ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Από τον Ευαγγελισμό ξεκίνησε το «βραχιολάκι» για την ιχνηλάτηση ασθενών στις εφημερίες - Πώς λειτουργεί το νέο σύστημα
Featured

Από τον Ευαγγελισμό ξεκίνησε το «βραχιολάκι» για την ιχνηλάτηση ασθενών στις εφημερίες - Πώς λειτουργεί το νέο σύστημα

Η πιλοτική λειτουργία θα επεκταθεί σε 14 νοσοκομεία έως τα μέσα Ιουλίου και σε 80 νοσοκομεία έως τον Ιανουάριο του 2026 - Γεωργιάδης: Το ΕΣΥ αλλάζει και γίνεται καλύτερο

Από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ξεκίνησε σήμερα το σύστημα ιχνηλάτησης των ασθενών στις Εφημερίες δίνοντας στους γιατρούς τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί κάθε ασθενής και όλες τις «στάσεις» που χρειάζεται να κάνει κατά την παρουσία του στο ΤΕΠ.

Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Υγείας η πιλοτική λειτουργία θα επεκταθεί σε 14 νοσοκομεία έως τα μέσα Ιουλίου και σε 80 νοσοκομεία έως τον Ιανουάριο του 2026. Στον Ευαγγελισμό έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες εδώ και εβδομάδες. Κυρίως μηχσνογραφικης κσι διοικητικής φύσεως.
Έχουν εγκατασταθεί ειδικά μηχανήματα για την έκδοση των μοναδικών barcode που θα παίρνει κάθε ασθενής κατά την είσοδο του στα ΤΕΠ. 

Όσοι απευθύνονται στην εφημερία του νοσοκομείου θα λαμβάνουν ένα φορητό GPS που θα καταγράφει διαρκώς την πορεία που ακολουθούν μέσα στο νοσοκομείο, τις στάσεις που θα κάνουν στα επιμέρους τμήματα, αλλά και τις καθυστερήσεις που σήμερα είναι πολύωρες. Το «βραχιολάκι» δεν θα δίνεται στους ασθενείς που διακομίζονται με το ΕΚΑΒ.

Από τη στιγμή που ένας πολίτης εισέρχεται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) κατευθύνεται στο γραφείο κίνησης. Εκεί θα λαμβάνει το «βραχιολάκι» το οποίο είναι ένα πλαστικό βραχιόλι που φέρει επάνω ένα barcode και ο κάθε πολίτης θα το βάζει στον καρπό του χεριού του. Αμέσως μετά πηγαίνει στη διαλογή περιστατικών ώστε να τον κατευθύνουν σε ποιο ιατρείο πρέπει να πάει. Με την κατανομή του ο πολίτης, θα σκανάρει σε ένα από τα ειδικά μηχανήματα τον κωδικό στο χέρι του και έτσι το νοσοκομείο θα συλλέγει πληροφορίες για τους χρόνους αναμονής.

Το «βραχιολάκι» είναι σε 5 χρώματα που αντιστοιχούν στη βαρύτητα του κάθε περιστατικού. Από αχνό γαλάζιο,  το ήπιο περιστατικό μέχρι το βαθύ κόκκινο, που θα είναι το σούπερ επείγον. Με βάση τα χρώματα οι ασθενείς θα κινούνται μέσα στα τμήματα και τις ειδικότητες, καθώς θα καθορίζεται η προτεραιότητα. 

Στις ειδικές οθόνες οι ασθενείς θα βλέπουν σε πραγματικό χρόνο την αναμονή μέχρι να έρθει η σειρά τους, αφού θα εμφανίζεται κάθε φορά ο αριθμός του περιστατικού που εξυπηρετείται. Το σημαντικό είναι ότι όλα τα στοιχεία για αναμονές σε κάθε σημείο κίνησης ενός πολίτη στα ΤΕΠ θα καταγράφονται σε ψηφιακή πλατφόρμα και έτσι το Υπουργείο Υγείας θα μπορεί να έχει γνώση των προβληματικών «σημείων» μιας εφημερίας ανά νοσοκομείο. Όλα αυτά τα δεδομένα αναμένεται να βοηθήσουν στην χαρτογράφηση της κατάστασης στα Επείγοντα και στην προώθηση παρεμβάσεων όπου χρειάζονται.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας, η διοίκηση θα έχει τη δυνατότητα άμεσης και επιτοπιας παρέμβασης σε περίπτωση που διαπιστώσει εμπλοκή ή συμφόρηση στην ψηφιακή διαδρομή των ασθενών μέσα σε Επείγοντα. Ζητούμενο είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών και η ομαλή διεκπεραίωση των εφημεριών, μέσα από την οποία παρέμβαση.

Γεωργιάδης: Το ΕΣΥ αλλάζει και γίνεται καλύτερο


Σε ανάρτησή του στα social media το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνει ότι με το νέο σύστημα: «α) θα συλλέγουμε πραγματικά δεδομένα για το τί συμβαίνει και θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε συνθήκες υπερβολικής καθυστέρησης β) θα γνωρίζει σε λίγο καιρό ο καθένας μας αναλόγως το νοσοκομείο που θα επιλέξουμε πόση θα είναι η αναμονή, γ) θα μπορούμε να σχεδιάζουμε στοχευμένες πολιτικές».


Η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την ευθύνη της Πολιτικής Ηγεσίας του @YpYgGR έθεσα ως έναν από τους βασικότερους μου στόχους την μείωση του μέσου χρόνου αναμονής στις εφημερίες και την μείωση της εν γενεί ταλαιπωρίας των ασθενών σε αυτές. Εχουμε ήδη εφαρμόσει μία σειρά μέτρων (πρόσληψη επιπλέον τραυματιοφορέων, εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, ιατρών ειδικά για τα ΤΕΠ, αλλαγή του τρόπου εφημεριών, τηλεδιάγνωσης των απεικονιστικών εξετάσεων κλπ), σήμερα ξεκινάμε πιλοτικά από τον Ευαγγελισμό, άμεσα σε άλλα 11 μεγάλα Νοσοκομεία και έως το τέλος του έτους παντού, το σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης των ασθενών στις εφημερίες. Με το σύστημα αυτό α) θα συλλέγουμε πραγματικά δεδομένα για το τί συμβαίνει και θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε συνθήκες υπερβολικής καθυστέρησης β) θα γνωρίζει σε λίγο καιρό ο καθένας μας αναλόγως το νοσοκομείο που θα επιλέξουμε πόση θα είναι η αναμονή, γ) θα μπορούμε να σχεδιάζουμε στοχευμένες πολιτικές. Καλή μας επιτυχία! Το ΕΣΥ αλλάζει και γίνεται καλύτερο.