ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Αυθαίρετα: Πώς τα τροχόσπιτα έγιναν πολυτελείς βίλες μέσα στο Εθνικό Πάρκο του Σχινιά και η Πολεοδομία "κοιμάται"
Featured

Αυθαίρετα: Πώς τα τροχόσπιτα έγιναν πολυτελείς βίλες μέσα στο Εθνικό Πάρκο του Σχινιά και η Πολεοδομία "κοιμάται"

Υπόθεση σκανδαλώδους αυθαιρεσίας και αδράνειας σε ιδιωτική και ταυτόχρονα δασική έκταση στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Σχινιά έρχεται στο φως

Η παραλία του Σχινιά στον Μαραθώνα είναι μη εμπορευματοποιημένη, περιβαλλοντικά προστατευμένη και δασώδης παραλία, μόλις 40 χιλιόμετρα από την Αθήνα, σε συνδυασμό με τα 3,5 χιλιόμετρα δάσους ακριβώς κατά μήκος της παραλίας. Ολοι την ξέρουμε, όλοι την απολαμβάνουμε.

Το δάσος βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο του Σχινιά - Μαραθώνα στο πλαίσιο του Δικτύου Natura 2000.

Ωστόσο μια υπόθεση σκανδαλώδους αυθαιρεσίας και αδράνειας σε βάθος χρόνων, σε ιδιωτική και ταυτόχρονα δασική έκταση στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Σχινιά έρχεται στο φως, μέσα από δημοσίευμα της Καθημερινής.

Με βάση αυτό, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος ενημέρωσε πρόσφατα τον εισαγγελέα για συνεχιζόμενες από το 2018 οικοδομικές εργασίες στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά, καθώς προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για την ολιγωρία της πολεοδομίας, αφού σε οικόπεδο όπου προϋπήρχε ένα κτίσμαεντοπίστηκαν τροχόσπιτα τα οποία με την πάροδο του χρόνου αντικαταστάθηκαν με προκάτ κατοικίες. Και έτσι σε λίγο καιρό θα έχουμε πολυτελείς βίλες μέσα στο Εθνικό Πάρκο. Και η Πολεοδομία φυσικά κοιμάται...

σχινιας

Το χρονικό από το 2014 μέχρι σήμερα

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή", το 2014, μέσα σε ένα οικόπεδο όπου προϋπήρχε ένα κτίσμα, εντοπίστηκε μια ομάδα τροχόσπιτων. Το 2018 ξεκίνησε η αντικατάσταση των τροχόσπιτων με προκάτ κατοικίες. Τις ημέρες αυτές, οι εργασίες ολοκληρώνονται, με τη διαμόρφωση του ανάγλυφου γύρω από τα 13 κτίρια. Μόνο που το εν λόγω οικόπεδο (αν και αδιαμφισβήτητα ιδιωτικό) είναι δασική έκταση και μάλιστα στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Σχινιά.

Οι δε "διαμορφώσεις" ισοδυναμούν με την ισοπέδωση των αμμοθινών, οικοτόπου προτεραιότητας στην κοινοτική νομοθεσία. Τις διαπιστώσεις αυτές έχει κάνει ήδη από το 2014 ο φορέας διαχείρισης της περιοχής (σήμερα ΟΦΥΠΕΚΑ), ενώ η υπόθεση εστάλη και στον εισαγγελέα, καθώς προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για την ολιγωρία της αρμόδιας πολεοδομίας (μέχρι πριν από ένα έτος, η Πολεοδομία Παλλήνης) και του Δασαρχείου Καπανδριτίου.

Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται μέσα στα όρια του εθνικού πάρκου, στη ζώνη Α3 (περιοχή προστασίας της φύσης). Αποτελούσε κάποτε τμήμα του αγροκτήματος Μπενάκη και σήμερα σε αυτό υπάρχουν αρκετές εκτάσεις που έχουν αναγνωριστεί ως ιδιωτικές. Μόνο που η περιοχή αυτή είναι ταυτόχρονα και δασική και ως εκ τούτου η οικοδόμηση νέων κτιρίων απαγορεύεται.

Τον Αύγουστο του 2014 ο φορέας διαχείρισης του εθνικού πάρκου διαπίστωσε για πρώτη φορά μέσα σε ένα περιφραγμένο οικόπεδο τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού τροχόσπιτων (στο οικόπεδο υπήρχε τουλάχιστον από το 2014, ενδεχομένως και νωρίτερα, ένα κτίσμα). Ο φορέας ειδοποίησε την αστυνομία, καθώς η δημιουργία κάμπινγκ στη συγκεκριμένη περιοχή απαγορεύεται, όμως δεν γίνεται τίποτα.

Ο φορέας επανήρθε τον Δεκέμβριο του 2018, ειδοποιώντας την Πολεοδομία Παλλήνης (όπου τότε υπαγόταν η περιοχή) και το Δασαρχείο Καπανδριτίου για οικοδομικές εργασίες σε εξέλιξη, για τις οποίες ο φορέας δεν είχε ενημερωθεί όπως έπρεπε, βάσει της νομοθεσίας.

sxinias

Οι εργασίες συνεχίστηκαν και το 2019, που πλέον ο φορέας διαπίστωσε την κατασκευή προκάτ κατοικιών και ενημέρωσε εκ νέου δασαρχείο και υπηρεσία δόμησης. Το δασαρχείο τότε διέταξε έλεγχο, ο οποίος όμως δεν ολοκληρώθηκε. Η πολεοδομία σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής δεν αντέδρασε.

Στις αρχές του 2022, ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου υπέβαλε αίτημα για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Ομως δύο μήνες αργότερα, η τοπική μονάδα διαχείρισης του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος (ΟΦΥΠΕΚΑ, "διάδοχος" των παλαιών φορέων διαχείρισης) σε αναφορά της καταγράφει εργασίες κατασκευής λυόμενων, προς αντικατάσταση των τροχόσπιτων, και καλεί (πάλι) το δασαρχείο και την πολεοδομία, που δεν αντιδρούν.

Στην περιοχή η οικοδόμηση νέων κτιρίων απαγορεύεται

Παρά όλα τα παραπάνω οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και από τις αρχές του 2023 ξεκίνησαν εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου των 13 κτισμάτων. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ παρενέβη εκ νέου, διαπιστώνοντας "εργασίες διαμόρφωσης ανάγλυφου, επιχωμάτωσης με πλήρη εξάλειψη του υπορόφου και μεσορόφου της βλάστησης αλλά και των αμμοθινών, επίστρωσης χαλικιού, κοπής κλάδων (κουκουναριάς και άλλων), αντικατάστασης της περίφραξης και διάνοιξης θυρών και διαμόρφωσης μονοπατιού προς τη θάλασσα". Αυτοψία πραγματοποίησε και το Δασαρχείο Καπανδριτίου.

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Προχθές ο ΟΦΥΠΕΚΑ απέστειλε νέο έγγραφο προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, την Πολεοδομία Μαραθώνα (που ιδρύθηκε μόλις πριν από ένα έτος) και το δασαρχείο. Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την υπόθεση αυτή είναι πολλά. Κατ’ αρχάς, πόσα κτίρια προϋπήρχαν στο οικόπεδο (σύμφωνα με το έγγραφο του ΟΦΥΠΕΚΑ, ένα) και πώς επί σχεδόν μια δεκαετία το οικόπεδο χτίζεται μέσα στο εθνικό πάρκο χωρίς η πολεοδομία και το δασαρχείο να έχουν σταματήσει την παράνομη δραστηριότητα.

Επίσης, ο ιδιοκτήτης της έκτασης εμφάνισε πράξη νομιμοποίησης αυθαιρέτων, η οποία θα πρέπει κανονικά να ακυρωθεί, εφόσον δεν επιτρέπεται η "τακτοποίηση" αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις.

Το σημαντικότερο παράκτιο οικοσύστημα στην Αττική - Μέρος του δικτύου Natura 2000

Το Εθνικό Πάρκο, που αποτελείται από τη χερσόνησο της Κυνοσούρας, το πευκοδάσος και τον κόλπο του Σχοινιά, αποτελεί το σημαντικότερο παράκτιο οικοσύστημα σε ολόκληρη την περιοχή της Αττικής. Είναι ένας χώρος υψηλής οικολογικής αξίας με πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Ο τόπος λειτουργεί ως σημαντική στάση ανάπαυσης για αποδημητικά πουλιά, συμπεριλαμβανομένων απειλούμενων ειδών όπως η πάπια Aythya nyroca. Πρόκειται για ένα από τα λίγα μέρη της Αττικής όπου τα πουλιά μπορούν να ξεκουραστούν, να τραφούν και δυνητικά να αναπαραχθούν.

sxinias

Για την ακρίβεια, έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 150 είδη πτηνών, 30 από τα οποία βρίσκονται υπό το καθεστώς προστασίας της οδηγίας 2009/147/ΕΚ της ΕΕ για τα πτηνά. Μεγάλο μέρος του οικοτόπου ζει πλέον γύρω από τα νερά του Κωπηλατοδρομίου των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το οποίο σχεδιάστηκε με στόχο να συνυπάρξει με τη φύση. Μαζί με το πευκοδάσος του Σχοινιά, που είναι ένα από τα μόλις τρία του είδους του στην Ελλάδα, η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως ειδική ζώνη προστασίας και διατήρησης, στο πλαίσιο του Δικτύου Natura 2000 αλλά και του Μεσογειακού Συνδέσμου για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελώνων.

Πηγή:https://www.thetoc.gr/