ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΝΟΚ: Συγκρατημένη αισιοδοξία από τους δήμους για τη νέα τροπολογία - Ανησυχία στους κατασκευαστές
Featured

ΝΟΚ: Συγκρατημένη αισιοδοξία από τους δήμους για τη νέα τροπολογία - Ανησυχία στους κατασκευαστές

Πως κρίνουν οι δήμοι - αντάρτες τη νέα τροπολογία για το ΝΟΚ. Τι σχολιάζουν οι κατασκευαστές.

Μισογεμάτο κοιτάζουν το ποτήρι οι δήμοι που είχαν σηκώσει "μπαϊράκι” και έδωσαν τη δική τους μάχη κατά του ΝΟΚ, ύστερα από την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προχθές και προσπαθεί να δώσει λύση στην ανησυχία που δημιούργησε η ιστορική απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα άρθρων του Κανονισμού, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να παγώσουν πλήθος αδειών για ακίνητα-μεγαθήρια που ξεπερνούσαν κατά πολύ τους συντελεστές δόμησης.

Ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος μαζί με το Δήμαρχο Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, αντέδρασαν κατά της άκρατης δόμησης λόγω του ΝΟΚ, αναφέρει στο TheTOC, ότι είναι χαρούμενος για τη νέα τροπολογία, καθώς εμπεριέχει το πνεύμα της απόφασης του ΣτΕ.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι υπάρχει ένα σημείο ανησυχίας και αυτό είναι το γεγονός ότι όσοι κτίζουν ήδη και έχει ακυρωθεί ή προσβληθεί η άδειά τους, θα μπορούν να κτίσουν με την πληρωμή ενός "τέλους". Θα πρέπει, επομένως, οι δήμοι που είναι κατά του ΝΟΚ να παρακολουθούν από κοντά ποια είναι τα ακίνητα αυτά, αν και εκτίμησε πως οι συγκεκριμένες άδειες δεν ξεπερνούν τις 40 στους δήμους που "επαναστάτησαν" κατά του ΝΟΚ, όπως ο Άλιμος, η Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη και η Κηφισιά.

Μία ακόμα ανησυχία έχει να κάνει με το ενδεχόμενο οι αντιδράσεις των δήμων και των κατοίκων για κτίρια-μεγαθήρια να αντιμετωπίζονται μέσω του ΤΕΕ. Αυτό θα γίνει καθώς στους περισσότερους δήμους της Ελλάδας το ΤΕΕ τρέχει διαγωνισμούς για την εκπόνηση ΤΠΣ, οι οποίοι θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2026.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι δήμοι να έχουν γνωμοδοτική ικανότητα, και όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντέλλος, οι κατασκευαστές θα μπορούν να παρακάμψουν τις όποιες αντιδράσεις, καθώς το ΤΕΕ θα μπορεί να ζητήσει από τους τεχνικούς συμβούλους που εκπόνησαν τα ΤΠΣ μία νέα μελέτη φέρουσας ικανότητας. Εν ολίγοις, ακόμα και αν οι δήμοι και οι πολίτες αντιδρούν αν το ΤΠΣ είναι υπέρ του ΝΟΚ, τότε δε θα υπάρχει πραγματικό εμπόδιο στα κτίρια-μεγαθήρια.

Καταλήγει, πάντως, ότι πρόκειται για μία θετική εξέλιξη και ότι πλέον τα όσα είχαν ειπωθεί για προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια δε θα γίνουν πράξη.

ΝΟΚ: Συγκρατημένη αισιοδοξία από τους δήμους για τη νέα τροπολογία - Ανησυχία στους κατασκευαστές

Κατασκευαστές: Ανησυχία στην αγορά των ακινήτων - Επιπόλαιη η προσέγγιση του προβλήματος

Από την άλλη πλευρά το μέτωπο των κατασκευαστών συνεχίζει να εκφράζει την αμηχανία του σχετικά με το γεγονός ότι ένας νόμος που ισχύει από το 2012 κρίθηκε ως αντισυνταγματικος ύστερα από 12 χρόνια.

Στέλεχος κατασκευαστικής εταιρείας που φιλοδοξεί να ανέβει "πίστα” και να λάβει το ανώτατο πτυχίο αναφέρει: " Οι εξελίξεις όσον αφορά την κατασκευή είναι αρνητικές και παρατηρούμε ότι δεν υπάρχει πλέον κάποιο νομοθετικό πλαίσιο, ενώ η νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή αποτελεί μία σπασμωδική κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης”.

Για τις αλλαγές που φέρνει η τροπολογία και την απόφαση του κάθε δήμου να εφαρμόζει το ΝΟΚ βάσει των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων που εκπονούνται μέσω διαγωνισμών του ΤΕΕ, προσθέτει ότι πρόκειται για μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς το πρόβλημα πρέπει να λυθεί από μηχανικούς και πολεοδόμους. Επομένως, η οριστική λύση θα έρθει από το ΤΕΕ.

Για την ιστορική απόφαση του ΣτΕ να κρίνει ως αντισυνταγματικά τα ευνοϊκά μέτρα του ΝΟΚ, η ίδια πηγή σχολιάζει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο μεροληπτεί υπέρ όσων έχουν προλάβει να κτίσουν πριν από τις 11 Δεκεμβρίου 2024.

Η απόφαση αυτή μαζί με τη νέα τροπολογία, όπως συνεχίζει, αυξάνει την αξία όσων μπορούν να συνεχίζουν να κτίζουν, ενώ οι υπόλοιποι που έχουν βγάλει άδειες και δεν έχουν αρχίσει να κτίζουν αναμένουν το νέο προεδρικό διάταγμα.

Το μόνο σίγουρο, όπως καταλήγει, είναι το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα επενδυτικής εμπιστοσύνης καθώς αρκετοί έιναι αυτοί που αποθαρρύνονται από τις αλλαγές του πολεοδομικού κανονισμού στη χώρα μας, ενώ τόσο οι τράπεζες όσο και η ΕΕ που έχουν χρηματοδοτήσει ακίνητα μέσω δανείων δε θα αλλάξουν τους όρους και τα χρονοδιάγραμματα για την αποπληρωμή των δανείων.

Σε θεσμικό επίπεδο, όπως αναφέρει η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Μαρία Τσιομπάνου, αυτό που αναδεικνύεται μέσα από τη διαμάχη για το ΝΟΚ είναι η δυσκολία συνεννόησης μεταξύ των πολιτών, ειδικά όταν συγκρούονται τα συμφέροντά τους, καθώς και ο ρόλος της και αποτελεσματικής και ισόρροπης άσκησης της εκτελεστικής εξουσίας.

Σχετικά με αυτό, η κ. Τσιομπάνου επισημαίνει ότι οι κακές συνέπειες της απόφασης του ΣτΕ για το ΝΟΚ θα μπορούσαν να μετριαστούν, αλλά θα έπρεπε το Ανώτατο Δικαστήριο να είναι πιο προσεκτικό.

Προσθέσε ότι το θέμα προσεγγίστηκε με επιπολαιότητα, προχειρότητα επιφανειακά λαμβάνοντας τα χαρακτηριστικά μίας διαμάχης Περιβάλλοντος εναντίον Ανάπτυξης. Αυτο είχε ως αποτέλεσμα την παρέμβαση του του ΣτΕ, το οποίο εξέδωσε ναι μεν μία απόφαση που είναι φιλική προς το περιβάλλον, αλλά δημιούργησαν τεράστιε ανησυχία στην αγορά της ιδιωτικής κατασκευής, η οποία ύστερα από δεκαετίες είχε αποκτήσει ξανά μια αναπτυξιακή τροχιά.