Aκόμα πέντε περιοχές της χώρας μπήκαν από χθες στο «βαθύ κόκκινο», καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται καθημερινά.
ΔΗΜΟΙ
Κορωνοϊός: Στο «βαθύ κόκκινο» 29 περιοχές - Οι ειδικοί προειδοποιούν: «Το 5ο κύμα θα αφορά τους εμβολιασμένους που δεν έκαναν την τρίτη δόση»

Συγκεκριμένα, οι νέες «κόκκινες» περιοχές στον επιδημιολογικό χάρτη είναι οι εξής:
Θεσπρωτία,
Ρέθυμνο,
Άρτα,
Λακωνία και
Κόρινθος
Οι 24 από τις 50 περιοχές της χώρας που παραμένουν σε «βαθύ κόκκινο» είναι: Θεσσαλονίκη, Αρκαδία, Άγιον Ορος, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία, Έβρος, Πέλλα, Ξάνθη, Δράμα, Μεσσηνία, Σέρρες, Τρίκαλα, Καβάλα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Ιωάννινα, Φθιώτιδα, Θάσος, Λέσβος.

Να σημειωθεί ότι χθες ανακοινώθηκαν 6.682 νέα κρούσματα, εντείνοντας την ανησυχία των ειδικών που χτυπούν «καμπανάκι» για την πορεία της πανδημίας.
Γεροτζιάφας: «Το 5ο κύμα θα αφορά τους εμβολιασμένους που δεν έκαναν την τρίτη δόση»
Για το πέμπτο κύμα της πανδημίας που έρχεται μίλησε ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόννης. «Ας συμβιβαστούμε την ιδέα ότι δεν τελειώνει αύριο η πανδημία. Η πανδημία θα κρατήσει καιρό, άρα χρειάζεται αναδιάρθρωση του τρόπου σκέψης των πραγμάτων. Στη Γαλλία μιλάμε και προετοιμαζόμαστε για το 5ο κύμα. Δεν είναι κινδυνολογίες. Τέθηκε το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού ηλικίας άνω των 65 ετών για την τρίτη δόση. Το πέμπτο κύμα θα είναι το κύμα των εμβολιασμένων που δεν θα έχουν κάνει την τρίτη δόση. Ξέρουμε ότι τον Φλεβάρη θα τελειώσει η κάλυψη όσων έκαναν το εμβόλιο μέχρι τον Ιούνιο», είπε ο κ. Γεροτζιάφας.
Όπως δήλωσε στο MEGA, το εμβόλιο είναι ασφαλές για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.
«Παίζει μεγάλο ρόλο η ενημέρωση των πολιτών. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας είναι χαρακτηριστικό, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής που έκανε το γύρο της χώρας για να πείσει για τον εμβολιασμό. Το να χωρίσουμε αυτή τη στιγμή τους εμβολιασμένους από τους ανεμβολίαστους είναι ένα μεθοδολογικό πρόβλημα», είπε.
Ιδιαίτερα, τόνισε πως οι εμβολιασμένοι που γνωρίζουν πως μπορούν να μεταδώσουν τον ιό θα έπρεπε να φορούν μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις.
«Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι έχουν «μπετοναριστεί» οι ανεμβολίαστοι. Μόνο η πείρα θα τους κάνει να αλλάξουν. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι μέρος του κράτους πρόνοιας, αλλά δεν μπορείς να συγκρούεσαι συνέχεια. Οι άνθρωποι έχουν απορίες που πολλές είναι κατασκευασμένες», δήλωσε.
«Επειδή ο εμβολιασμός είναι κάτι που ζητάει η κοινωνία, το κράτος από τους πολίτες, θα πρέπει να υπάρχει μία ανταπόδοση. Στην περίπτωση του κορωνοϊού είναι η παροχή περίθαλψης. Χρειάζεται ταυτόχρονα το κράτος να πει “κοιτάτε, σας οργάνωσα μονάδες περίθαλψης, κινητοποίησα τους ιδιώτες γιατρούς της πόλης, ώστε όταν έχετε συμπτώματα να πηγαίνετε στον γιατρό”», κατέληξε.
Βασιλακόπουλος: Η δύσκολη εξίσωση στις ΜΕΘ - Γιατί δεν είναι λύση η αύξηση των κλινών
Για το θέμα με τις ελλείψεις στις ΜΕΘ και τον αυξανόμενο αριθμό των ασθενών που χρειάζεται να νοσηλευτούν μίλησε στον ο Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εξηγώντας γιατί δεν είναι λύση το να αυξηθούν οι ΜΕΘ για τους ασθενείς με κορωνοϊό.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, υπάρχει σημαντική έλλειψη εντατικολόγων, που σημαίνει ότι αν φτιαχτούν καινούριες ΜΕΘ δεν θα μπορούν να στελεχωθούν και δεν θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.
«Το να ανοίγουμε κρεβάτια έκτακτης ανάγκης και όχι πραγματικές ΜΕΘ σωστά στελεχωμένες, το να μετατρέπεις ένα χειρουργείο σε ΜΕΘ είναι μία λύση ύστατης ανάγκης και δεν μπορείς να πετύχεις τα αποτελέσματα που θα πετύχαινες αν είχες μία σωστά στελεχωμένη, οργανωμένη και έμπειρη ΜΕΘ. Δεν γίνεται να έχουμε ιδανικά αποτελέσματα σε συνθήκες πολέμου και έκτακτης ανάγκης», τόνισε.
Είπε, επίσης, ότι «από τη στιγμή που δεν έχουμε άλλες ΜΕΘ και που ούτως ή άλλως το να γεμίσουμε τις ΜΕΘ με ασθενείς που έχουν κορωνοϊό, δεν είναι λύση, γιατί και στα καλύτερα χέρια παγκοσμίως η θνητότητα είναι 40%, 4 στους 10 θα πεθάνουν», θα πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα.
Ο κ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διευκρίνισε ότι «υπάρχουν δύο παράλληλα συστήματα εντατικών». Υπάρχουν ΜΕΘ μόνο για ασθενείς με κορωνοϊό και ΜΕΘ μόνο για ασθενείς χωρίς κορωνοϊό. «Δε μπορείς να βάλεις ασθενή με κορωνοϊό εκεί που είναι άνθρωποι που δεν έχουν κορωνοϊό και το αντίστροφο.»
Την αναλογία των ΜΕΘ, δηλαδή πόσες κλίνες θα είναι covid και πόσες non covid, την ορίζει η πολιτεία και αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες. Όμως, το δίνεις περισσότερες κλίνες μόνο σε ασθενείς covid, έχει ως αποτέλεσμα να τις στερείς από εκείνους που έχουν άλλα νοσήματα, εξήγησε.
Τέλος, τόνισε ότι πρέπει να αυξήσουμε τον εμβολιασμό με οποιονδήποτε τρόπο και ότι θα βοηθούσε ένα lockdown για να κερδίσουμε χρόνο.
«Το να έχουμε 200.000 νέα ραντεβού για εμβόλια σε 15 μέρες, σημαίνει ότι θέλουμε 4-5 μήνες με αυτό το ρυθμό για να φτάσουμε σε ένα ποσοστό που θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επιδημία. Παράλληλα, θα πρέπει να επικαιροποιούμε με αναμνηστική δόση την ανοσία στους πολλούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί.»
Για εκείνους που είναι αμετανόητοι στο να εμβολιαστούν και αμφισβητούν την επιστήμη ο καθηγητής σχολίασε τα όσα λένε ως «κωμωδία».