ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Mαζικοί έλεγχοι στις παραλίες ακόμη και με drones και υψηλά πρόστιμα για τους παρανομούντες
Τον Μάιο και τον Ιούνιο υπήρχαν 3.500 καταγγελίες πολιτών μέσω της εφαρμογής MyCoast -Σε Χαλκιδική, Ανατολική Αττική και Αιτωλοακαρνανία οι περισσότερες καταγγελίες
Εντατικοποίηση των ελέγχων στις παραλίες και τις ξαπλώστρες το επόμενο διάστημα, οπότε και οι περισσότεροι πηγαίνουν για διακοπές προανήγγειλε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος.
«Τον Μάιο και τον Ιούνιο είχαμε περίπου 3.500 καταγγελίες πολιτών μέσα από την εφαρμογή My Coast» για τυχόν παρανομίες σε αιγιαλό και παραλία, ανέφερε στην ΕΡΤ. Μέχρι στιγμής, πάνω από το 50% έχει ελεγχθεί. Η κατάσταση σε σχέση με πέρυσι είναι βελτιωμένη, καθώς υπήρχαν 8.000-9.000 καταγγελίες, κάτι που δείχνει ότι οι επιχειρηματίες που έχουν συμμορφωθεί με τους κανονισμούς σε μεγάλο βαθμό.
Οι περισσότερες καταγγελίες το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφονται σε Χαλκιδική, Ανατολική Αττική και Αιτωλοακαρνανία.
Έλεγχοι με drone
Μαζικοί θα είναι το επόμενο διάστημα, οπότε και κορυφώνονται οι καλοκαιρινές διακοπές, στα νησιά και κυρίως σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. «Τον Αύγουστο θα σηκώσουμε και drones προκειμένου να διαπιστώσουμε σε απομακρυσμένες περιοχές και παραλίες εάν υπάρχουν κάποιου είδους παρανομίες», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσάπαλο, το προηγούμενο Σάββατο έγινε επιχείρηση σε πολυσύχναστη παραλία της Χαλκιδικής. Ο επιχειρηματίας είχε παραχώρηση για 500 τετραγωνικά μέτρα και είχε καταλάβει 2,5 στρέμματα, δηλαδή μια έκταση πενταπλάσια απ’ αυτή για την οποία είχε αδειοδοτηθεί. «Κανένας δεν μπορεί να καταλαμβάνει παράνομα χωρίς συμφωνητικό και χωρίς να έχει υπογράψει συγκεκριμένες προδιαγραφές», είπε.
Αυστηρές ποινές
Σε περίπτωση παρανομίας, ο επιχειρηματίας θα πρέπει να ξηλώσει με δική του ευθύνη και κόστος τις ομπρέλες που παράνομα είχαν τοποθετηθεί. Αν δεν το κάνει, επιλαμβάνεται στη συνέχεια η Ελληνική Αστυνομία μαζί με τον Δήμο.
Σε περιπτώσεις υποτροπής προβλέπονται πρόστιμα έως 60.000 ευρώ και στέρηση της δυνατότητας υποβολής σχετικής αίτησης σε ηλεκτρονική δημοπρασία για την κατάληψη χώρου στην παραλία για 10 χρόνια.
Νέα εφαρμογή για το ψηφιακό πελατολόγιο
Ο κ. Τσάπαλος αναφέρθηκε και στο ψηφιακό πελατολόγιο και την εφαρμογή στο κινητό που επιδιώκει να διευκολύνει τους επαγγελματίες κυρίως στα συνεργεία αυτοκινήτων. «Ουσιαστικά μέσα από αυτή την εφαρμογή καταγράφεται με φωτογραφία η πινακίδα του εισερχόμενου οχήματος στο συνεργείο αυτοκινήτων ή στο φανοποιείο, ανοίγει η καρτέλα και όταν έρθει η ώρα του να κλείσει η περίπτωση, σκανάρεται το barcode της απόδειξης που έχει εκδοθεί και με αυτόν τον τρόπο κλείνει η καταγραφή. Στην ουσία είναι ένα πολυχρηστικό και εύκολο εργαλείο.
Εάν ένα αυτοκίνητο μπει σε συνεργείο και διαπιστωθεί ότι δεν χρειάζεται επισκευή, υπάρχει η δυνατότητα δήλωσης. Ωστόσο, αν κάτι τέτοιο γίνεται με μεγάλη συχνότητα καθημερινά, τότε θα γίνει έλεγχος από την ΑΑΔΕ.
Παράλληλα, ο κ. Τσάπαλος αναφέρθηκε και στις φορολογικές δηλώσεις, εκτιμώντας ότι δεν θα χρειαστεί να δοθεί παράταση, καθώς ήδη υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο παραπάνω υποβολές σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά έχει υποβληθεί το 94%-95% των φορολογικών δηλώσεων και έχουν επιστραφεί τα χρήματα στο 95% των δικαιούχων.