ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Κληρώνει" για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ: Τα μέτρα για συνταξιούχους, ελ. επαγγελματίες, γονείς, ενοικιαστές και τρίτεκνους
Στο κυβερνητικό επιτελείο αναζητείται ο τρόπος να "καλυφθούν" όλες οι κοινωνικές ομάδες που είτε είναι δυσαρεστημένες από πρόσφατα μέτρα, αλλά και όσοι παραμένουν οικονομικά ευάλωτοι.
Εβδομάδα αποφάσεων για το Μέγαρο Μαξίμου και για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό από το βήμα της ΔΕΘ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ζητήσει από όλα τα υπουργεία να τού καταθέσουν τις προτάσεις τους, οι οποίες αφού αξιολογηθούν, θα "περάσουν" στη συνέχεια από δημοσιονομικό κρας τεστ.
Την ίδια ώρα αναζητείται ένας επιπλέον χώρος από τις Βρυξέλλες, ο οποίος εκτιμάται ότι μπορεί να δοθεί, λόγω της καλής εκτέλεσης της πορείας του προυπολογισμού. Εάν δοθεί πράσινο φως, μπορεί να υπάρξει ένα επιπλέον "άνοιγμα" 500.000.000 ευρώ, τα οποία θα κατανεμηθούν σε ευάλωτους, συνταξιούχους, αλλά και σε διαρθρωτικές κινήσεις, με φόντο το στεγαστικό και το δημογραφικό που αποτελούν-μαζί με την ακρίβεια- τα μείζονα προβλήματα των πολιτών.
ΔΕΘ δουλειάς και όχι παροχών
Αν και στο κυβερνητικό επιτελείο κρατούν συνεχώς μικρό καλάθι για τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιχειρώντας να μην σηκώσουν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών, παράλληλα αναζητείται ο τρόπος να "καλυφθούν" όλες οι κοινωνικές ομάδες που είτε είναι δυσαρεστημένες από πρόσφατα μέτρα, όπως για παράδειγμα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και όσοι παραμένουν οικονομικά ευάλωτοι, όπως οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά.
Στο επίκεντρο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη όμως θα μπουν και οι πολύτεκνοι-μένει να δούμε αν οι τρίτεκνοι θα εξομοιωθούν με τους πολύτεκνους- αλλά και μερικές δεκάδες χιλιάδες που βρίσκονται σε αναζήτηση φθηνότερης στέγης.
Τα μέτρα στο τραπέζι:
-Χορήγηση επιδόματος στους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά
-Πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (σ.σ. είχε μειωθεί στο μισό)
-Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% ή και παραπάνω
-Αύξηση των επιδομάτων τέκνων
-Αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας: στόχος, όπως λένε στην κυβέρνηση είναι αυτό το επίδομα να μην λειτουργεί ως αντικίνητρο για την εύρεση εργασίας, την ώρα που υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση εργασίας. Ετσι, όπως όλα δείχνουν, ένα μέρος του επιδόματος θα είναι σταθερό και ένα μεταβλητό, που θα διαμορφώνεται με βάση τα χρόνια εργασίας του δικαιούχου και τις αποδοχές του, ενώ θα περιλαμβάνει και κάποια πρόσθετα ποσά. Μεγαλύτερη πρόκληση για το οικονομικό επιτελείο παραμένει η δίκαιη χορήγηση των επιδομάτων, καθώς είναι χιλιάδες οι δικαιούχοι οι οποίοι κρύβουν εισοδήματα και παίρνουν και τα επιδόματα, ενώ δεν τα δικαιούνται.
-Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να δοθεί επίδομα (σ.σ. τα Χριστούγεννα) και στους ευάλωτους, όπως στους συνταξιούχους, αν και ακόμη το μέτρο δεν έχει κλειδώσει.
Στεγαστικό - Δημογραφικό
Αυτός είναι μάλλον ο πιο δισεπίλυτος γρίφος, καθώς οι τιμές των ενοικίων έχουν πάρει φωτιά, ενώ την ίδια ώρα η απόκτηση σπιτιού φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός. Ο παράγοντας σπίτι λειτουργεί αποτρεπτικά για την δημιουργία οικογένειας, με το δημογραφικό να χτυπάει καμπανάκι τα επόμενα χρόνια. Το στεγαστικό θα βρεθεί στην προμετωπίδα της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι να είναι τα εξής:
-Επέκταση του προγράμματος "Σπίτι μου" με ηλικιακή διεύρυνση των δικαιούχων (39 έως 50) αλλά και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων (40.000 ευρώ) για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα πριμοδότησης του δανεισμού περίπου 20.000 δικαιούχων. Στο πρώτο πρόγραμμα εντάχθηκαν 10.000 δικαιούχοι.
- Εξετάζονται περιορισμοί για την βραχυχρόνια μίσθωση, ώστε να μπορέσουν να απελευθερωθούν ακίνητα και να στραφούν στη μακροχρόνια μίσθωση.
-Φορολογικά κίνητρα ώστε να ανοίξουν κλειστά διαμερίσματα, αυξάνοντας την προσφορά. Ταυτόχρονα, θα προωθηθούν και προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών.
-Πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής, το οποίο θα αρχίσει να τρέχει στο τέλος του χρόνου σε ακίνητα του ελληνικού δημοσίου για την ανέγερση σύγχρονων κατοικιών, για ευάλωτους αλλά και πολύτεκνους.
Πηγή: https://www.thetoc.gr/