ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Ποιο μέσο θέρμανσης κοστίζει λιγότερο, ποιο είναι πιο ακριβό - Μελέτη του ΕΜΠ απαντά

Ποιο μέσο θέρμανσης κοστίζει λιγότερο, ποιο είναι πιο ακριβό - Μελέτη του ΕΜΠ απαντά

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο(ΕΜΠ) προχώρησε στη συγκριτική ανάλυση του κόστους των διαφόρων μέσων θέρμανσης για τον φετεινό χειμώνα

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο(ΕΜΠ) προχώρησε σε συγκριτική ανάλυση όλων των τεχνολογιών θέρμανσης για το φετινό χειμώνα, προκειμένου να δώσει μια εικόνα στους Έλληνες καταναλωτές για το ποια είναι φθηνότερη και ποια η ακριβότερη λύση.

Με δυο λόγια και χωρίς να μπει κανείς σε αναλύσεις για το είδος της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται, με βάση το σημερινό επίπεδο τιμών, η καλύτερη λύση είναι η αντλία θερμότητας- αν και η επένδυση έχει κόστος- και ακολουθούν οι συμβατικές λύσεις του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που δεν έχουν πολύ μεγάλες διαφορές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας του ΕΜΠ ακριβότερη μορφή θέρμανσης είναι τα τζάκια ανοιχτού τύπου και οι ηλεκτρικές αντιστάσεις, ενώ φθηνότερες, με σημαντική διαφορά, είναι οι αντλίες θερμότητες, ως η πιο αποδοτική τεχνολογία.

Ειδικότερα, τα τζάκια ανοιχτού τύπου και οι ηλεκτρικές αντιστάσεις στοιχίζουν περίπου διπλάσια από ότι ένας συνήθης καυστήρας πετρελαίου, ενώ οι αντλίες θερμότητας μόλις στο 38-61%. Το φυσικό αέριο βρίσκεται μεταξύ 0,098 και 0,111 ευρώ η KWh. Από την άλλη, οι λέβητες βιομάζας στα 0,137 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα συμβατικά στερεά καύσιμα, όπως είναι τα καυσόξυλα και τα πέλλετ ξύλου, οι τιμές πώλησής τους μπορεί να παρουσιάζουν μια μείωση της τάξης του 10% και 25%, συγκριτικά με τη σεζόν 2022-2023, ωστόσο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις τιμές πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΜΠ, το κόστος θέρμανσης φέτος σε σχέση με πέρυσι είναι χαμηλότερο σε όλες τις τεχνολογίες εκτός από τις τεχνολογίες καύσης πετρελαίου.

ΚΟΣΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

ΚΟΣΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Να σημειώσουμε πως στη μελέτη τονίζεται ότι "παρόλο που οι προβλέψεις για την εξέλιξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι βραχυπρόθεσμες δεδομένης της μεταβλητότητας και της αβεβαιότητας που παρατηρείται στις δύο αυτές αγορές καθώς και της αλληλεξάρτησης που υπάρχει μεταξύ τους, το ενδεχόμενο τα κόστη θέρμανσης για τις διάφορες τεχνολογίες να ανέλθουν στα πρωτοφανή επίπεδα των προηγούμενων δύο σεζόν (2021-2022 & 2022-2023, αντίστοιχα) δεν συγκεντρώνει παρά ελάχιστες πιθανότητες".

Συνεπώς, οι τελικές τιμές που έχουν εξαχθεί στην παρούσα μελέτη εκτιμάται ότι θα είναι, στο σύνολό τους, αρκετά αντιπροσωπευτικές ως προς το επίπεδο που θα κυμανθεί, τη φετινή χειμερινή περίοδο, το κόστος θέρμανσης στην Ελλάδα (και δη στις δυο μεγαλύτερες αστικές περιοχές: Αττική & Θεσσαλονίκη).

Πηγή:https://www.thetoc.gr/