο 18χρονος

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές μετά το περιστατικό μηνιγγοεγκεφαλίτιδας σε 18χρονο μαθητή ΕΠΑΛ στην Αθήνα.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές μετά το περιστατικό εγκεφαλίτιδας (ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδας) σε 18χρονο μαθητή ΕΠΑΛ στην Αθήνα, η κατάσταση του οποίου κρίνεται σοβαρή και νοσηλεύεται σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η αιτιολογία της νόσου πιθανολογείται ιογενής όμως προς το παρόν παραμένει άγνωστη και το περιστατικό διερευνάται, ενώ παράλληλα έχουν σταλεί δείγματα στο Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας.

Η ιογενής μηνιγγοεγκεφαλίτιδα είναι μια λοίμωξη που επηρεάζει ταυτόχρονα τις μηνίγγες (τις μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό) και τον ίδιο τον εγκέφαλο. Ουσιαστικά πρόκειται για συνδυασμό δύο καταστάσεων: της ιογενούς μηνιγγίτιδας και της ιογενούς εγκεφαλίτιδας.

Η μηνιγγίτιδα από μόνη της είναι φλεγμονή των μηνίγγων, ενώ η εγκεφαλίτιδα είναι φλεγμονή του εγκεφαλικού ιστού. Όταν οι δύο αυτές φλεγμονές συμβαίνουν ταυτόχρονα, τότε μιλάμε για μηνιγγοεγκεφαλίτιδα. Όταν η αιτία τους είναι κάποιος ιός, η πάθηση χαρακτηρίζεται ως ιογενής.

Πολλοί διαφορετικοί ιοί μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγοεγκεφαλίτιδα ( ενδεικτικά όπως ο ιός του έρπητα (HSV), οι εντεροιοί, ο ιός του Δυτικού Νείλου και άλλοι). Η σοβαρότητα της κατάστασης εξαρτάται από τον ιό, την ηλικία και τη γενική υγεία του ατόμου.

"Ενημερωθήκαμε πριν από κάποιες ώρες ότι υπήρξε αυτό το κρούσμα μηνιγγοεγκεφαλίτιδας, όπως αρχικά είχε ειπωθεί, αλλά τώρα το νοσοκομείο καταλήγει ότι είναι μία μορφή εγκεφαλίτιδας, το οποίο ήταν σε ένα μαθητή 18 χρονών", ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΔΥ, Παθολόγος Λοιμωξιολόγος Δημήτρης Χατζηγεωργίου στην ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι η κατάσταση του παιδιού είναι σοβαρή και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει το πώς θα εξελιχθεί, καθώς στις περιπτώσεις αυτές τα θεραπευτικά μέτρα είναι λίγα.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία στον αυχένα, σύγχυση, ευαισθησία στο φως, σπασμούς και, σε σοβαρές περιπτώσεις, διαταραχές συνείδησης.

Η θεραπεία εξαρτάται από τον ιό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν εμπλέκεται ο ιός του έρπητα, μπορεί να δοθούν αντιιικά φάρμακα. Στις περισσότερες ιογενείς μορφές, η αντιμετώπιση είναι υποστηρικτική, δηλαδή ανακούφιση των συμπτωμάτων μέχρι να αναρρώσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αναφορικά με τα συμπτώματα που είχε ο 18χρονος μαθητής, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΔΥ σημείωσε: "Λεπτομέρειες δεν ξέρουμε για το περιστατικό και τα συμπτώματα, αλλά όταν υπάρχει εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, το σύμπτωμα είναι κυρίως ο πυρετός μαζί με πονοκέφαλο και καμιά φορά κατάσταση σύγχυσης και απώλειας της πλήρους επαφής με το περιβάλλον. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση στο παιδί το συγκεκριμένο δεν ξέρουμε ακριβώς ποια ήταν τα συμπτώματα".

Σημειώνεται πως υπάρχει και βακτηριακή μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, αλλά είναι πολύ σπανιότερη σε σχέση με τη βακτηριακή μηνιγγίτιδα ή την ιογενή μηνιγγοεγκεφαλίτιδα. Η βακτηριακή μηνιγγοεγκεφαλίτιδα είναι μια σοβαρή λοίμωξη όπου τα βακτήρια προσβάλλουν τόσο τις μηνίγγες όσο και τον ίδιο τον εγκέφαλο. Σε αυτή την περίπτωση, η φλεγμονή δεν περιορίζεται στις μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο, αλλά επεκτείνεται και στον εγκεφαλικό ιστό, προκαλώντας εκτεταμένη βλάβη και σημαντικό κίνδυνο για τον ασθενή.

Επισημαίνεται ότι δεν έχει δοθεί από τον ΕΟΔΥ καμία οδηγία για κλείσιμο σχολικών μονάδων ΕΠΑΛ. Όπως είχε αναφέρει ο ΕΟΔΥ, μέχρι την ύπαρξη σαφούς διάγνωσης του περιστατικού, δεν συνιστάται η λήψη κανενός άλλου ειδικού μέτρου (πχ χορήγηση χημειοπροφύλαξης) πέραν των γενικών μέτρων για ενίσχυση της ατομικής υγιεινής και το πλύσιμο των χεριών.