ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

"Υποχρεωτική" ασφάλιση των ΙΧ για φυσικές καταστροφές - Πότε πρέπει να ασφαλίζονται ακόμη και αν είναι σε ακινησία
Την 1η Ιουνίου, ενεργοποιείται το μέτρο που υιοθέτησε η κυβέρνηση για "υποχρεωτική" ασφάλιση των ΙΧ κατά του κινδύνου των φυσικών καταστροφών και τα τηλέφωνα των ασφαλιστικών εταιρειών έχουν πάρει "φωτιά".
Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, δημοσίευσε τις σχετικές οδηγίες και αυτή που προκάλεσε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η εξής: "η υποχρέωση ασφάλισης για φυσικές καταστροφές, ισχύει και για τα οχήματα που έχουν καταθέσει πινακίδες και έχουν τεθεί σε διοικητική ακινησία". Αρκούσε αυτή η φράση για να πολλαπλασιαστούν τα ερωτήματα: "και πρέπει να ασφαλίσω ακινητοποιημένο αυτοκίνητο; Και τι θα γίνει αν δεν το κάνω; Θα υπάρξουν πρόστιμα για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα κατά του κινδύνου της πλημμύρας και της πυρκαγιάς;
Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα έχουν ως εξής:
1. Ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της ασφάλισης των ΙΧ κατά του κινδύνου των φυσικών καταστροφών έχει να κάνει με το ότι σε περίπτωση καταστροφής, ο οδηγός δεν θα δικαιούται αποζημίωσης από το κράτος. Πρακτικά δηλαδή, από την 1η Ιουνίου και μετά, η κρατική μέριμνα δεν θα αφορά στα ανασφάλιστα κατά του κινδύνου των φυσικών καταστροφών ΙΧ. Πρόστιμο για τους οδηγούς που θα ενσωματώσουν κάλυψη κατά του κινδύνου των φυσικών καταστροφών, δεν θα προβλέπεται. Η "τιμωρία" τους θα είναι η εξαίρεση από την κρατική μέριμνα.
2. Τα ακινητοποιημένα οχήματα (σ.σ αυτά δηλαδή για τα οποία οι οδηγοί τους έχουν καταθέσει αίτηση ακινησίας) δεν είναι υποχρεωτικό να είναι ασφαλισμένα. Αυτό που αναφέρει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, έχει να κάνει με το ότι σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, το ακινητοποιημένο στα χαρτιά, κατεστραμμένο όχημα, δεν θα αποζημιώνεται από το κράτος. Κάποιος που έχει επιλέξει να καταθέσει τις πινακίδες, προφανώς το κάνει για να μηδενίσει το κόστος χρήσης του οχήματος που επιφέρει το τέλος κυκλοφορίας και η ασφάλιση. Τι μπορεί να κάνει αν θέλει να καλύψει το ακινητοποιημένο όχημα έναντι του κινδύνου της φυσικής καταστροφής; Να συνάψει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο το οποίο δεν θα περιλαμβάνει την αστική ευθύνη (σ.σ είναι η κάλυψη σε περίπτωση που προκαλέσουμε ατύχημα ενώ οδηγούμε) αλλά τις υπόλοιπες καλύψεις. Το κόστος αυτής της ασφάλισης είναι χαμηλότερο συγκριτικά με την πλήρη ασφάλιση. Προφανώς, είναι σοβαρό αδίκημα να κινήσει κάποιος ακινητοποιημένο όχημα έχοντας τη συγκεκριμένη ασφάλεια καθώς η κάλυψη αστικής ευθύνης κλπ είναι υποχρεωτική για τα οχήματα που κυκλοφορούν και η μη ύπαρξή της επιφέρει σοβαρά πρόστιμα.
3. Το πρόσθετο κόστος που θα επωμιστεί κάποιος για να καλύψει τον κίνδυνο των φυσικών καταστροφών είναι συνάρτηση της αξίας του οχήματος. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τον ασφαλιστή ώστε να αποτυπωθεί η σωστή αξία στο συμβόλαιο. Η διαφορά πάντως στα ασφάλιστρα δεν θα είναι μεγάλη και θα κινείται στα επίπεδα των 15-20 ευρώ.