ΥΓΕΙΑ

Αλλαγές στο ΕΣΥ: Ραντεβού με γιατρό σε 2 αντί για 30 ημέρες με ψηφιακό σύστημα όπως για τα εμβόλια
Με to finddoctors.gov.gr μειώνεται και ο χρόνος αναμονής για εξετάσεις σε 9 έως 11 ημέρες αντί για 7 εβδομάδες - Στο σύστημα έχουν ενταχθεί 422 Κέντρα Υγείας και 3.300 γιατροί με δωρεάν υπηρεσίες - Από τον Ιούνιο μπαίνουν τα νοσοκομεία
Σε απτές βελτιώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών αρχίζουν να οδηγούν οι στοχευμένες παρεμβάσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας στο ΕΣΥ . Στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Λεκανοπεδίου οι μάχες των εφημεριών παραμένουν σκληρές, αλλά μικρές νίκες κερδίζονται, καθώς υλοποιείται το Σχέδιο για τη Βελτίωση των Εφημερεύσεων στην Αττική.
Παράλληλα, στο πεδίο της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης η ψηφιακή πύλη finddoctors.gov.gr για το κλείσιμο δωρεάν ραντεβού με γιατρό αλλά και για εξετάσεις άλλαξε τον τρόπο και τον χρόνο εξυπηρέτησης για εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες μέσα στον πρώτο μήνα της λειτουργίας της, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στις υπηρεσίες υγείας που λαμβάνουν οι πολίτες.
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη της άμεσης, ασφαλούς και εύκολης πρόσβασης των πολιτών στο σύστημα υγείας, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί τους τελευταίους μήνες σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Τα ηλεκτρονικά ραντεβού σε γιατρούς και εργαστήρια αποτελούν πραγματικότητα -μετά από δύο αναβολές λόγω του χρόνου προετοιμασίας που ζητούσαν οι γιατροί- από την 1η Απριλίου. Τα πρώτα, αλλά πολύ θετικά ευρήματα από την εφαρμογή τους παρουσιάστηκαν την περασμένη Τρίτη από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίο το σύστημα υγείας βρίσκεται πάντα σε υψηλή προτεραιότητα.
215.649 ραντεβού σε έναν μήνα
Στην πλατφόρμα finddoctors.gov.gr έχουν ενταχθεί τα 315 Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και οι 107 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) της χώρας, καθώς και 3.300 γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ εντάσσονται σταδιακά και ιδιώτες γιατροί που το επιθυμούν. Μέσω της ψηφιακής πύλης εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αλλά και οι ανασφάλιστοι πολίτες που έχουν δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ», μέσα σε έναν μήνα κλείστηκαν και πραγματοποιήθηκαν 215.649 ηλεκτρονικά ιατρικά ραντεβού πολιτών, ασφαλισμένων και μη, με την πλειονότητά τους να γίνεται στις δημόσιες δομές και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς στην Αττική. Ωστόσο, η πλατφόρμα με βάση τους επαγγελματίες υγείας και τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που έχουν ενταχθεί, έχει δυνατότητα για εξυπηρέτηση τουλάχιστον 340.000 πολιτών τον μήνα, με αντίστοιχο αριθμό ραντεβού.
Η είσοδος στο finddoctors.gov.gr γίνεται με τη χρήση κωδικών taxisnet ή κωδικό που έχει εκδώσει ο προσωπικός γιατρός με βάση τον ατομικό φάκελο ασθενή, και φυσικά και του ΑΜΚΑ. Η πλατφόρμα επιτρέπει την αναζήτηση γιατρού με βάση την ειδικότητα και την περιοχή, και δίνει τη δυνατότητα της επιλογής από όλες τις ομάδες γιατρών, τόσο από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων δομών υγείας με δωρεάν επίσκεψη όσο και από τους ιδιώτες γιατρούς (εντάσσονται εφόσον θέλουν) όπου η επίσκεψη θα είναι με αμοιβή.
Η πύλη finddoctors.gov.gr
Αδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας: «Δωρεάν γιατρός και εξετάσεις για όλους»
Από επίσκεψη του υπουργού Υγείας στα επείγοντα νοσοκομείου
«Η μεταρρύθμιση των ηλεκτρονικών ραντεβού του ΕΟΠΥΥ αποδεικνύει πως αν κάνουμε όλοι σωστά τη δουλειά μας, μόνο σωστό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα. Μπορούμε να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας στους πολίτες, να εξοικονομούμε χρήματα για το σύστημα υγείας και φυσικά να επιστρέφουμε ό,τι εξοικονομούμε στο σύστημα, εν προκειμένω θα επιστρέψουμε στους γιατρούς, αυξάνοντας την αποζημίωσή τους για τις ιατρικές επισκέψεις. Είναι μια απόδειξη αυτό που έγινε με τα ηλεκτρονικά ραντεβού πως δεν πρέπει να φοβόμαστε τις αλλαγές, ιδίως όταν αυτές έχουν θετικό αποτύπωμα στο σύστημα και στους πολίτες. Και λυπάμαι που οι θεσμικοί εκπρόσωποι στάθηκαν απέναντι σε αυτήν τη μεγάλη αλλαγή που εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες ήδη μέσα στις πέντε εβδομάδες λειτουργίας της. Ηταν άδικο για την προσπάθεια που καταβλήθηκε από το υπουργείο Υγείας. Πλέον όλοι θα μπορούν να βρουν εύκολα, γρήγορα, και φυσικά δωρεάν γιατρό και θα μπορούν να κάνουν δωρεάν εξετάσεις. Μεγάλη θα είναι η αλλαγή και στο δύσκολο πεδίο των εφημεριών των νοσοκομείων του ΕΣΥ στην Αττική. Το σχέδιο βελτίωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, δίνει τα πρώτα δείγματα. Και ακόμη και ο πιο δύσπιστος πολίτης θα βιώσει και θα παραδεχθεί την αλλαγή σε λίγες εβδομάδες. Οπως έχουμε δεσμευθεί», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γωργιάδης.
Εξωτερικά Ιατρεία τον Ιούνιο
Στην επόμενη φάση, μέσα στον Ιούνιο, στο finddoctors.gov.gr θα ενταχθούν τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, πολλαπλασιάζοντας τη δυναμική των ηλεκτρονικών ραντεβού με γιατρούς κατά 600.000 τον μήνα. Συνολικά δηλαδή θα μπορούν να πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση σχεδόν 1 εκατομμύριο δωρεάν ιατρικά ραντεβού γρήγορα, απλά και εύκολα στις δομές του συστήματος υγείας. Το κλείσιμο και η διαχείριση των ραντεβού εκτός από την πλατφόρμα finddoctors.gov.gr, μπορεί να γίνεται και μέσω του MyHealthApp.
Η ψηφιακή διαδρομή των πολιτών για τον Απρίλιο δείχνει πως εξυπηρετήθηκαν άμεσα, καθώς ο μέσος χρόνος αναμονής για ραντεβού με γιατρό ήταν μόλις 2 ημέρες αντί για 1 μήνα ή και περισσότερο που ήταν προ της ηλεκτρονικής εποχής των ραντεβού. Στα δε ραντεβού για εξετάσεις ο μέσος χρόνος αναμονής είναι πλέον 9 με 11 ημέρες, αντί για 7 εβδομάδες που ήταν πριν από τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας.
Ενδεικτικά, στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας το ραντεβού για εξετάσεις κλείνεται μέσα σε 10 ημέρες, όταν μέχρι και τον Μάρτιο μέσω των τηλεφωνικών ραντεβού η αναμονή για μικροβιολογικές εξετάσεις έφτανε τις 42 ημέρες. Η δραστική συρρίκνωση της αναμονής δεν μεταφράζεται μόνο σε οικονομική και ψυχολογική ανακούφιση των πολιτών κατά τη δύσκολη πορεία τους μέσα στο σύστημα υγείας, αλλά και σε εξοικονόμηση χρόνου πολύτιμου για την υγεία τους, για την έγκαιρη διάγνωση και τον εντοπισμό τυχόν προβλήματος.
Η πλατφόρμα, εύχρηστη και απλή στο πρότυπο εκείνης που χρησιμοποιούνταν για τον προγραμματισμό των ηλεκτρονικών ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, βελτιώνεται συνεχώς. Μετά την ένταξη των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων του ΕΣΥ, δρομολογείται η ένταξη των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του ΕΣΥ, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και φορέων ΑΜΚΕ που εποπτεύει το υπουργείο Υγείας.
Οι 1.500 «εξαφανισμένοι» γιατροί
Εκτός από μία εύχρηστη εφαρμογή για τους ασφαλισμένους, η πλατφόρμα finddoctors.gov.gr αποτελεί εργαλείο διαφάνειας και ελέγχου στο πεδίο των ιατρικών ραντεβού. Πλέον μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα καταγράφονται αναλυτικά τα ραντεβού, κάτι που μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο δεν γινόταν. Με βάση το σύστημα των τηλεφωνικών ραντεβού ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε κάθε μήνα τους γιατρούς για περίπου 650.000 επισκέψεις σε ασφαλισμένους, καταβάλλοντας περί τα 5,2 εκατ. ευρώ τον μήνα.
Ειδικότερα, και με αφετηρία ότι κάθε συμβεβλημένος γιατρός μπορούσε να δέχεται 200 ασφαλισμένους, άρα να πραγματοποιεί 200 ραντεβού, ο ΕΟΠΥΥ κατέβαλε την αποζημίωση των 10 ευρώ για τα 200 ραντεβού, δηλαδή 2.000 ευρώ μηνιαίως σε κάθε γιατρό. Οι συμβεβλημένοι γιατροί από την πλευρά τους είχαν την υποχρέωση να αποστέλλουν στον ΕΟΠΥΥ τα έγγραφα με τα στοιχεία των ασθενών που δέχθηκαν στο ιατρείο τους.
Σύμφωνα με τα ψηφιακά πλέον στοιχεία του υπουργείου, κατά τον μήνα Απρίλιο από τους 3.300 γιατρούς που είναι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ δραστηριοποιήθηκαν στο σύστημα οι 1.779, πραγματοποιώντας σχεδόν 216.000 ραντεβού με τους πολίτες. Δηλαδή 1.521 γιατροί δεν πραγματοποίησαν ραντεβού ή δεν τα κατέγραψαν στην πλατφόρμα. Στελέχη του ΕΟΠΥΥ επιχειρούν να ερμηνεύσουν τη συμπεριφορά των γιατρών, καθώς το πεδίο της δραστηριότητάς τους σχετίζεται άμεσα με τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τον Οργανισμό.
Για παράδειγμα, είναι γνωστό από παλαιότερους ελέγχους πως μερίδα γιατρών απλά αντέγραφε ΑΜΚΑ ασφαλισμένων από τον ένα μήνα στον άλλο για να συμπληρώνει τον αριθμό των 200 επισκέψεων και συνεπώς τη μηνιαία αποζημίωση των 2.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, θα παρακολουθηθούν οι επισκέψεις των γιατρών μέσω του finddoctors.gov.gr για ένα δίμηνο ακόμη και μετά θα ληφθούν αποφάσεις για τους γιατρούς με χαμηλή ή μηδενική δραστηριότητα επισκέψεων.
Η ψηφιακή καταγραφή των ραντεβού για τον Απρίλιο οδήγησε σε αποζημιώσεις στους γιατρούς ύψους 2,1 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 3,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με το μηνιαίο ποσό που καταβαλλόταν μέχρι τώρα. Πηγές του υπουργείου εκτιμούν πως αυτό το ποσό που εξοικονομείται κατά κάποιον τρόπο από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, μπορεί να επιστραφεί στο σύστημα υγείας με την αύξηση στην αποζημίωση των γιατρών για την επίσκεψη. Αλλωστε, είναι κοινή παραδοχή ότι το ποσό των 10 ευρώ ανά επίσκεψη είναι οριακό ακόμη και για τη συνταγογράφηση που εκτελούν οι γιατροί. Στην παρούσα φάση θεωρείται εφικτό να γίνει αύξηση της τάξης του 15% στην αποζημίωση των 10 ευρώ.
Το στοίχημα των εφημεριών
Σημαντικές παρεμβάσεις γίνονται στα νοσοκομεία καθώς ξεδιπλώνεται το Σχέδιο για τη Βελτίωση των Εφημερεύσεων στην Αττική. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και ιδίως ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους, παρακολουθούν στενά όλες τις παρεμβάσεις, εκτιμώντας πως τις επόμενες εβδομάδες θα είναι ορατές οι αλλαγές και πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει αποτυπωθεί στη νοσοκομειακή πραγματικότητα η δραστική μείωση των πολύωρων αναμονών και της συμφόρησης που χαρακτηρίζουν σήμερα τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στο Λεκανοπέδιο.
Το Σχέδιο περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε επτά σημεία στο σύστημα εφημέρευσης και τη λειτουργία των ΤΕΠ Αττικής, όπου ημερησίως αναζητούν υπηρεσίες υγείας κατά μέσο όρο 2.451 ασθενείς. Η πλειονότητα των ατόμων στα Επείγοντα, το 83,5%, είναι περιπατητικά και το 16,5% προσέρχεται με το ΕΚΑΒ.
Χάρη στην ένταξη Κέντρων Υγείας στις εφημερίες που δρομολόγησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, μειώνεται το φορτίο στα Επείγοντα των νοσοκομείων και κερδίζεται χρόνος για τους ασθενείς και γενικά για το σύστημα υγείας. Από τον Απρίλιο στις εφημερίες της Αττικής συμμετέχουν τα Κέντρα Υγείας Αλεξάνδρας, Καλλιθέας, Αμαρουσίου και Ραφήνας, ενώ θα ενταχθούν άλλα πέντε σε Βάρη, Μέγαρα, Κερατσίνι, Ελευσίνα και Περιστέρι. Στα Κέντρα Υγείας αντιμετωπίζονται τα πιο ήπια επείγοντα περιστατικά, έτσι ώστε οι ασθενείς να αποφεύγουν την πολύωρη αναμονή στα νοσοκομεία, ενώ και τα νοσοκομεία λειτουργούν πιο αποτελεσματικά στην εξυπηρέτηση των δύσκολων περιστατικών.
Αρχίζει το «βραχιολάκι»
Μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες στα Επείγοντα του «Ευαγγελισμού» θα εφαρμοστεί το σύστημα ιχνηλάτησης των ασθενών με χρήση QR Code, γνωστό ως «βραχιολάκι». Οσοι απευθύνονται στην εφημερία του νοσοκομείου θα λαμβάνουν ένα φορητό GPS που θα καταγράφει διαρκώς την πορεία που ακολουθούν μέσα στο νοσοκομείο, τις στάσεις που θα κάνουν στα επιμέρους τμήματα, αλλά και τις καθυστερήσεις που σήμερα είναι πολύωρες. Το «βραχιολάκι» δεν θα δίνεται στους ασθενείς που διακομίζονται με το ΕΚΑΒ.
Ετοιμα για την ψηφιακή εποχή των Επειγόντων θα είναι σε έναν μήνα και άλλα 14 νοσοκομεία στη χώρα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, μέχρι τα μέσα Ιουνίου το σύστημα ιχνηλάτησης θα εφαρμοστεί στα εξής νοσηλευτικά ιδρύματα: ΚΑΤ, Σισμανόγλειο, Αμαλία Φλέμιγκ, Γ. Γεννηματάς, Λαϊκό, Παίδων Αγία Σοφία, Παίδων Πεντέλης, Παίδων Παν. & Αγλ. Κυριακού, Αγιος Σάββας, Αγιοι Ανάργυροι, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, Νοσοκομείο Καρπάθου Αγ. Ιωάννης.
Στην αποσυμφόρηση των Επειγόντων στην Αττική θα συμβάλλει η συμμετοχή των στρατιωτικών νοσοκομείων στην εφημέρευση. Βάσει του σχεδιασμού, κάθε στρατιωτικό νοσοκομείο θα κάνει 8 εφημερίες τον μήνα, υποδεχόμενο αποκλειστικά, περιστατικά που διακομίζονται μέσω ΕΚΑΒ. Εκτιμάται ότι μπορούν να διακομίζονται έως 70 περιστατικά στο ωράριο που έχει συμφωνηθεί, δηλαδή από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.