ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Οι 3 αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών - Εσοδα 500 εκατ. ετησίως έφεραν τα νέα μέτρα
Featured

Οι 3 αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών - Εσοδα 500 εκατ. ετησίως έφεραν τα νέα μέτρα

Τι δρομολογείται για το επόμενο 18μηνο από το οικονομικό επιτελείο σχετικά με τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Με το Συμβούλιο της Επικρατείας να χαρακτηρίζει ως ''συνταγματικα ανεκτό'' το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών  και των αυτοαπασχολουμένων, κλείνει η νομική εκκρεμότητα όσον αφορά στον νέο τρόπο φορολόγησης εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων.

Όμως, το θέμα θα παραμείνει ανοικτό σε πολιτικό επίπεδο καθώς το οικονομικό επιτελείο θα αναζητήσει τρόπο να αντικαταστήσει το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα με ένα "ηλεκτρονικό δίχτυ" εντοπισμού της φοροδιαφυγής ικανό να εξαλείψει από τη φορολογική νομοθεσία κάθε είδους "τεκμήριο".

Η ολοκλήρωση του νέου πλαισίου εκτιμάται ότι θα απαιτήσει τουλάχιστον 18 μήνες ακόμη, οπότε οι όποιες ανακοινώσεις μετατίθενται χρονικά για το φθινόπωρο του 2026 προκειμένου το μέτρο που προκάλεσε και προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στις τάξεις των αυτοαπασχολουμένων να ενεργοποιηθεί για τα εισοδήματα του 2026 και να αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά του 2027 λίγες εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη εκλογική αναμέτρηση της συγκεκριμένης χρονιάς.

Το εγχείρημα δεν κρίνεται καθόλου εύκολο και απαιτεί πολύ μεγάλη προετοιμασία και σε τεχνικό και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Ο νέος τρόπος φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων προβλήθηκε από την κυβέρνηση ως μέτρο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αποδίδει περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ ετησίως και ανεβάζει το φορολογητέο εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων κατά περίπου 5 δισ. ευρώ.

Η όποια αλλαγή δεν μπορεί να φανεί ως "υποχώρηση", καθώς μεταξύ άλλων θα προκαλέσει και το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λήψη ισοδύναμων μέτρων. Ο όποιος μηχανισμός προταθεί, θα πρέπει να πείθει ότι τα φορολογητέα έσοδα θα είναι τουλάχιστον τα ίδια αν όχι περισσότερα και ότι οι αυτοαπασχολούμενοι δεν θα ανακτήσουν το "δικαίωμα" να δηλώνουν συστηματικά κέρδη των 2.000-3.000 ευρώ τον χρόνο ή ακόμη και ζημιές.

Τι δρομολογείται για το επόμενο 18μηνο;

1. Το ψηφιακό τιμολόγιο. Καμία συναλλαγή δεν θα μπορεί να περαστεί στις δαπάνες του επαγγελματία για να μειώσει τα φορολογητέα κέρδη αν δεν έχει εκδοθεί τιμολόγιο. Εκτός από αυτό, η ενημέρωση της ΑΑΔΕ θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει δυνατότητα άμεσου ελέγχου για περιπτώσεις εικονικών συναλλαγών.

2. Το ψηφιακό βιβλίο πελατών. Η αρχή θα γίνει το καλοκαίρι με τον κλάδο αυτοκινήτου, μετά θα περάσουμε στον κλάδο των δεξιώσεων κλπ και ο στόχος είναι -ανάλογα με τα αποτελέσματα- να υπάρξει καθολική χρήση. Στόχος, η εξυπηρέτηση κάθε πελάτη να συνοδεύεται και από την έκδοση του φορολογικού παραστατικού.

3. Το ηλεκτρονικό παραστατικό διακίνησης προϊόντων. Και πάλι θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο η ΑΑΔΕ οπότε δεν θα είναι εύκολη η διακίνηση αγαθών χωρίς να έχει εκδοθεί το σχετικό τιμολόγιο.

Με την αυστηροποίηση των προστίμων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης αλλά και την υιοθέτηση μιας ευνοϊκότερης φορολογικής κλίμακας που θα καταστήσει λιγότερο ισχυρό το κίνητρο της φοροδιαφυγής για τα κέρδη των 10-20.000 ευρώ (σ.σ. εκεί συσσωρεύεται άλλωστε και η εφαρμογή του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος) εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος ώστε να τροποποιηθούν οι διατάξεις του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος ή – εφόσον κριθεί ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομική επιβάρυνση ή αλλοίωση του κυβερνητικού αφηγήματος για επιχείρηση περιορισμού της φοροδιαφυγής.