ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα ανέβουν κι άλλο τα ενοίκια μετά τα μέτρα Μητσοτάκη; 5 ερωτήσεις - απαντήσεις για τις ενισχύσεις
Κυβερνητικές πηγές απαντούν σε 5 κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μέτρα υπέρ των συνταξιο΄χων και των ενοικιαστών ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός υπολογίζονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ και θα έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τους συνταξιούχους, αλλά και να αντιμετωπιστεί το κρίσιμο ζήτημα της στέγης για τους ενοικιαστές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίδομα 250 ευρώ καθαρά σε 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους και ΑμεΑ κάθε Νοέμβριο, και ένα ενοίκιο κάθε Νοέμβριο στους ενοικιαστές.
Κυβερνητικές πηγές απαντούν σε 5 κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τα νέα μέτρα:
Γιατί ανακοινώθηκαν τώρα τα μέτρα;
Γιατί, σήμερα ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και την Eurostat τα δημοσιονομικά αποτελέσματα για το 2024, όπου καταγράφηκε για τη χώρα μας πρωτογενές πλεόνασμα ρεκόρ 4,8% του ΑΕΠ και τελικό δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,3%του ΑΕΠ.
Η λογική της κυβέρνησης είναι απλή: Πρώτο δημιουργεί τον δημοσιονομικό χώρο και μετά το μετατρέπει σε κοινωνικό και αναπτυξιακό κεφάλαιο, χωρίς να θέτει επ’ ουδενί σε κίνδυνο τη δημοσιονομική και οικονομική μας σταθερότητα.
Σύμφωνα με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρόσθετο πλεόνασμα του 2024 θα μπορούσε να αξιοποιηθεί φέτος, για αυτό και τα μόνιμα μέτρα υπέρ των ενοικιαστών, χαμηλοσυνταξιούχων, ανασφάλιστων υπερήλικων και ΑΜΕΑ θα εφαρμοσθούν από τον Νοέμβριο ενώ και το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων θα αυξηθεί φέτος κατά 500 εκατομμύρια ευρώ.
Μήπως ανακοινώνετε πρόωρα τα μέτρα που σκοπεύατε να λάβετε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης;
Όχι, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ θα αφορούν το 2026. Οι μόνιμες παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα αφορούν το τρέχον έτος και όχι τον σχεδιασμό του 2026. Αυτός θα ανακοινωθεί κανονικά στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Μήπως το "υπερπλεόνασμα" προκύπτει από την αύξηση των φορολογικών βαρών των πολιτών;
Όχι, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που έχει μειώσει πάνω από 72 άμεσους φόρους, έμμεσους και εισφορές, σε εισοδήματα, ακίνητα, τέλη επιτηδεύματος, φόρους μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επαγγελματιών κλπ. Το υψηλό πλεόνασμα οφείλεται σε τρεις παράγοντες:
Πρώτον, από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσα από σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές κλπ.
Δεύτερον, από την ανάπτυξη που δημιουργεί θέσεις εργασίας, Επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη έχουν δημιουργηθεί πάνω από 500.000 θέσεις εργασίας με αποδοχές που διαρκώς αυξάνονται, με αποτέλεσμα και τα δημόσια έσοδα να αυξάνονται.
Τρίτον από την εξοικονόμηση δαπανών στον δημόσιο τομέα, μέσα από την καταπολέμηση της σπατάλης. Σημειώνουμε ότι το βασικό κριτήριο των νέων ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων είναι το ύψος των δαπανών και όχι το ύψος του πλεονάσματος.
Πώς απαντάτε σε ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι θα μπορούσατε να δώσετε περισσότερα χρήματα από το πλεόνασμα;
Δεν ισχύει αυτό, με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εξαντλούνται όλα τα περιθώρια, "πιάνουμε" την οροφή των επιτρεπόμενων δαπανών. Οσοι από την αντιπολίτευση πιστεύουν ότι πρέπει να δοθούν και έξτρα χρήματα θα πρέπει να πουν ποιους θα φορολογήσουν και πόσο για να εξασφαλίσουν αυτούς τους πόρους.
Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι δικαιούχοι των μόνιμων μέτρων στήριξης;
Πρώτον, για να δοθεί απάντηση στο πρόβλημα της στέγης. Η ενίσχυση των συμπολιτών μας που είναι στο ενοίκιο ή πληρώνουν ενοίκια για τα παιδιά τους που σπουδάζουν και τα βγάζουν δύσκολα πέρα, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Γι’ αυτό αποφασίσθηκε κάθε Νοέμβριο, η πολιτεία να επιστρέφει στους ενοικιαστές ένα πλήρες ενοίκιο για την πρώτη κατοικία αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους, ώστε να ελαφρυνθούν τα έξοδά τους. Υπολογίζουμε ότι δικαιούχοι θα είναι το 80% των νοικοκυριών που πληρώνουν ενοίκιο.
Το δεύτερο μέτρο απευθύνεται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία, κατηγορίες οι οποίες από φέτος θα στηρίζονται, σε μόνιμη βάση, με 250 ευρώ καθαρά, επιπλέον σε κάθε άλλο έσοδό τους. Και αυτό το ποσό θα καταβάλλεται κάθε χρόνο στα τέλη Νοεμβρίου.
Μήπως η επιστροφή ενοικίου προκαλέσει ανοδικές τάσεις στα ενοίκια;
Σημειώνουμε ότι εκτός από το μέτρο της επιστροφής ενοικίου, το οποίο λειτουργεί και ως κίνητρο ώστε να καταγράφεται και να δηλώνεται το σύνολο του ποσού που καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες, η κυβέρνηση εφαρμόζει σειρά μέτρων με στόχο να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων.
Θυμίζουμε:
1) Απαγόρευση νέων βραχυπρόθεσμων μισθώσεων σε κορεσμένες περιοχές.
2) Μηδενικό συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από ακίνητα για όσους ιδιοκτήτες μετατρέψουν τις μισθώσεις από βραχυχρόνιες σε μακροχρόνιες.
3) Πρόγραμμα "Ανακαινίζω-ενοικιάζω" για κλειστές κατοικίες με σκοπό την ενοικίαση.
4) Κοινωνική αντιπαροχή για αδρανή ακίνητα δημοσίου.