Εκρηκτική είναι η κατάσταση των κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Οι προβλέψεις του Νίκου Τζανάκη, καθηγητή Πνευμονολογίας κάνουν λόγο για 9.000 με 11.000 κρούσματα στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ δυσοίωνο είναι και το σενάριο για τον Φεβρουάριο.
ΔΗΜΟΙ
Πρόβλεψη Τζανάκη για 9.000-11.000 κρούσματα στα τέλη Νοεμβρίου

Αναφερόμενος στο περιστατικό του κ. Μοϊντίνη, ο Νίκος Τζανάκης είπε ότι ασθενείς που καταφέρνουν να μείνουν στη ζωή μετά τις ΜΕΘ και έρχονται για αποθεραπεία, έχουν όλα τα οργανικά τους συστήματα περίπου στο 10% της λειτουργίας τους, ενώ η θρέψη τους είναι στο 0 χωρίς λευκώματα και χωρίς αμυντική ικανότητα.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, οι 3 στους 10 μετά τις ΜΕΘ καταλήγουν, ενώ το 50% των χθεσινών κρουσμάτων ήταν ανεμβολίαστοι.
«Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας, περίπου το 1/3 ή το 20 με 25% των κρουσμάτων είναι σε εμβολιασμένα άτομα. Χτες, σύμφωνα με το μοντέλο μας, περιμέναμε από τα 7.335 κρούσματα γύρω στα 2.000 κρούσματα σε εμβολιασμένους. Αυτά δεν δίνουν νοσηλείες και διασωληνώσεις. Απομένουν 5.300 κρούσματα, από τα οποία τα 1800 περίπου είναι σε παιδιά από 0 έως 18 ετών. Απομένουν 3.000 – 3.500 κρούσματα ανεμβολίαστων ενηλίκων που δίνουν δυστυχώς αυτές τις νοσηλείες και διασωληνώσεις που πιέζουν το σύστημα».
«Σύμφωνα με το μοντέλο μας η μεσαία μας πρόβλεψη κάνει λόγο πως αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί θα πάμε γύρω στα 9.000 και 11.000 κρούσματα στο τέλος του μήνα. Το δικό μας μοντέλο δεν δείχνει προς στιγμήν την κορύφωση. Το χειρότερο σενάριο είναι ότι αν δεν κάνουμε τίποτα, θα έρθει κορύφωση της πανδημίας γύρω στον Φεβρουάριο».
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για 15.000 και 20.000 κρούσματα τον Φεβρουάριο.
«Εάν τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και δείξουμε ατομική ευθύνη, τότε θα συγκρατηθεί η δυναμική του πανδημικού κύματος. Η ομάδα μας εδώ και μέρες έχει προτείνει την επιτάχυνση της τρίτης δόσης. Βλέπουμε ηλικιωμένους άνω των 70 που έχουν εμβολιαστεί και με τις 2 δόσεις και βγάζουν την ίωση σαν γρίπη», δήλωσε.
Καπραβέλος: Υποχρεωτικός εμβολιασμός, αλλιώς θα φτάσουμε να έχουμε ασθενείς στο πάρκινγκ
Τη δραματική χθεσινή εφημερία στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, περιέγραψε ο διευθυντής ΜΕΘ Νίκος Καπραβέλος, λέγοντας ότι «τώρα δεν έχουμε καμία επιλογή, είναι ‘’κλειστόν’’ λόγω πληρότητας». «105 προσελεύσεις στο νοσοκομείο μας μολυσμένων και άλλοι τόσοι φύγανε, διότι δεν μπορούσαμε να τους εξυπηρετήσουμε», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.
Έγιναν 44 εισαγωγές στα πιο βαριά περιστατικά και 4 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. «Δεν είχαμε άλλες. Αυτές είναι οι κλίνες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Περιέγραψε οικογενειακές τραγωδίες, με μια γυναίκα 58 ετών να νοσηλεύεται διασωληνωμένη και τον άνδρα της 60 ετών να χάνει τη ζωή του προχθές.
Σήμερα το νοσοκομείο «Παπανικολάου» ανοίγει ακόμη 9 κλίνες εντατικής με πέντε γιατρούς που φθάνουν από την Αθήνα ώστε να απορροφηθούν οι ασθενείς που υπάρχουν διασωληνωμένοι.
Ο κ. Καπραβέλος σχολίασε ότι και 100 κλίνες ΜΕΘ να ανοίξουν είναι τόσο μεγάλος ο ρυθμός των ασθενών που δεν θα φτάνουν. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την ανησυχία του πως θα φτάσουν στο σημείο να νοσηλεύουν ασθενείς στο παρκινγκ όπως στη Ρουμανία.
Προειδοποίησε ότι αν δεν καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τότε το lockdown θα είναι μονόδρομος και τα νοσοκομεία θα φτάσουν στο σημείο να έχουν ασθενείς στο παρκινγκ όπως η Ρουμανία.
«Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε κι εμείς, θα δείτε, θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε στο παρκινγκ ασθενείς. Δεν θα έχουμε άλλες κλίνες όπως η Ρουμανία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Προφανώς τα χειρότερα είναι μπροστά μας» δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Τόνισε δε ότι πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στην εστίαση όπως ζητούν και επιχειρηματίες του χώρου. Όπως πρότεινε, στους εμβολιασμένους πρέπει να αλλάξει ο τρόπος και ο χρόνος με τον οποίο γίνεται η 3η δόση, δηλαδή να γίνεται τουλάχιστον στους 4 μήνες από τη δεύτερη. «Θα πρέπει να έρθει πιο νωρίς. Η επιστήμη είναι η διαδικασία της αναζήτησης της αλήθειας μέσα από το πείραμα και τη μελέτη, όσο βγαίνουν καινούργια στοιχεία αναθεωρούμε ή τροποποιούμε λίγο αυτά τα οποία ξέραμε» επισήμανε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Ο υπουργός είπε ότι υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων ώστε όλοι οι Έλληνες να κάνουν αναμνηστική δόση αλλά και για εμβολιασμό όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Θα πάψουμε έτσι να βλέπουμε το 10 με 15% των ασθενών στις μονάδες ότι είναι εμβολιασμένοι». «Ήταν 10%, είναι στο 15% και όσο περνάει ο χρόνος αυξάνει ο κίνδυνος» προειδοποίησε. Διευκρίνισε ότι ήδη εμβολιασμένοι είναι πιο εύκολο να εμβολιαστούν ξανά και με την 3η δόση αυτό το ποσοστό των εμβολιασμένων στις μονάδες θα μειωθεί, αυξάνοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των ανεμβολίαστων στο εμβόλιο.
Γεωργαντάς: Δεκάδες χιλιάδες νέα ραντεβού για εμβολιασμούς κλείνονται καθημερινά
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον αριθμό των νέων ραντεβού που κλείνονται καθημερινά για εμβολιασμό. Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», είπε ότι χθες κλείστηκαν 41.275 ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου και περίπου 72.000 ραντεβού για την τρίτη δόση.
Ο κ. Γεωργαντάς, δεσμεύτηκε στη συνέχεια ότι άμεσα θα δοθεί λύση, ώστε η σχολική κάρτα των μαθητών που βεβαιώνει ότι έχουν υποβληθεί σε self test, να μπορεί να χρησιμοποιείται και σε κάθε άλλη δραστηριότητα των παιδιών, καθώς αυτή τη στιγμή πολλοί καταστηματάρχες δεν την κάνουν δεκτή.
Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που υπάρχει με ορισμένα από τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που προέρχονται από άλλες χώρες, όπως και με τα πιστοποιητικά νόσησης. Όπως είπε, δεν υπάρχει ένα παγκόσμιο σύστημα διαλειτουργικότητας για αυτές τις περιπτώσεις και η Ε.Ε έχει το δικό της, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και 16 χώρες εκτός αυτής.
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε ότι σήμερα ή το αργότερο αύριο, θα κατατεθεί μια τροπολογία για τη δημιουργία δυο νέων μητρώων για την καταγραφή των εμβολιασμένων σε χωρείς εκτός Ε.Ε, όπως επίσης και για όσους έχουν νοσήσει. Αφού γίνει η επεξεργασία των πιστοποιητικών θα δοθεί στους δικαιούχους το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ή Νόσησης, ώστε να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους.
Ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία
Eντείνεται η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας, με τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας να βρίσκονται στο «κόκκινο». Χθες καταγράφηκε νέο «μαύρο» ρεκόρ με 7.335 ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού, ο μεγαλύτερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας.
Την ίδια ώρα, δραματική είναι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές του Covid-19 το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Στη Θεσσαλονίκη μιλούν για καταστάσεις τραγικές, με το προσωπικό στις εφημερίες να έχει ξεπεράσει τα όριά του. Συνολικά στην Ελλάδα νοσηλεύονται τουλάχιστον 3.500 ασθενείς με Covid-19, εκ των οποίων το 1/3 είναι στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.
«Οργανώνεται το σύστημα υγείας για να αντέξει στην πίεση που υφίσταται, έχουμε εισαγάγει κίνητρα και εάν δεν αποδώσουν θα προχωρήσουμε στην επίταξη» τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
«Εκτοξεύτηκε» η θετικότητα – Τα μοριακά τεστ ισούνται με τα ημερήσια κρούσματα
Βάσει των χθεσινών στοιχείων, τα 7.335 κρούσματα συνοδεύονται από αρκετά χαμηλό αριθμό τεστ. Ειδικότερα, το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν μόλις 114.388 έλεγχοι για Covid-19, (PCR: 7.047, RAPID:107.341).

Στην ουσία, μόνο ο αριθμός των μοριακών ελέγχων ισούται σχεδόν με τα ημερήσια κρούσματα. Αυτό σημαίνει πως το ποσοστό θετικότητας εκτοξεύτηκε στα ύψη, καθώς ανέρχεται στο 6.4%.
Συγκριτικά με το προηγούμενο 24ωρο, τα τεστ που είχαν διενεργηθεί ήταν 288.562 και η θετικότητα ανερχόταν στο 1.49%. Άρα, σε σχέση με χθες το ποσοστό θετικότητας τετραπλασιάστηκε.
Η πληρότητα των ΜΕΘ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Στην Αττική, την τελευταία εβδομάδα, έχουν αυξηθεί κατά 17% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αυτό σημαίνει ότι αν αυξηθούν τα κρούσματα κορωνοϊού, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα υπάρχει συνωστισμός στις κλινικές. Για λόγους διαχείρισης, τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει να παραχωρούν κλινικές για γενικά περιστατικά, ώστε να νοσηλεύονται σε αυτές περιστατικά Covid, όπως είχε συμβεί και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
Η πληρότητα των κλινών στις ΜΕΘ κυμαίνεται από 80-85% στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό διαμορφώνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και φτάνει στο 100% σε πολλά από τα μεγάλα νοσοκομεία της περιοχής.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας κάνουν τους ειδικούς να εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα και 10.000 κρούσματα ημερησίως. Οι ΜΕΘ γεμίζουν, ενώ καθημερινά γίνονται διακομιδές στα νοσοκομεία της Αθήνας.
Στο σύνολο της χώρας, η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία είναι στο 60% της μεγάλης πίεσης που είχαν δεχτεί στο 3ο κύμα της πανδημίας την περασμένη άνοιξη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.