ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
H νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα μας εξασφαλίζει έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

H νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα μας εξασφαλίζει έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Στους ιδιοκτήτες μεταφέρεται το βάρος του να τεκμηριώσουν ότι το ακίνητό τους είναι ασφαλισμένο κατά του κινδύνου της πυρκαγιάς, του σεισμού και της πλημμύρας ώστε να εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου στον ΕΝΦΙΑ.

Στους ιδιοκτήτες μεταφέρεται το βάρος του να τεκμηριώσουν ότι το ακίνητό τους είναι ασφαλισμένο κατά του κινδύνου της πυρκαγιάςτου σεισμού και της πλημμύρας ώστε να εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου στον ΕΝΦΙΑ.

To νέο μέτρο που ενεργοποιήθηκε με την αλλαγή του χρόνου -όσοι είχαν πλήρως ασφαλισμένα τα ακίνητά τους για ολόκληρο το 2023 θα λάβουν έκπτωση 10% στο εκκαθαριστικό του φετινού ΕΝΦΙΑ- έχει αρκετές δυσκολίες στην εφαρμογή του.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν έχουν ενσωματώσει τους… ΑΦΜ των ακινήτων στα συμβόλαια (σ.σ ο ΑΦΜ ενός ακινήτου λέγεται ΑΤΑΚ και αποτυπώνεται στις δηλώσεις Ε9 του κάθε ιδιοκτήτη) με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό το… πάντρεμα των στοιχείων που διαθέτει η ασφαλιστική εταιρεία με τα αντίστοιχα του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου της εφορίας.

Έτσι, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το υπουργείο Οικονομικών καταλήγουν στη λύση του να ενεργοποιηθεί ακόμη μια πλατφόρμα μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες που είχαν πλήρως ασφαλισμένα ακίνητα μέσα στο 2023 θα δηλώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει:

1. Το κάθε τετραγωνικό μέτρο να είναι ασφαλισμένο για τουλάχιστον 1000 ευρώ. Άρα, μια κατοικία 110 τετραγωνικών μέτρων θα πρέπει να έχει ασφαλιστεί για 110 χιλιάδες ευρώ

2. Να υπάρχει πλήρης ασφαλιστική κάλυψη. Δεν αρκεί δηλαδή η ασφάλιση μόνο κατά του κινδύνου της πυρκαγιάς. Πρέπει να υπάρχει κάλυψη και για πλημμύρα και για σεισμό. Αυτό, αυτομάτως αποκλείει εκατομμύρια ακίνητα καθώς τα πολύ παλιά σπίτια δεν ασφαλίζονται κατά του κινδύνου του σεισμού.

Η έκπτωση του10% χορηγείται για όσα ακίνητα είναι ασφαλισμένα για όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Αν παρέλθει το πρώτο τρίμηνο, το ποσοστό της έκπτωσης περιορίζεται στο 7,5%, μετά τον Ιούνιο στο 5% κ.ο.κ. Για την πρώτη εφαρμογή του μέτρου θα ληφθεί υπόψη ο χρόνος ασφάλισης μέσα στο 2023.

Άρα μέσω της πλατφόρμας θα πρέπει ο κάθε ιδιοκτήτης να γνωστοποιήσει:

1. Τον χρόνο ασφάλισης μέσα στο 2023.

2. Το είδος των καλύψεων

3. Την αξία για την οποία ασφαλίζεται το κάθε ακίνητο

4. Την ακριβή διεύθυνση του ακινήτου.

Σχεδιάζεται, η πλατφόρμα να αντλεί δεδομένα από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο ώστε τα στοιχεία του κάθε ακινήτου να αντλούνται αυτομάτως από τη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ όπου εμφανίζεται και το ΑΤΑΚ του ακινήτου. Από εκεί και πέρα, ο ιδιοκτήτης θα δηλώνει την ασφαλιστική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται και τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν ενώ η αίτηση θα ενέχει τη θέση υπεύθυνης δήλωσης.

Τα ασφαλισμένα ακίνητα δεν αντιστοιχούν καν στο 15% του συνόλου καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα ασφάλισης ακινήτου.

Πρακτικά, ασφαλισμένοι είναι κυρίως αυτοί που υποχρεούνται επειδή το ακίνητό τους βαρύνεται από τον δάνειο. Έτσι, η έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ είναι ένα πρώτο κίνητρο για να αυξηθεί αυτός ο αριθμός. Σε πραγματικούς όρους, η έκπτωση του 10% αντιστοιχεί σε μείωση των ασφαλίστρων κατά περίπου 15%. Έτσι, σε ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών που απαιτούνται ασφάλιστρα 150 ευρώ τον χρόνο για την πλήρη κάλυψή του, η έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ θα είναι της τάξεως των 20-25 ευρώ.

Πηγή:https://www.thetoc.gr/