ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ροζ κοκαΐνη, "Dragon’s breath", "Black Mamba", "Jamaican Gold", "China Girl": Τα νέα ναρκωτικά που εκτοπίζουν τα "παραδοσιακά"
Ατομα κάθε ηλικίας αγοράζουν από ναρκέμπορους νέες δημοφιλείς ουσίες που σταδιακά αντικαθιστούν τα "πατροπαράδοτα ναρκωτικά".
"Tusi" (ή ροζ κοκαΐνη), "Spice", "K2", "Sisa", "Dragon’s breath", "Black Mamba", "Jamaican Gold", "Apache", "China Girl". Πρόκειται για μερικά από τα ονόματα του δρόμου, με τα οποία άτομα κάθε ηλικίας αγοράζουν από ναρκέμπορους, τις νέες δημοφιλείς ουσίες που σταδιακά αντικαθιστούν τα "πατροπαράδοτα ναρκωτικά".
"Ροζ κοκαΐνη και συνθετική κάνναβη κάνουν σαματά στην Ελλάδα", αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, περιγράφοντας την… "στροφή" που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, από τα τελευταία χρόνια. Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται ότι καταγράφουν μειωμένη δραστηριότητα όσον αφορά τη διακίνηση των ναρκωτικών που εδώ και δεκαετίες γέμιζαν την "εγχώρια αγορά", αλλά και ταυτόχρονη αύξηση σε συνθετικές ουσίες και στην χρήση ηρεμιστικών δισκίων, μικρότερου κόστους. Την ίδια ώρα, οι… υπερπόντιοι ναρκέμποροι, προσπαθούν να "σπρώξουν" στην Ευρώπη, ένα ακόμα νέο "δημοφιλές" οπιοειδές, την φαιντανύλη, που είναι υπεύθυνη για δεκάδες χιλιάδες θανάτους χρηστών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. από το πρώτο οκτάμηνο του 2024, τα οποία αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, η διοχέτευση νέων ουσιών στην αγορά έχει φέρει μέσα σε μόλις ένα χρόνο αύξηση που ξεπερνάει το 20%, τόσο στις υποθέσεις ναρκωτικών, όσο και στις συλλήψεις διακινητών. Την πρώτη θέση στις ουσίες που κατασχέθηκαν, συνεχίζει να καταλαμβάνει η ακατέργαστη κάνναβη με 1.942.252 γραμμάρια, ακολουθεί η κοκαΐνη με 428.827 γραμμάρια, η κατεργασμένη κάνναβη με 131.376 γραμμάρια και η ηρωίνη με 89.231 γραμμάρια. Όλα όμως αυτά τα άλλοτε δημοφιλή ναρκωτικά φαίνεται ότι δεν αποτελούν πλέον πρώτη επιλογή των χρηστών, καθώς καταγράφουν μειωμένη παρουσία στην Ελλάδα. Αντίθετη, ανοδική πορεία, έχουν τα τελευταία χρόνια τα ναρκωτικά φάρμακα. Είναι ενδεικτικό ότι από τον Ιανουάριο, μέχρι και τον Αύγουστο, οι αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση 37.523 ηρεμιστικών δισκίων, αριθμός αυξημένος κατά 56% σε σύγκριση με το 2023.
Κοκαΐνη… χωρίς κοκαΐνη
"Στην Ελλάδα έχει γίνει μόδα η ροζ κοκαΐνη και στα νησιά το καλοκαίρι. Η ονομασία είναι ουσιαστικά ένα διαφημιστικό τρικ. Συνήθως αυτή που εντοπίζουμε αποτελείται από μεθαμφεταμίνη και κεταμίνη, δεν υπάρχει ποσότητα κοκαΐνης", περιγράφει στέλεχος της Δίωξης Ναρκωτικών, αναφερόμενος στο νέο δημοφιλές ναρκωτικό που έχει κατακλύσει την Ευρώπη. Η αποκαλούμενη ροζ κοκαΐνη "TUSI", είναι ένα μίγμα διαφορετικών συνήθως ουσιών, το οποίο πωλείται ως… πολυτελή κοκαΐνη, με το κόστος του γραμμαρίου να αγγίζει τα 120€. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η συγκεκριμένη ναρκωτική ουσία, είναι γνωστή για το υψηλό κόστος της, ενώ χαρακτηρίζεται από τους πωλητές ως… "πριβέ" (exclusive) κοκαΐνη, παρά το γεγονός ότι συνήθως η σκόνη δεν αποτελείται από κοκαΐνη.
"Ποιος ξέρει τι περιέχει ή από τι είναι φτιαγμένο. Το μόνο σταθερό είναι το χρώμα", αναφέρει χαρακτηριστικά χρήστης της "ροζ" κοκαΐνης, περιγράφοντας την σύνθεση του ναρκωτικού. Η ροζ σκόνη είναι βαμμένη με χρώμα ζαχαροπλαστικής για να αποκτά το χρώμα-κατατεθέν, ενώ έχει μυρωδιά φράουλας. Πρωτοεμφανίστηκε στη Κολομβία το 2010 και γρήγορα γέμισε τα νυχτερινά μαγαζιά της χώρας και έφτασε μέχρι την Ευρώπη. Σήμερα αποτελεί το πέμπτο πιο δημοφιλές ναρκωτικό στη Λατινική Αμερική. Το απρόβλεπτο μίγμα που παρασκευάζεται στα αυτοσχέδια εργαστήρια, αποτελείται συνήθως από κεταμίνη, MDMA (ecstasy) και καφεΐνη, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις, περιέχει κοκαΐνη. Το κόστος είναι περίπου 50 ευρώ μεγαλύτερο ανά γραμμάριο, σε σύγκριση με τη συνηθισμένη κοκαΐνη που πωλείται περίπου 70 ευρώ.
Λίγες εβδομάδες πριν, τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, είχαν εντοπίσει 875 γραμμάρια "ροζ" κοκαΐνης κατά τη διάρκεια επιχείρησης για τη σύλληψη τριών διακινητών από την Ελλάδα και την Αλβανία. Οι συσκευασίες που προορίζονταν για τους πελάτες με τα… γεμάτα πορτοφόλια, είχαν πάνω τους τον… "Ροζ Πάνθηρα" και τον… "Αλ Καπόνε". Ο ένας, από τους διακινητές, ηλικίας 23 ετών, με καταγωγή από την Αλβανία, είχε συλληφθεί τον περασμένο Φεβρουάριο στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, έχοντας στην κατοχή του περισσότερα από 4 κιλά χασίς. Ήταν ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και συνέχιζε ανενόχλητος τη δράση του.
Από τα ρέιβ πάρτι στα σπίτια
"Special K" ή αλλιώς κεταμίνη. Το άλλοτε δημοφιλές ναρκωτικό των ρέιβ πάρτι, καταγράφει και πάλι αυξημένη παρουσία εντός των συνόρων, όμως πλέον με διαφορετική χρήση. Άλλες φορές ως συστατικό της ροζ κοκαΐνης και άλλες ως αυτόνομο ναρκωτικό με αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο το χρησιμοποιούσε ο γνωστός ηθοποιός Μάθιου Πέρι, που βρήκε τραγικό θάνατο από υπερβολική δόση. Μεταξύ άλλων προκαλεί "μούδιασμα" και παραισθήσεις. Στην ιατρική, χρησιμοποιείται κυρίως για την πρόκληση αποσυνδετικής αναισθησίας, μια κατάσταση η οποία παρομοιάζεται με έκσταση που παρέχει ανακούφιση από τον πόνο, καταστολή και αμνησία. Οι γιατροί προειδοποιούν όμως ότι υπάρχει μια λεπτή γραμμή στην δοσολογία, που καθιστά το ναρκωτικό δυνητικά επικίνδυνο, καθώς είναι ικανό να "ρίξει" τον χρήστη σε κώμα.
Τον περασμένο Αύγουστο, στελέχη της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, εντόπισαν κεταμίνη βάρους 50 κιλών και 250 γραμμαρίων, κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την εξάρθρωση μεγάλης διεθνική εγκληματικής οργάνωσης. Τα ναρκωτικά που ταξίδευαν από τη Γερμανία και την Ολλανδία, είχαν ως τελικό προορισμό το Ισραήλ. Διέσχιζαν τη… μισή Ευρώπη με τροχόσπιτα, κρυμμένα μέσα σε μπιτόνια βενζίνης και στη συνέχεια με ενοικιαζόμενα ιστιοπλοϊκά σκάφη από το λιμάνι της Αγριάς στο Βόλο, που αποτελούσε "έδρα" της οργάνωσης. "Εγκέφαλος" της παράνομης δραστηριότητας, ήταν ένας 44χρονος άνδρας από το Ισραήλ, με το όφελος να εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 2.500.000 ευρώ.
"Ποτ πουρί"… κάνναβης
Αρωματικά ποτ πουρί, άλατα μπάνιου, θυμιάματα. Κάθε λογής φαινομενικά αθώα σκευάσματα, περιέχουν τα λεγόμενα συνθετικά κανναβιδοειδή, που εδώ και αρκετά χρόνια με διαφορετικές ονομασίες έχουν κατακλύσει την αγορά. "Big Bang", "Black Mamba", "Devil’s Venom", "K2", "Spice", " Voodoo Child", "Zombie", είναι μερικές από τις δεκάδες επωνυμίες, που διαρκώς αυξάνονται και καθιστούν σχεδόν αδύνατη την καταγραφή τους από τις αρχές. Η απόκτηση αυτών των ναρκωτικών όπως σημειώνουν οι ειδικοί, είναι… πιο εύκολη, από την ενημέρωση για τις ιδιότητες, τη σύνθεση τους και τις παρενέργειες τους. Πρόκειται για τη δεύτερη πιο διαδεδομένη κατηγορία ναρκωτικών στην Ευρώπη και όπως αναφέρουν στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών: "λόγω του χαμηλού τους κόστους, τα συνθετικά κανναβιδοειδή έχουν γεμίσει την Ελλάδα". Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις είναι έως και 100 φορές πιο δραστικά και επικίνδυνα από την κάνναβη, την οποία "μιμούνται". Συνήθως, παρασκευάζονται με ψεκασμό οποιασδήποτε ποσότητας συνθετικών κανναβινοειδών ή άλλων χημικών ουσιών σε αποξηραμένο φυτικό υλικό (συνήθως τριαντάφυλλο, τσουκνίδα, τριφύλλι και άλλα φύλλα), τα οποία καπνίζονται όπως τα υπόλοιπα προϊόντα κάνναβης.
Θάνατος με 2 χιλιοστόγραμμα
"Δύο χιλιοστά γραμμαρίου Φαιντανύλης, είναι αρκετά για να σκοτώσουν. Είναι πενήντα φορές ισχυρότερη από την ηρωίνη και ογδόντα φορές από τη μορφίνη". Με αυτά τα λόγια ειδικοί, περιγράφουν τις θανατηφόρες συνέπειες του ναρκωτικού που έχει σπείρει το θάνατο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ναρκέμποροι, επιχειρούν με κάθε τρόπο να "σπρώξουν" την ουσία στην Ευρώπη, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να καταγράφεται αξιοσημείωτη παρουσία του σκληρού ναρκωτικού. "Η Φαιντανύλη είναι σαν να καίει τα καύσιμα. Το φρικτό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι τα καύσιμα είναι οι άνθρωποι", ανέφερε χαρακτηριστικά γιατρός από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, αναφερόμενος στους θανάτους από το διαδεδομένο συνθετικό οπιοειδές, το οποίο έχει εντοπιστεί και στην Ελλάδα, όμως η χρήση του περιορίζεται σε χώρες της Βαλτικής. Η Φαιντανύλη πωλείται σε χάπια που παρασκευάζονται στα παράνομα εργαστήρια των καρτέλ της Λατινικής Αμερικής, αλλά και σε σκόνη. Είναι ενδεικτικό ότι στην ιατρική της χρήση βάζει τους ασθενείς σε κατάσταση βαθύ ύπνου, στην οποία δεν αισθάνονται πόνο. Μέσα σε μια δεκαετία, περίπου 320.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ έχασαν τη ζωή τους από το επικίνδυνο οπιοειδές.
Η "κοκαΐνη των φτωχών"
Lyrica, ένα φάρμακο (1-2 ευρώ το χάπι) κατά της επιληψίας και του άγχους, το οποίο σε συνδυασμό με αλκοόλ, κοκαΐνη ή άλλα οπιούχα προκαλεί ένα… κύμα ευφορίας, Σίσα από υγρά μπαταρίας αυτοκινήτου και χλωρίνη (2-3 ευρώ το γραμμάριο), ινδική κάνναβη και ηρωίνη. Πρόκειται για το επικίνδυνο "κοκτέιλ" που οδήγησε την 16χρονη Μαρκέλλα στο θάνατο ένα χρόνο πριν. Το ανήλικο κορίτσι, είχε εντοπιστεί χωρίς σφυγμό, με αιμορραγία στη μύτη, από το πλήρωμα του ασθενοφόρου που κλήθηκε να την παραλάβει από διώροφη μονοκατοικία της οδού Επταλόφου στον Βύρωνα, Βρισκόταν σε παρέα, όπου ενήλικες και ανήλικοι διακινητές ναρκωτικών, τις έδωσαν τις επικίνδυνες ναρκωτικές ουσίες σε δύο διαδοχικές… φάσεις.
Το πιο δημοφιλές συστατικό του θανατηφόρου κοκτέιλ, ήταν η "σίσα", που είναι γνωστή ως η "κοκαΐνη των φτωχών". Πρόκειται για διεγερτική ουσία, με βάση την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, η οποία αναμειγνύεται με διαφορετικές τοξικές ουσίες όπως είναι το αλκοόλ, το χλώριο, ακόμη και υγρό μπαταρίας αυτοκινήτου. Η "σίσα" κάνει θραύση λόγω του χαμηλού κόστους στην αγορά και την ευκολία παρασκευής της με συστατικά που είναι διαθέσιμα στην ελεύθερη αγορά.