ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λουκέτο σε επιχειρήσεις που κλέβουν ρεύμα- Τα κόλπα με τον μετρητή που κάνουν οι ηλεκτρολόγοι
Λουκέτο σε επιχειρήσεις που κλέβουν ρεύμα σχεδιάζει το υπουργείο Ενέργειας ώστε να μπει τέλος στο φαινόμενο
Αυστηρότερες ποινές για τις επιχειρήσεις που κλέβουν ρεύμα σχεδιάζει το υπουργείο Ενέργειας, καθώς διαπιστώνεται πως οι ρευματοκλοπές αυξάνονται αντί να μειώνονται, ιδιαίτερα σε κλάδους όπως οι φούρνοι, τα εστιατόρια και τα καφέ.
Μεταξύ άλλων θα προβλέπεται η προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας και η οριστική σε περίπτωση υποτροπής.
Το μέτρο ήθελε να το περάσει και ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ήδη από το 2023, που επίσης είχε βάλει ψηλά ως προτεραιότητα το ζήτημα των ρευματοκλοπών, όμως τελικά το μέτρο δεν προχώρησε γιατί προκαλούσε μεγάλο μπέρδεμα με τις δημόσιες υπηρεσίες. Υπενθυμίζεται ότι οι άδειες λειτουργίας των καταστημάτων είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τώρα η ανάγκη να ληφθούν αυστηρά μέτρα γίνεται επείγον, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι το φαινόμενο όχι απλά συνεχίζεται αλλά παίρνει και διαστάσεις. Δηλαδή οι ρευματοκλοπές από 4,3% της συνολικής κατανάλωσης το 2020, αυξήθηκαν σε 5,06% το 2023. Και αν και επίσημα στοιχεία για το 2024 δεν έχουν ακόμη καταγραφεί, η εκτίμηση των αρμόδιων αρχών είναι ότι ο ρυθμός συνεχίζει να είναι αυξητικός.
Οι ρευματοκλοπές φουσκώνουν τους λογαριασμούς των συνεπών καταναλωτών
Οι ρευματοκλοπές, όπως αναφέρει και η Καθημερινή, "φουσκώνουν" τους λογαριασμούς ρεύματος των συνεπών καταναλωτών κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ σε περίπου 1,5 δισ. υπολογίζονται τα "φέσια" που αφήνουν πίσω τους οι καταναλωτές που μετακινούνται από πάροχο σε πάροχο και τα οποία οι προμηθευτές μεταφέρουν επίσης στους συνεπείς καταναλωτές.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει κάνει προτεραιότητα τα δύο αυτά ζητήματα, καθώς εκτός από την οικονομική υπάρχει και η ηθική διάστασή.
Το φαινόμενο έχει πάρει εδώ και πολλά χρόνια διαστάσεις γενικευμένης διαφθοράς, σημειώνει η εφημερίδα, αφού οργανωμένες ομάδες ιδιωτών ηλεκτρολόγων παρέχουν "τεχνογνωσία" ρευματοκλοπής έναντι αμοιβής που ξεκινάει από 200 ευρώ και ανεβαίνει ανάλογα με την κατανάλωση. Στο μεταξύ η διαφθορά φαίνεται να έχει εισχωρήσει και εντός του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς περιπτώσεις που οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη κατέδειξαν ότι στο κόλπο συμμετείχαν και υπάλληλοι του Διαχειριστή.
Τα κόλπα για τη ρευματοκλοπή
Τα πιο δημοφιλή "τρικ" για ρευματοκλοπή, όπως περιγράφονται από τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ, είναι η πλήρης αποσύνδεση εξαρτημάτων του μετρητή, η αλλοίωση της ένδειξης, τρύπημα του ρολογιού με μεταλλικό αντικείμενο και σφήνωμα του δίσκου με καρφί ώστε να μην περιστέφεται, ψεκασμός των επαφών με ειδικό σπρέι ψύξης ώστε να παγώνουν και να μην καταγράφουν κατανάλωση, ενώ στις αγροτικές περιοχές όπως και στους καταυλισμούς Αθίγγανων είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η μέθοδος να κατεβάζουν ρεύμα με άγκιστρα απευθείας από τις κολόνες του δικτύου.