ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βασίλης Στίγκας: Αλεξιπτωτιστές στον πατριωτικό χώρο ο Βελόπουλος και η Λατινoπούλου. Συνέντευξη του πρόεδρου των Σπαρτιατών
-«Η ΝΔ δεν μπορεί να ανεχθεί άλλους ΠΑΣΟΚους, ενώ ο Πρωθυπουργός διαγράφει τον Σαμαρά»
-«Δεν πρόκειται να ψηφίσω για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Σακελλαροπούλου»
-«Ποιες είναι οι θέσεις μας για Οικονομία, Μεταναστευτικό και woke ατζέντα»
Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας, καταθέτει τις απόψεις του – και η αλήθεια είναι ότι δεν φοβάται να πει τη γνώμη του – για το σύνολο της επικαιρότητας. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι διαπιστώσεις του για τον λεγόμενο «πατριωτικό χώρο» στα δεξιά της ΝΔ, τον οποίο πολλοί μνηστήρες θέλουν να εκμεταλλευτούν ή να καπηλευτούν. Ακολουθεί η ενδιαφέρουσα συνέντευξη…
Κύριε Πρόεδρε, ας αρχίσουμε με τις τρέχουσες εξελίξεις, που είναι η διαγραφή του Σαμαρά από τον Μητσοτάκη. Πώς το βλέπετε το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται και ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις της δεξιάς της Νέας Δημοκρατίας, που αφορούν κι εμάς;
- Ήταν αναμενόμενο όλο αυτό, κάποια στιγμή δηλαδή θα άνοιγε το καπάκι από τη χύτρα, διότι η πολιτική Μητσοτάκη έχει να κάνει με την κατεύθυνση που είχε η άλλοτε κραταιά Ν.Δ. Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ν.Δ. έχει ξεφύγει από τις αρχές της, από την ιδρυτική της διακήρυξη του 1974 ή, αν θέλετε, ακόμη και με την κληρονομιά που ήταν το ίδιο πρόσωπο που εκπροσωπούσε τότε την ΕΡΕ και στη συνέχεια δημιούργησε και τη Ν.Δ. και μιλάω για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Έστω κι από το 1974, η Ν.Δ. έχει ξεφύγει από αυτές τις αρχές που, γενικότερα, είναι οι αρχές της Δεξιάς. Οι αρχές της Δεξιάς, έχουν να κάνουν με το τρίπτυχο “Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια” και με μία, αν θέλετε, ορθή και χρηστή διαχείριση της πατρίδας και τη διαχείριση του ελληνικού λαού. Επομένως, από αυτό το πράγμα, έχει ξεφύγει η Ν.Δ. και – βεβαίως θα συμφωνήσω με τον Αντώνη Σαμαρά – είναι κάτι από τη Ν.Δ. αυτό που είναι σήμερα, διότι τα φιλελεύθερα ανοίγματα του φιλελεύθερου Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν είναι κακό κάποιος να δηλώνει την ταυτότητά του και να λέει ότι εγώ ανήκω εκεί, άρα θα κινηθώ σε αυτό το εύρος.
Ο Μητσοτάκης και ο πατέρας Μητσοτάκης ήταν κεντρώος και ήρθε στη Ν.Δ. Δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει αποδεκτός εκατό τοις εκατό από τη Ν.Δ. και το ίδιο έχει γίνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όμως, κάτι που δεν τόλμησε ο πατέρας του, να διευρύνει τη Ν.Δ. ή να την γείρει προς το κέντρο, το έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή, όμως, η παρά φύσιν πορεία να το πούμε έτσι, πρέπει να έχει και επιπτώσεις. Δε μπορεί να μην έχει επιπτώσεις.
Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά – κι εσείς που ασχολείστε με το ρεπορτάζ του χώρου μας – ότι η Ν.Δ. είναι ένα καζάνι που βράζει. Δεν μπορεί να ανεχθεί άλλους Πασόκους και πολιτικές Πασόκων. Το να είναι κάποιος ο οποίος έχει έρθει από έναν άλλο χώρο αλλά έχει προσαρμοστεί στον καινούργιο χώρο, τότε, ναι, λέμε ότι προσαρμόστηκε, ενσωματώθηκε και ακολουθεί την πορεία. Είναι κάτι αντίστοιχο που βλέπουμε τώρα με τους λαθρομετανάστες. Έρχονται, μπουκάρουν στην πατρίδα μας και θέλουν εδώ, να εφαρμόσουν με το ζόρι τα ήθη και τα έθιμά τους. Δε γίνεται. Αυτοί πρέπει να προσαρμοστούν εδώ και όχι εμείς σε αυτούς. Άρα, χωρίς βέβαια να εκφράζει σε απόλυτο βαθμό όλη τη βάση της Ν.Δ. - γιατί έχει κάνει και τα λάθη του ο Αντώνης Σαμαράς – θεωρεί ότι εκπροσωπεί αυτός τη Ν.Δ. και ότι είναι θεματοφύλακας των αξιών της Ν.Δ.
Άρα, αυτή η σύγκρουση, αν βάλουμε ότι υπήρχε κι ένα παρελθόν πατέρα Μητσοτάκη – τα γνωστά του ‘93 – ήταν θέμα χρόνου να έρθει αυτή η ρήξη. Από την μία, πίεζε ο Σαμαράς με το πρόσχημα των εθνικών θεμάτων, κυρίως των εθνικών θεμάτων και μετά ήταν με τη ΛΟΑΤΚΙ ατζέντα κ.λπ., αλλά και ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να τα περιμένει αυτά, διότι τα βρίσκει μπροστά του.
Αυτό τώρα τι σημαίνει για τα κόμματα δεξιά της Ν.Δ. Προφανώς θα δημιουργηθεί ένα κενό, ένας χώρος ακόμη…
- Σίγουρα θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο ρήγμα, γιατί τώρα όλο αυτό, όπως και να το κάνουμε, αποσυντόνισε τη Ν.Δ. Βγήκε από τα νερά της η Ν.Δ., που προσπαθούσε μάλλον να επανέλθει, να βρει το δρόμο της, αλλά τώρα με αυτή την εσωτερική σύγκρουση, θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο ρήγμα. Δε ξέρω πού μπορεί να φτάσει αυτή η σύγκρουση, αλλά γενικότερα δημιουργήθηκε μία σύγχυση στον κόσμο.
Τα ελληνοτουρκικά πώς τα βλέπετε; Η προσέγγιση Γεραπετρίτη – Φιντάν, ήταν και η πέτρα του σκανδάλου με τον Σαμαρά. Πώς τη βλέπετε εσείς οι “Σπαρτιάτες” όλη αυτή τη συζήτηση; Γιατί ακούγονται πολλά...
- Κοιτάξτε, πρώτοι έχουμε καταγγείλει αυτή την προσέγγιση, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τη διακήρυξη Αθηνών, αυτά τα έχουμε καταγγείλει από πέρυσι, που είχε έρθει τότε ο Ερντογάν και πρώτοι βγήκαμε, κάναμε ακτιβιστική ενέργεια στο Σύνταγμα, ότι είναι ανεπιθύμητος και, βεβαίως, είπαμε και δημόσια και ιδιωτικά – και θα σας εξηγήσω τι εννοώ ιδιωτικά – ότι πρέπει η Ελλάς να έχει μία επιθετική πολιτική, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και να μην είμαστε τόσο ανεκτικοί στις απαιτήσεις και στα θέλω της Τουρκίας. Όταν λέω και σε ιδιωτικές συζητήσεις, εννοώ πάντα, όταν μας καλεί κατά κοντινά χρονικά διαστήματα ο υπουργός Εξωτερικών και μας ενημερώνει – είναι μία πολύ καλή κίνηση αυτή – αλλά επί της ουσίας δε βγαίνει και κάποιο νόημα. Δηλαδή, άλλα ρωτάμε τον υπουργό και άλλα μας απαντάει. Και, βεβαίως, του έχω προτείνει σε αυτές τις συναντήσεις να κρατήσει σκληρή στάση στην Τουρκία, ούτως ώστε να δούμε το πραγματικό της πρόσωπο. Πάντως, έχω παρατηρήσει κι από αυτά που λέει στη Βουλή ο πρωθυπουργός και από όλη, γενικότερα, τη στάση του διδύμου, πλέον – γιατί υπάρχουν και κάποιοι άλλοι μέσα στο υπουργείο Εσωτερικών, αυτή η Μαρία Παπαδοπούλου, που είναι μία μικρή ομάδα, που κινεί τα νήματα και είναι μακριά από τα θέλω και της χώρας, κυρίως, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας.
Η ελληνική κοινωνία, δεν μπορεί ν’ αντέξει δεύτερες Πρέσπες. Δε ξέρω τι θα γίνει πριν, ή αν γίνει – και χτυπάω ξύλο να μη γίνει αυτό, μετά – έχουμε τελειώσει ως χώρα. Διότι, πρώτα απ’ όλα, αν χάσεις την αξιοπρέπειά σου, αν χάσεις την καλή γνώμη, την όποια καλή γνώμη, προς τους έξω, έχεις τελειώσει. Έχεις γίνει Αλβανία. Δεν σε παίρνει κανένας στα σοβαρά και δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία της και την αξιοπρέπειά της. Και πάντα αυτό που λέω εγώ και πάντα το έλεγα και θα το λέω εσαεί, είναι: Όσες φορές ο Ελληνισμός είπε όχι, πάντα κέρδιζε. Δεν μπορούμε να είμαστε πάντα το καλό παιδί και τι θέλουν οι Αμερικάνοι… Με όλους να τα έχουμε καλά, ακόμη και με την Τουρκία. Αλλά, υπάρχουν και κόκκινες γραμμές, πρέπει πάντα όλα τα πράγματα να γίνονται με τον δικό μας τρόπο και όχι με τον τρόπο των άλλων. Οι άλλοι, τη δουλειά τους κάνουν. Άρα, πρέπει να κάνουμε κι εμείς τη δική μας.
Τρεις βασικές πληγές της κυβέρνησης είναι: Μεταναστευτικό, οικονομία με ακρίβεια, πράσινη ανάπτυξη κι όλα αυτά και woke ατζέντα. Οι “Σπαρτιάτες”, σε αυτά τα τρία θέματα, τι μπορούν ν’ αντιτάξουν σε όλο αυτό που ζούμε σήμερα;
- Πρώτα απ’ όλα, σε αυτό που λένε κλιματική αλλαγή, πράσινη ατζέντα δε ξέρω πώς αλλιώς το λένε, είναι ένας μύθος. Ένας μύθος τεχνητός, που τον έχουν δημιουργήσει για να κάνουν κάποιες άλλες δουλειές. Τι δουλειές; Έχει γεμίσει η Ελλάδα με ανεμογεννήτριες. Ποιος είναι ο λόγος; Και όπως το είπα κι από το βήμα της Βουλής, ναι, ωραία, έχουμε γεμίσει με 50.000 ανεμογεννήτριες, δεν ξέρω το νούμερο. Προσφέρουν κάτι; Υποτίθεται, παράγουν ρεύμα. Εδώ, ο Έλληνας έχει μαρτυρήσει. Δίνει σχεδόν ένα μισθό για να πληρώσει το λογαριασμό του ρεύματος. Άρα, δεν υπάρχει αυτό το αφήγημα.
Πήγα έκανα αυτοψία στον κάμπο της Κοπαΐδας και έχω εικόνες από ολόκληρη την Ελλάδα, από τον κάμπο της Θεσσαλίας, τον κάμπο της Κοζάνης, έχουν πλημμυρίσει χωράφια υψηλής παραγωγικής αξίας, που θα μπορούσαμε να βγάλουμε προϊόντα για να ζήσουμε σαν Έλληνες πρώτα απ’ όλα και τα έχουν “σπείρει” με φωτοβολταϊκά. Μεγάλη καταστροφή, οικολογική καταστροφή. Κι όλα αυτά, όπως γνωρίζετε, αυτά τα προϊόντα, δηλαδή ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά ή οποιαδήποτε άλλα παρόμοια πράγματα, δεν τα παρασκευάζουμε εμείς. Άρα; Τα παίρνουμε πανάκριβα απ’ έξω, για να εξυπηρετούμε κάποιες άλλες καταστάσεις. Έχουμε γεμίσει τα βουνά μας, καμένα – άκαυτα, είναι όλα εκεί. Αυτό το αφήγημα πάει, όπως είπε κι ο ίδιος ο Τραμπ ότι η πράσινη ατζέντα κι όλα αυτά τελείωσαν, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.
Μάλιστα, θέλω ν’ αναφερθώ σε μία δήλωση που έκανε ο Ντε Σάντις, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, όταν τον ρώτησαν για την κλιματική αλλαγή - γιατί όλα αυτά, πράσινη ανάπτυξη, κλιματική αλλαγή, είναι όλα μέσα - είπε: Αυτός ο τυφώνας που πέρασε τώρα, ήταν από τους μεγαλύτερους όλων των αιώνων για την Φλόριντα. Λάθος κάνετε. Αυτός είναι ένας μύθος, ένα αφήγημα ψεύτικο. Το 1928, πριν 100 χρόνια σχεδόν, είχαμε πολύ χειρότερο τυφώνα. Άρα, το αφήγημα της κλιματικής αλλαγής, ότι όλα αλλάζουν προς το χειρότερο και πρέπει να προσέχουμε κ.λπ. κ.λπ., δεν υπάρχει.
Πάμε στο δεύτερο κομμάτι τώρα, τη woke ατζέντα. Εμείς οι “Σπαρτιάτες”, βγήκαμε ενεργά μπροστά. Δέχτηκα εγώ όλα τα πυρά και πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που μας έκοψαν για τις Ευρωεκλογές, ήταν κι αυτό το μίσος, αυτό το μένος επειδή πρωτοστάτησα – και θα το πω ακόμη μία φορά – εγώ πρωτοστάτησα που άνοιξα τη συζήτηση όλη αυτή και με βασικά επιχειρήματα που δεν ήθελα να περάσει αυτό το νομοσχέδιο.
Και στο μεταναστευτικό, κι εκεί μπροστά είμαστε. Οι “Σπαρτιάτες” πρωτοστατούμε πάνω και λέμε αλήθειες. Μόνο αλήθειες. Δηλαδή, υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο που θέλει την εθνολογική αλλοίωση του πληθυσμού μας, τέλος. Και – αυτά τα είχα πει πριν εκλεγώ, πριν μπω στο Κοινοβούλιο – στο τέλος θα καταντήσουμε η απόλυτη μειοψηφία και θα περιοριστούμε γεωγραφικά σε χώρο μικρότερο, αν θέλετε, από την Πελοπόννησο, όπως έχει γίνει και στην Αμερική με τους ιθαγενείς, που τους άρπαξαν τη χώρα τους και τελείωσε, δεν υπήρχε τίποτε.
Εδώ, όμως, είναι πολύ πιο διαφορετικά τα πράγματα. Δε μιλάμε εδώ για ιθαγενείς, απλά ιθαγενείς που ζούσαμε σε καλύβες. Έχουμε τεράστιο πολιτισμό, τεράστια ιστορία, μ’ ένα τεράστιο βάρος που δεν το έχει κανένας λαός στον κόσμο και επομένως αυτά δεν παραχωρούνται με τίποτα.
Η θέση των “Σπαρτιατών”, ποια είναι, σε αυτά τα τρία βασικά ζητήματα. Τι θέλετε να κάνετε στο μεταναστευτικό; Ο Τραμπ, π.χ. τους λέει απέλαση, έξω, θα διώξουμε δέκα εκατομμύρια.
- Ακριβώς. Αν ήμουν πρωθυπουργός, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα έκανα, θα ήταν το εξής: Θα επανεξεταστούν στο σύνολό τους όλες οι παραχωρήσεις που έχουν γίνει σε ιθαγένεια και υπηκοότητα. Άρα, αυτομάτως, θα καταργούσαμε πάρα πολλά από αυτά που έχουν δοθεί. Δεύτερον, θα έστελνα το μήνυμα, όσοι περνάνε τα σύνορα, θα πήγαιναν σε κράτηση, σε σημεία κράτησης, αυστηρής κράτησης, όχι να μπαίνουν και να βγαίνουν, να παίρνουν επιδόματα κ.λπ., μέχρι να μας πουν από πού ήρθαν, να τους στείλουμε πάλι πίσω. Ξεκάθαρα πράγματα. Η Ελλάδα, θα μπορούσε να κρατήσει όσους αποδεδειγμένα είχαν συμβόλαιο δουλειάς και συμβόλαιο κατοικίας και υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις – δεν θα έπαιρναν, για παράδειγμα, κανένα επίδομα. Αν υποτεθεί ότι είχαμε 5.000 σε όλη την Ελλάδα, λέμε ένα νούμερο πολύ μικρό, αυτοί από τη δουλειά τους θα ζούσαν, νόμιμα κι όχι παράνομα. Αν υπήρχαν παρανομίες, θα έπρεπε να φύγουν. Όλο το 99%, θα έπρεπε να φύγει, ξεκάθαρα, σε σημεία κράτησης, ανθρώπινης κράτησης, αλλά μέχρι εκεί. Τέρμα τα επιδόματα και τέρμα τα υπόλοιπα, γιατί θα ήταν ένα μήνυμα ότι στην Ελλάδα δεν αστειεύονται. Και, βεβαίως, θα κρατούσα και μία πολύ σκληρή στάση με την Ε.Ε., ότι αν δεν τους θέλετε εσείς, στείλτε τους όπου αλλού θέλετε, αλλά η Ελλάδα δεν είναι πια η αποθήκη που νομίζατε.
Οικονομία. Πώς την ξαναβάζουμε μπροστά;
- Για την οικονομία, έχω πει πολλές φορές, ότι το χρέος είναι δυσβάσταχτο. Το δημόσιο χρέος είναι 407 δισ. και άλλα 250 είναι αυτά που χρωστάμε όλοι μας, γιατί κι εγώ χρωστάω σε ΕΦΚΑ, τράπεζες, ΔΟΥ, τα πάντα. Είναι 650 δισ. Αυτό δε βγαίνει. Δε βγαίνει! Σαν να λέμε τώρα, υπάρχει ένα μίνι μάρκετ, ένα μπακάλικο, το οποίο χρωστάει 1.000.000 ευρώ. Δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να ξεχρεώσει αυτός ο άνθρωπος. Άρα, θα έπρεπε να γίνει μία σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους, πλέον, κούρεμα τόκων ή ο,τιδήποτε άλλο ή μία άλλη περίοδος χάριτος. Κάτι πρέπει να γίνει σε αυτό το κομμάτι, ξεκάθαρα και σοβαρά. Αλλιώς, δε βγαίνει. Θα είμαστε χρεωμένοι, όχι τα επόμενα 100 χρόνια που λέμε, τα επόμενα 200 χρόνια. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Τώρα, στο εσωτερικό, θα έπρεπε να υπάρχει μία πιο γλυκιά πολιτική. Δεν είναι αντίπαλος ο λαός. Δεν είναι αντίπαλος ο κόσμος, εμάς των πολιτικών. Πρέπει μαζί να συνυπάρξουμε. Άρα, για να μπορείς να παίρνεις φόρους, να μπορείς να κινείσαι, πρέπει πρώτα απ’ όλα να μειώσεις λίγο τις κρατικές δαπάνες, να γίνει μία εξοικονόμηση πόρων και από εκεί και πέρα να ζητάς πιο λίγα από τον κόσμο, να του αφήσεις περιθώριο ν’ ανασάνει. Για ποιο λόγο να έχουμε 24% ΦΠΑ; Μας υποχρεώνει κανένας; Όχι. Ούτε καν η Ε.Ε. Η Ε.Ε., σου λέει αυτό είναι δικό σου θέμα, πόσο θέλεις να παίρνεις. Γιατί στη Γερμανία είναι 7% στα τρόφιμα και εδώ είναι 13%; Κάντο 7%. Και σε είδη πρώτης ανάγκης, να επιβιώσουν τα Ελληνόπουλα, κρέμες, γάλατα, 0%. Δεν θα πέσεις έξω.
Υπάρχουν τρόποι. Να μειώσεις τη φορολογία. Δεν είναι δυνατόν να έχεις τώρα φορολογία με τεκμαρτό εισόδημα και να του λες, όχι δεν έβγαλες τόσα, έβγαλες τόσα. Έτσι νομίζω εγώ.
Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τι θα κάνετε; Θα αποφασίσετε αναλόγως το πρόσωπο;
- Βεβαίως, αναλόγως το πρόσωπο. Δε συζητάμε – να το πω και δημόσια – καμία συνύπαρξη με την κυρία Σακελλαροπούλου. Η κυρία Σακελλαροπούλου, έχει δείξει με τις πράξεις της, ότι δεν συμμετέχει στην ελληνική κοινωνία, έχει απαξιώσει τελείως το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας που, παρά τα πυρά που έχω δεχθεί κι από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι ότι εγώ είμαι πολύ θεσμικός, μου αρέσουν οι κανόνες και οι θεσμοί, τους σέβομαι στον απόλυτο βαθμό, αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορώ να ψηφίσω ξανά Σακελλαροπούλου ή παρόμοιο πρόεδρο σαν τη Σακελλαροπούλου.
Ο καυγάς που γίνεται τώρα στη δεξιά πολυκατοικία, έχετε θέση; Γενικά, ο καυγάς μεταξύ Λατινοπούλου, Βελόπουλου, υπάρχει μία διαμάχη. Όλα αυτά, αφορούν τον κόσμο;
- Δε νομίζω ότι ανήκουν αυτοί στη δεξιά πολυκατοικία. Τους θεωρώ πιο πολύ αλεξιπτωτιστές. Εγώ, έχω μία πορεία, έντιμη πορεία πάνω από 35 χρόνια στη δεξιά, αν θέλετε, πτέρυγα. Θεωρώ ότι έχω έναν λόγο περισσότερο. Μη κοιτάτε τον πόλεμο που έχω δεχτεί, γιατί είπα “ευχαριστώ” στον Κασιδιάρη και αυτά τα μπλεξίματα που είχα με τη Δικαιοσύνη, αλλά θεωρώ ότι, αν θέλετε, η δεξιά πλευρά, η πολυκατοικία πείτε το όπως θέλετε, είναι οι “Σπαρτιάτες”. Οι “Σπαρτιάτες” έχουν το θετικό και εθνικό πρόσημο. Ο Βελόπουλος, ξεκάθαρα πράγματα, έχει αρχίσει και φαίνεται πλέον, είναι ορατό από όλους, είναι έμπορος. Θέλει μόνο να πουλάει και να εισπράττει. Δεν κάνει πολιτική. Η Λατινοπούλου, είναι όψιμη πολιτικός, διότι έφυγε από τη Ν.Δ., συνεργάστηκε από ‘δω κι από ‘κει και, ξαφνικά, βλέπουμε, μία προβολή, υπερπροβολή, που δε συνάδει με τα πεπραγμένα της Λατινοπούλου και του κόμματος, με τα έργα της. Δεν μπορεί, νομοτελειακά, κάποιος που είναι Ευρωβουλευτής, να μην έχει παρουσία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σε καθημερινή βάση, είτε μέσω επιτροπών, είτε μέσω ομιλιών είτε οτιδήποτε άλλο, να εκτοξεύεται τώρα και να τη βγάζουν με 8%. Γελάει ο κόσμος. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα. Επομένως, τους θεωρώ αλεξιπτωτιστές.
Θεωρώ παντελώς άδικο, αντιδημοκρατικό και αντιθεσμικό, αυτό που έγινε πέρυσι τον Απρίλιο, να μας αποκλείσουν από τις Ευρωεκλογές. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο για εμένα, δεν ήξερα πώς να το διαχειριστώ, διότι πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά της χώρας, ένα κόμμα το οποίο είναι μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αποκλείστηκε από την εκλογική διαδικασία.