ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Καθαρίζουν για μετά από δεκαετίες τον υπόγειο Κηφισό - Βρήκαν από σκουπίδια μέχρι... έπιπλα
Επιχείρηση καθαρισμού στα υπόγεια τμήματα του Κηφισού έχει ξεκινήσει με σκοπό να απομακρυνθούν οι τόνοι σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στην περιοχή
Μεγάλη επιχείρηση είναι σε εξέλιξη στον Κηφισό με την Περιφέρεια Αττικής να καθαρίζει έπειτα από πάρα πολλά χρόνια τα υπόγεια τμήματα, τα οποία είναι γεμάτα σκουπίδια.
Είναι απορίας άξιον πώς εντοπίστηκαν τα σκουπίδια στον Κηφισό αφού οι Αρχές έχουν εντοπίσει στα υπόγεια τμήματα του ποταμού, που εκτείνονται σε μήκος 8,6 χιλιομέτρων, από φερτά υλικά μέχρι και έπιπλα, δείχνοντας την έκταση της αδιαφορίας και της καταστροφής που προκαλείται.
Το κυριότερο πρόβλημα στο ποτάμι αφορά στην ύπαρξη νερού εντός του κλειστού τμήματος του αγωγού σε σημαντικό ύψος. Κατά την διάρκεια αυτοψίας η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές Αυγούστου, η πρόσβαση, ξεκινώντας από οδό Αγίας Άννης στο ύψος του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, ήταν δυνατή μόνο για μήκος περίπου δύο χιλιομέτρων καθώς το ύψος του νερού έφτανε τα 80 εκατοστά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και οι οδηγοί έχουν παρατηρήσει μία έντονη δυσοσμία τις τελευταίες ημέρες περνώντας από τον Κηφισό, η οποία οφείλεται σε αυτή τη μεγάλη επιχείρηση που έχει φέρει στην επιφάνεια τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών, ενώ τα νερά που έχουν βαλτώσει κάνουν τις συνθήκες ιδιαίτερα αντίξοες.
Στόχος της Περιφέρειας είναι η επιχείρηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις πρώτες βροχές δηλαδή έως 3 Οκτωβρίου καθώς η έκταση που καθαρίζεται είναι πολύ μεγάλη. Τα συνεργεία έχουν ξεκινήσει τον καθαρισμό από τον φαληρικό όρμο και κατευθύνονται προς τα πίσω.
Σημειώνεται ότι ο καθαρισμός πραγματοποιείται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, λόγω απουσίας επαρκούς αερισμού, έλλειψης φωτισμού που καθιστά επιβεβλημένη τη χρήση γεννητριών και προβολέων, χρήσης ειδικού εξοπλισμού μέσων ατομικής προστασίας λόγω ύπαρξης πολύ μεγάλου αριθμού εντόμων και βουρκώδους υποστρώματος, χρήσης ερπυστριοφόρων μηχανημάτων για την πρόσβαση στο εσωτερικό του αγωγού καθώς και υδραυλικών σφυρών για την κατάτμηση μεγάλων κομματιών σκυροδέματος που έχουν καταπέσει από την οροφή και τα πλαϊνά τοιχώματα.
Νίκος Χαρδαλιάς: «Η Περιφέρεια Αττικής δεσμεύεται να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που προστατεύουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον»
Όπως δηλώνει ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς: «Η απόφαση να προχωρήσουμε στον καθαρισμό των πλακοσκεπών τμημάτων του Κηφισού ποταμού μετά από αρκετά χρόνια που είχαν αφεθεί χωρίς καμία συντήρηση, δεν ήταν μόνο αναγκαία, αλλά και επιβεβλημένη από την ευθύνη που φέρουμε απέναντι στους πολίτες και το περιβάλλον. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν αυτά τα τμήματα ήταν επικίνδυνη και απαιτούσε άμεσες δράσεις, ιδίως ενόψει των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή και η αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Η Περιφέρεια Αττικής δεσμεύεται να συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που προστατεύουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Με αυτήν την επιχείρηση, όχι μόνο αποτρέπουμε τον κίνδυνο πλημμυρών, αλλά αποδεικνύουμε έμπρακτα την προσήλωσή μας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Η σύγχρονη Αττική απαιτεί υποδομές που λειτουργούν και εξασφαλίζουν την ευημερία όλων μας».
Τα σκεπασμένα τμήματα του ποταμού, ξεκινώντας από τον Φαληρικό όρμο μέχρι τις παρυφές των ορεινών όγκων Πεντέλης και Πάρνηθας, περιλαμβάνουν τα παρακάτω τμήματα:
- από τον Φαληρικό όρμο (ανάντι της λεωφόρου Ποσειδώνος) μέχρι το ύψος της οδού Μπιζανίου στο δήμο Μοσχάτου – Ταύρου (μήκους 1,5 χλμ.),
- από οδό Αγίας Άννης στο δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη μέχρι τη συμβολή των οδών Περισσού και Παππά στο δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας (μήκους 7,3 χλμ.),
- από το ύψος της οδού Οδυσσέα Ανδρούτσου μέχρι το ύψος της οδού Λέσβου στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας (μήκους 0,15 χλμ.).
Η εν λόγω επιχείρηση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής για την αναβάθμιση όλων των σημαντικών υδάτινων πόρων και υποδομών του λεκανοπεδίου, με στόχο την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους τους κατοίκους.