ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δήμαρχος Λαυρεωτικής: Τα σχέδια μας για το Λαύριο και την Κερατέα

Τον προγραμματισμό και τον σχεδιασμό του για την υπόλοιπη δημοτική περίοδο ανέπτυξε μιλώντας στο «Π» ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς. Ο κ. Λουκάς αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ περιέγραψε και τη δική του προσωπική εμπειρία όταν νόσησε και νοσηλεύτηκε από τον Covid-19.

Στο μέτωπο του κορονοϊού, ποια είναι η κατάσταση στον Δήμο Λαυρεωτικής; Ποιες πιστεύετε πως θα είναι οι συνέπειες στους ΟΤΑ;

Είναι σαφές ότι συνολικά η χώρα μας βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, με κρούσματα πολλά και με το σύστημα υγείας να δοκιμάζεται. Η Λαυρεωτική βρίσκεται πιο χαμηλά από άλλες περιοχές της Αττικής, αλλά αυτός δεν είναι λόγος επανάπαυσης και χαλάρωσης, ούτε από την πλευρά των πολιτών ούτε από την πλευρά τη δική μας, της δημοτικής μας αρχής. Συνολικά, οι ΟΤΑ εκτιμώ ότι έχουμε ανταποκριθεί σε πολύ καλό βαθμό στις νέες απαιτήσεις της υγειονομικής κρίσης και θα έλεγα ότι αποτελέσαμε έναν σημαντικό πυλώνα διαχείρισης των πολλαπλών συνεπειών αυτής της κρίσης. Εδώ ακριβώς αναδεικνύεται ένας επιπλέον σοβαρός μας ρόλος, ενημερωτικός, επιχειρησιακός, κοινωνικός, ο οποίος, προκειμένου να εδραιωθεί, χρειάζεται τη στήριξη της Πολιτείας. Στήριξη θεσμική και οικονομική.

Να υπενθυμίσουμε ότι είχατε νοσήσει και εσείς. Πώς βιώσατε αυτή την εμπειρία;

Επειδή έχω νοσήσει, θέλω να μεταφέρω το μήνυμα ότι ο Covid-19 δεν έχει να κάνει με ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ούτε στο επίπεδο της μεταδοτικότητας ούτε στο επίπεδο της νόσησης. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, τόσο από όλους εμάς, όσο βέβαια και από την Πολιτεία σε επίπεδο προστασίας της κοινωνίας και ενίσχυσης της δημόσιας υγείας. Σε αυτό το τελευταίο θέλω να επιμείνω, υπογραμμίζοντας την ολοκληρωτική στήριξή μου στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας μας, που δίνει έναν υπεράνθρωπο αγώνα στις πιο αντίξοες συνθήκες. Να επιμείνω επίσης στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο είναι αναντικατάστατο και κοινωνικά απολύτως αναγκαίο!

Η τοπική κοινωνία χρειάζεται στήριξη; Ενδεχομένως πρέπει να ενισχυθούν οι κοινωνικές δομές; Σε τι επίπεδο βρίσκονται στο δικό σας δήμο;

Η τοπική μας κοινωνία χρειάζεται οπωσδήποτε στήριξη και σήμερα και στη μετα-Covid εποχή. Σήμερα φροντίζουμε να επεκτείνουμε διαρκώς τις κοινωνικές μας υπηρεσίες προς όλους τους δημότες, ιδιαιτέρως στους πιο ευπαθείς και ευάλωτους. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το ΤΕΒΑ, το «Βοήθεια στο Σπίτι» και οι κοινωνικές υπηρεσίες που βοηθούν τους δημότες μας είναι σε καθημερινή εγρήγορση και δράση. Όσο για την επόμενη μέρα εμείς έχουμε μια ατζέντα οικονομικής στήριξης, την οποία θα υποβάλουμε και στην Πολιτεία. Η ατζέντα αυτή δεν περιλαμβάνει μόνο μέτρα στήριξης, αλλά και ένα ρεαλιστικό αναπτυξιακό σχέδιο. Εκτιμώ ότι το ζητούμενο της επόμενης ημέρας για τη Λαυρεωτική είναι αυτό ακριβώς, η πλήρης αξιοποίηση της ταυτότητάς μας και των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, ώστε να αντιπαλέψουμε την προβλεπόμενη ύφεση με δράσεις και σχεδιασμούς που θα έχουν αναπτυξιακό πρόσημο.

Ποια είναι η θέση σας για τις αλλαγές που προωθούνται από το ΥΠΕΣ στον εκλογικό νόμο;

Η προσωπική μου θέση είναι καταρχάς ότι ο νέος νόμος δίνει έναν «αέρα» κυβερνησιμότητας στους δήμους, διευκολύνοντας την εκάστοτε δημοτική αρχή να ασκήσει δημοκρατική διοίκηση χωρίς εμπόδια και προσκόμματα. Είμαι όμως αντίθετος με την κατάργηση των Κοινοτικών Συμβουλίων, καθώς αποτελούν τοπικούς πυλώνες δημοκρατικής εκπροσώπησης, ζύμωσης και ανάδειξης προβλημάτων και λύσεων. Ταυτόχρονα είμαι κάθετα αντίθετος με τη μείωση των δημοτικών μας συμβούλων, αφενός γιατί ο σημερινός αριθμός (27) είναι ήδη μικρός, αφετέρου, βλέποντας κανείς τις ιδιαιτερότητες του δήμου μας, την έκτασή του και τις ανάγκες του, θα διαπιστώσει ότι η μείωση του αριθμού των συμβούλων θα σημάνει προβληματική και ελλειμματική εκπροσώπηση. Κάτι τέτοιο δημιουργεί πρόβλημα δημοκρατίας στον θεσμό μας. Σε ό,τι αφορά την κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τα Κοινοτικά Συμβούλια, θεωρώ ότι μάλλον λύνει κάποια προβλήματα, αφού η εκάστοτε δημοτική αρχή, η οποία εκλέγεται με συγκεκριμένο πρόγραμμα και με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, συνεργάζεται με μεγαλύτερη ευκολία, εμπιστοσύνη και σίγουρα αποτελεσματικότερα με Κοινοτικά Συμβούλια, τα οποία δεσμεύονται στο ίδιο πρόγραμμα.

Ποια έργα υποδομής έχει ανάγκη ο Δήμος Λαυρεωτικής; Ποια είναι σε εξέλιξη και ποια έχετε προγραμματίσει;

Αυτήν τη στιγμή «τρέχουμε» σε όλο τον δήμο την υλοποίηση έργων που κατοχυρώσαμε την 5ετία 2014-2019. Στη μεν Κερατέα με έμφαση στα έργα υποδομής, όπως το οδικό δίκτυο και την ανάπλαση του οδικού άξονα, τις τρεις παιδικές χαρές και την αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου «Μπία». Στο δε Λαύριο, πέραν του αποχετευτικού Σουνίου-Λαυρίου, τα περισσότερα έργα αφορούν την ενίσχυση του πολιτιστικού χαρακτήρα της πόλης, όπως η αποκατάσταση του κτιρίου Ευτέρπη, η αποκατάσταση της Γαλλικής Σκάλας, η ολοκλήρωση του Μουσείου Κεραμικής ΑΚΕΛ-«Πάνος Βαλσαμάκης», η ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου των Ποντίων. Μια σημαντική προοπτική για όλο τον δήμο, για την οποία δουλεύουμε διαρκώς, είναι η ένταξή μας στον Kατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO, με στόχο την ανάδειξη της μεταλλευτικής μας και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Υπάρχει τα τελευταία χρόνια έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον δήμο σας. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό; Τι αναπτυξιακές προοπτικές σας δίνει;

Είναι πράγματι έτσι! Ο δήμος μας προκαλεί ένα έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω της θέσης του, των δυνατοτήτων του, των υποδομών του, της ιστορίας του και των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων. Από τη μεριά μας είμαστε ιδιαιτέρως φιλικοί σε αυτές τις κινήσεις θέτοντας μπροστά το εξής τρίπτυχο:

·     Επενδύσεις που αξιοποιούν το έμψυχο δυναμικό του δήμου μας.

·     Επενδύσεις που ενισχύουν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του δήμου.

·     Επενδύσεις που αναδεικνύουν την ταυτότητά μας, η οποία βασίζεται στον πολιτισμό και στην τεχνολογική μας ιστορία.

Αντιλαμβάνεστε ότι η προοπτική είναι σοβαρή, αφού μετασχηματίζει τον δήμο μας σε έναν δήμο με ξεχωριστή, μοναδική ταυτότητα σε ολόκληρη την Αττική.

Πώς οραματίζεστε τον Δήμο Λαυρεωτικής στο τέλος της δημοτικής περιόδου;

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο δουλεύουμε έχει δύο βασικούς άξονες: έργα υποδομής για την Κερατέα, έργα πολιτιστικής ανάπτυξης για το Λαύριο. Επιδιώκουμε στο τέλος της τετραετίας ο Δήμος Λαυρεωτικής αφενός να είναι ισορροπημένος στο ισοζύγιο των αναπτυξιακών υποδομών, αφετέρου να έχει κάνει σοβαρά βήματα για να συγκροτήσει μια μοναδική ταυτότητα με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημα, βασισμένη στην ιστορία και τον πολιτισμό. Βασισμένη στους ανθρώπους μας και τις δυνατότητές μας!