ΥΓΕΙΑ

Πότε το κάπνισμα, το ποτό και η έλλειψη άσκησης αφήνουν τα πρώτα σημάδια στο σώμα μας
'Ερευνα εξέτασε πώς οι τρεις αυτές κακές συνήθειες- το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη άσκησης- επηρεάζουν τη μακροπρόθεσμη σωματική και ψυχική υγεία μας.
Όσοι καπνίζουν, πίνουν υπερβολικά ή αποφεύγουν τη σωματική άσκηση μπορεί να αρχίσουν να βλέπουν τις πρώτες επιπτώσεις στο σώμα και στην υγεία τους ήδη από την ηλικία των 36 ετών, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Jyvaskyla στη Φινλανδία.
Η μελέτη παρακολούθησε περίπου 370 άτομα που γεννήθηκαν το 1959 στην πόλη αυτή, για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ετών. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν μέσω ερωτηματολογίων και ιατρικών εξετάσεων όταν έφτασαν σε πέντε κρίσιμες ηλικίες: στα 27, στα 36, στα 42, στα 50 και στα 61 τους έτη.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Medicine, εξέτασε πώς οι τρεις αυτές κακές συνήθειες- το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη άσκησης- επηρεάζουν τη μακροπρόθεσμη σωματική και ψυχική υγεία μας.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι επιπτώσεις ήταν ήδη ορατές από πολύ νωρίς και πως οι ανθυγιεινές συμπεριφορές δεν αρχίζουν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις μόνο στα τελευταία στάδια της ζωής μας, αλλά ήδη από την πρώιμη ενήλικη ζωή.
Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας συνδέθηκε κυρίως με κακή σωματική υγεία. Το κάπνισμα σχετιζόταν περισσότερο με την επιδείνωση της ψυχικής υγείας. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέθηκε και με την επιδείνωση της σωματικής, αλλά και της ψυχικής υγείας.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αυτές οι τρεις συνήθειες, όταν διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να αυξήσουν τα συμπτώματα κατάθλιψης και να οδηγήσουν σε αυξημένο μεταβολικό κίνδυνο.
"Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης ανθυγιεινών συμπεριφορών, όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η σωματική αδράνεια, όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να αποφευχθεί η σωρευτική ζημιά που οδηγεί τελικά σε κακή ψυχική και σωματική υγεία", δήλωσε η κύρια συγγραφέας Tiia Kekalainen.
Οι συμμετέχοντες ήταν μέρος ενός ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος που παρακολουθεί ανθρώπους που γεννήθηκαν στο Jyvaskyla το 1959 μέχρι τα 60 τους χρόνια.
Το μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα επέτρεψε στους ερευνητές να παρατηρήσουν πώς ο τρόπος ζωής μας και οι συνήθειες μας στην αρχή της ενήλικης ζωής μας επηρεάζουν την υγεία μας τις επόμενες δεκαετίες.
"Η σωρευτική ζημιά των ανθυγιεινών συνηθειών είναι ήδη εμφανής από την ηλικία των 36 ετών και όχι μόνο όταν μεγαλώσουμε", έγραψαν οι συγγραφείς.
Οι επιπτώσεις
Το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη σωματικής άσκησης είναι τρεις από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
Το κάπνισμα έχει άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες, καθώς βλάπτει τους πνεύμονες, την καρδιά και τα αγγεία, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο, κυρίως του πνεύμονα, αλλά και του λάρυγγα, της ουροδόχου κύστης και άλλων οργάνων.
Επιπλέον, συνδέεται με αυξημένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο εξάρτησης και κακής ψυχικής υγείας.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από την άλλη πλευρά προκαλεί ηπατικές βλάβες, όπως ηπατίτιδα και κίρρωση, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, προκαλεί διαταραχές στον καρδιακό ρυθμό και μειώνει τις γνωστικές λειτουργίες.
Παράλληλα, συμβάλλει στην εμφάνιση κατάθλιψης, άγχους και άλλων ψυχικών διαταραχών, ενώ συχνά οδηγεί και σε κοινωνικά ή επαγγελματικά προβλήματα λόγω της εξάρτησης.
Η απουσία τακτικής σωματικής άσκησης είναι εξίσου επιζήμια. Η καθιστική ζωή ευνοεί την παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Επίσης, επηρεάζει αρνητικά την ψυχική διάθεση, ενισχύει το αίσθημα κόπωσης και μειώνει την αυτοεκτίμηση. Η έλλειψη κίνησης συχνά συνοδεύεται από μείωση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και περιορισμό της ποιότητας ζωής.