ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Αναδρομική αναγνώριση "τριετιών" στον ιδιωτικό τομέα: Η νέα "μόδα" που ξεκίνησε στην αγορά εργασίας

Αναδρομική αναγνώριση "τριετιών" στον ιδιωτικό τομέα: Η νέα "μόδα" που ξεκίνησε στην αγορά εργασίας

Το 2024, θα είναι έτος μεγάλων αλλαγών στην αγορά εργασίας με αφορμή το ύψος των μισθών κάτι που ουσιαστικά έχει να καταγραφεί με τέτοια ένταση πριν από το 2009.

Το "ξεπάγωμα" των τριετιών είναι μια από τις μεγάλες αλλαγές που ενεργοποιούνται στην αγορά εργασίας με την αλλαγή του έτους. Ουσιαστικά, για πρώτη φορά μετά το 2012, ο χρόνος αρχίζει να μετράει ξανά για τον εργαζόμενο ο οποίος με το που θα συμπληρώνει τρία χρόνια, θα δικαιούται και μια αύξηση της τάξεως του 10% στις μεικτές αποδοχές του με ανώτερο όριο τις τρεις τριετίες.

Ποιο είναι το "μυστικό" που περιορίζει την εμβέλεια του συγκεκριμένου μέτρου; Το γεγονός ότι -βάσει νόμου- δεν υπάρχει αναδρομικότητα. Δηλαδή, αύξηση λόγω τριετίας θα πάρει αυτός που μέχρι το 2012 είχε συμπληρώσει -για παράδειγμα 2,5 χρόνια- και τον Ιούνιο του 2024 θα κλείσει την 3ετία του. Ακριβώς λόγω της έλλειψης αναδρομικότητας, η… περίμετρος του μέτρου εκτιμήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας ότι θα είναι περιορισμένη μέσα στην χρονιά και ότι δύσκολα θα αφορά σε περισσότερα από 100.000 άτομα.

Η προϋπόθεση για την αναδρομικότητα

Η… περίμετρος φαίνεται να ανοίγει λόγω της… ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε αναδρομική αναγνώριση της προϋπηρεσίας που διανύθηκε στην περίοδο από το 2012 μέχρι και το τέλος του 2023. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αν ένας υπάλληλος παρέμεινε στον ίδιο εργοδότη γι’ αυτό το διάστημα, ουσιαστικά θα του αναγνωριστούν οι τριετίες και η προσαύξηση έως και 30%. Οι μεγάλες επιχειρήσεις σπεύδουν μάλιστα να ανεβάσουν και τον κατώτατο μισθό αρκετά υψηλότερα από τα νομοθετημένα επίπεδα (σ.σ σήμερα 780 ευρώ)… προλαβαίνοντας ουσιαστικά και την επόμενη αύξηση που αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί μέσα στον Μάρτιο.

Πρόκειται για σαφείς ενδείξεις ότι στην αγορά εργασίας αρχίζουν να δημιουργούνται συνθήκες… ανταγωνισμού για την αποτροπή κύματος… φυγής υπαλλήλων. Ήδη, το φαινόμενο είναι πολύ έντονο στον κλάδο των supermarket που είναι και από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας με εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους. Οι βασικοί μισθοί -όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν τα τελευταία 24ωρα εταιρείες όπως ο Σκλαβενίτης, τα Lidl, η αλυσίδα Μετρο κλπ- διαμορφώνονται πλέον από τα 900 έως τα 1000 ευρώ ενώ στον κατάλογο των ανακοινώσεων μπαίνουν πότε οι αναδρομικές αναγνωρίσεις τριετιών και πότε οι ειδικές παροχές άλλοτε με τη μορφή διατακτικών και άλλοτε με πρόσθετες ασφαλιστικές καλύψεις

Η σπουδή που δείχνουν πλέον μεγάλες επιχειρήσεις να αυξήσουν τις αποδοχές των εργαζομένων με μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή που προβλέπει ο νόμος, έχει την εξήγησή της. Σε αρκετούς κλάδους αρχίζει πλέον να παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της έλλειψης προσωπικού (σ.σ για παράδειγμα στον κλάδο των supermarket μιλούν για 8000 ελλείψεις) και αυτό επιτρέπει την λεγόμενη "κινητικότητα" της εργασίας. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ο υπάλληλος έχει πλέον τα περιθώρια να αναζητήσει άλλη δουλειά με στόχο να εξασφαλίσει καλύτερες αποδοχές.

εργαζόμενοι

Τα δεδομένα δείχνουν ότι μεγαλύτερα περιθώρια για αυξήσεις έχουν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι μικρομεσαίοι εργοδότες -ατομικές επιχειρήσεις με 1-2 άτομα προσωπικό- θα δεχτούν ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις καθώς ούτως ή άλλως εμφανίζονται να δίνουν χαμηλότερους μισθούς συγκριτικά με τους μεγάλους εργοδότες. Το 2024, θα είναι έτος μεγάλων αλλαγών στην αγορά εργασίας με αφορμή το ύψος των μισθών κάτι που ουσιαστικά έχει να καταγραφεί με τέτοια ένταση πριν από το 2009.

Πηγή:https://www.thetoc.gr/