Ελευσίνας
«Θαλάσσια Ιερά Οδός»: Μια μεγάλη ιδέα εφάμιλλη της ιστορίας της

Η χάραξη μιας νέας θαλάσσιας διαδρομής, σε αντιστοίχιση της αρχαίας χερσαίας Ιεράς Οδού, η οποία θα συνδέει δια θαλάσσης τον Πειραιά με την Ελευσίνα μέσω πλοιαρίων, ειναι η πλέον μεγάλη ιδέα αντάξια της Ιστορίας της περιοχής της.
Εμπνευστής αυτής της εκσυγχρονιστικής μεγάλης πολιτιστικής ιδέας ειναι ο Λιμένας Ελευσίνας, το μεγαλύτερο δημόσιο εμπορικό λιμάνι της Αττικής στη διακίνηση χύδην φορτίου, όπου φεύγει απο την πεπατημένη και προχωρά με "σκαρί" γοργό χαράσσοντας νέους θαλάσσιους δρόμους.
Συγκεκριμένα, μετά από πρωτοβουλία του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ και σε συνεργασία την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ελευσίνα- “ELEUSIS 2023” σχεδιάζεται η χάραξη της “Θαλάσσιας Ιεράς Οδού”, η οποία θα συνδέει δια θαλάσσης την Ελευσίνα με τον Πειραιά μέσω πλοιαρίων που θα εκτελούν ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα θαλάσσιας περιήγησης των επισκεπτών στον ιστορικό όρμο της Ελευσίνας, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Ελευσίνας-Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας 2023.
Το project “Θαλάσσια Ιερά Οδός” οφείλεται στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Λ.Ε. ΑΕ Απόστολο Καμαρινάκη (φωτό) , ο οποίος σε συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Μιχαήλ Μαρμαρινό έθεσε τη βάση για την υλοποίηση μία πρωτοποριακής πρωτοβουλίας, που σκοπό έχει την θέσπιση μιας νέας θαλάσσιας διαδρομής σε συνέχεια της αρχαίας Ιεράς Οδού της ξηράς.
Απόστολος Καμαρινάκης
Όλο το Project για τη Θαλάσσια Ιερά Οδό και οι δράσεις που θα αναπτυχθούν γύρω από αυτήν, τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έπειτα απο σχετικό αίτημα του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ο.Λ.Ε. ΑΕ, κ. Απόστολου Καμαρινάκη, προς το ΥΝΑΝΠ, το οποίο έγινε δεκτό από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη με ευχές για καλή επιτυχία στη δράση.
Το έργο
Η Θαλάσσια Ιερά Οδός θα ξεκινά από την πόλη του Πειραιά και διερχόμενη από το στενό της Σαλαμίνας, όπου έλαβε χώρα η ιστορική ναυμαχία, θα καταλήγει στην ιστορική πόλη της Ελευσίνας, ενώνοντας τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας με άλλους αρχαιολογικούς χώρους ή και σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος των όμορων Δήμων (Πειραιώς, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος, Σαλαμίνας, Χαϊδαρίου, Ασπροπύργου).
Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες επαφές με το ΓΕΝ, προκειμένου να σχεδιαστεί η νέα θαλάσσια διαδρομή, που προτείνεται να την εγκαινιάσει η εμβληματική τριήρης “ΟΛΥΜΠΙΑΣ” (φωτό), η οποία θα επιχειρήσει έναν εντυπωσιακό πλου από τον Πειραιά προς την Ελευσίνα με πλήρωμα 170 εθελοντές κωπηλάτες.
Οι λεπτομέρειες του ταξιδιού θα καθοριστούν από τον κυβερνήτη της τριήρους μετά από επιτόπια εξέταση των σημείων της διαδρομής και του ελλιμενισμού της.
Υπέρ αυτού του μεγαλόπνοου σχεδίου έχουν ταχθεί πολλοί δήμοι που άπτονται της θαλάσσιας διαδρομής βγάζοντας μάλιστα και σχετικά δελτία τύπου, ενώ με ιδιαίτερη ζέση έχει δει το σχέδιο αυτό και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κύριος Κοσμόπουλος, όπου σύμφωνα με πληροφορίες προσπαθεί να εξηγήσει την σημασία αυτής της ιστορικής διαδρομής, για την Δυτική Αττική και τους Δήμους της, στον ίδιο τον Περιφερειάρχη και να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί για την υλοποίηση της.
Είμαστε βέβαιοι πως οι προσπάθειες του αντιπεριφερειάρχη δεν θα πέσουν στο κενό και θα καμφθούν τα όποια εμπόδια παρουσιάζονται, καθώς πέραν των παράκτιων δήμων, ειναι πιθανό να επωφεληθούν και δήμοι που βρίσκονται στα ορεινά της Δυτικής Αττικής, όπως για παράδειγμα ο Δήμος Φυλής, με μια μεταγενέστερη σύνδεση τουριστικής γραμμής της Θαλάσσιας Ιεράς Οδού με το Φρούριο της Φυλής κάτι που σημαίνει ανάπτυξη και ενίσχυση του εσωτερικού και εξωτερικού ιστορικού τουρισμού για όλους.
Ελπίζουμε όσο πιο σύντομα γίνεται στο άμεσο μέλλον να απολαύσουμε αυτήν την μνημειώδη θαλάσσια ιστορική διαδρομή.