ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Απίστευτο και όμως ελληνικό: Δεν παίρνουν επιστροφές φόρου και επιδοτήσεις για να μην αποκαλύψουν τις καταθέσεις τους

Απίστευτο και όμως ελληνικό: Δεν παίρνουν επιστροφές φόρου και επιδοτήσεις για να μην αποκαλύψουν τις καταθέσεις τους

Τράπεζες αναζητούν δανειολήπτες για να τους επιδοτήσουν το δάνειό τους και αυτοί δεν εμφανίζονται παρά τις δημόσιες προσκλήσεις στα μέσα ενημέρωσης εδώ και εβδομάδες.

Τράπεζες αναζητούν δανειολήπτες για να τους επιδοτήσουν το δάνειό τους και αυτοί δεν εμφανίζονται παρά τις δημόσιες προσκλήσεις στα μέσα ενημέρωσης εδώ και εβδομάδες.

Οι φορολογικές αρχές ψάχνουν και αυτές φορολογούμενους για να τους δώσουν πίσω χρήματα από φόρους και επίσης αντιμετωπίζουν την αδιαφορία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Στο ερώτημα, μα ποιος αγνοεί μια επιδότηση που μπορεί να φτάνει και στα 500-600 ευρώ τον χρόνο ή μια επιστροφή φόρου αρκετών εκατοντάδων ευρώ, η απάντηση είναι "αυτός που έχει κάτι να κρύψει".

Διότι προϋπόθεση για την επιδότηση του δανείου είναι η άρση του τραπεζικού και του φορολογικού απορρήτου, ενώ προϋπόθεση για την χορήγηση της επιστροφής φόρου είναι η δήλωση του τραπεζικού λογαριασμού.

Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών υποχρεώθηκε προ ημερών (στις 19 Ιουνίου) να εκδώσει ανακοίνωση για να… υπενθυμίσει στους ευάλωτους δανειολήπτες ένα μέτρο το οποίο έχει ανακοινωθεί από τις 15 Δεκεμβρίου του 2022 δηλαδή εδώ και ένα εξάμηνο. Το μέτρο το υλοποιούν οι τράπεζες και προβλέπει ότι για ένα 12μηνο οι ευάλωτοι δανειολήπτες θα λαμβάνουν επιδότηση ίση με το 50%.

Ακόμη και σήμερα όμως, έξι μήνες μετά, οι περισσότεροι δυνητικοί δικαιούχοι παραμένουν εξαφανισμένοι. Θεωρητικά, ανέρχονται στους 45.000 οι δανειολήπτες οι οποίοι μάλιστα έγιναν περισσότεροι από τη στιγμή που αυξήθηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια. Και ενώ υποβλήθηκαν 33.267 αιτήσεις, το εντυπωσιακό είναι ότι 23.659 ακυρώθηκαν με πρωτοβουλία του ίδιου του αιτούντος ενώ προς το παρόν μόνο 4527 έχουν γίνει δεκτές. Γιατί κάποιος να ακυρώνει μια διαδικασία που μπορεί να του εξασφαλίσει σημαντική επιδότηση; Μια εξήγηση που γίνεται είναι διότι το πρόγραμμα ζητά άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου.

Ο "ευάλωτος" λοιπόν με βάση το περιεχόμενο της φορολογικής του δήλωσης, μπορεί να έχει λόγο να μην θέλει να αρθεί το τραπεζικό και φορολογικό του απόρρητο φοβούμενος ότι μπορεί να αποδειχθεί από τις κινήσεις των λογαριασμών ότι δεν είναι και τόσο ευάλωτος τελικώς.

Και δεν είναι μόνο η περίπτωση με τα επιδοτούμενα δάνεια. Είναι και τα… κρούσματα με τις επιστροφές φόρου που είναι ακόμη περισσότερα. Μόλις προ 10ημέρου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έκανε δημόσια έκκληση σε 270.000 φορολογούμενους που δικαιούνται επιστροφής φόρου να γνωστοποιήσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό προκειμένου να λάβουν άμεσα επιστροφή φόρου. Ακόμη και σήμερα, η ανταπόκριση είναι εξαιρετικά περιορισμένη με τους φορολογούμενους να μην πείθονται ότι θα πάρουν λεφτά πίσω.

Τα χρήματα προς επιστροφή είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Κάποιοι έχουν λαμβάνειν μερικές δεκάδες ευρώ, κάποιοι άλλοι όμως αρκετές εκατοντάδες. Επειδή τα στοιχεία δείχνουν ότι επιστροφές δεν δικαιούνται μόνοι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας (εκεί θα υπήρχε το επιχείρημα της ελλιπούς ενημέρωσης ή της περιορισμένης πρόσβασης στις πλατφόρμες της ΑΑΔΕ μέσω των οποίων δηλώνονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί) αλλά και νεώτερα άτομα, υπάρχουν πλέον σοβαρές υποψίες ότι οι φορολογούμενοι, απλώς δεν θέλουν να γνωστοποιήσουν στις φορολογικές αρχές των τραπεζικό τους λογαριασμό κάτι ούτως ή άλλως άσκοπο διότι πλέον δεν υπάρχει τραπεζικό απόρρητο έναντι των φορολογικών αρχών.

Πηγή:https://www.thetoc.gr/