Εντονη ανησυχία προκαλεί η νέα έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες αλλά και για τη διαρκώς αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ.
ΔΗΜΟΙ
Κορωνοϊός: Εως και 500% η αύξηση κρουσμάτων σε κάποιες περιοχές - «Καμπανάκι» από ειδικούς

Όσο πιο πολλά είναι τα κρούσματα τόσο πιο δύσκολη θα είναι η νοσηλεία τους, καθώς κανένα σύστημα διεθνώς δεν έχει ανεξάντλητες δυνατότητες, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας έκανε λόγο για νέο αρνητικό ρεκόρ χθες όσον αφορά τα κρούσματα και παρατήρησε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση σε Αττική και Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι σε κάποιες περιοχές τής χώρας η αύξηση των νέων μολύνσεων φτάνει το 500%.
Αναφερόμενη στους θανάτους, είπε ότι «αυτοί αφορούν κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας με προβλήματα υγείας οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι», αλλά εξήγησε ότι και οι νέοι άνθρωποι δεν είναι άτρωτοι. Μάλιστα αναφέρθηκε στον θάνατο 39χρονου και ενός 27 χρόνου. Ειδική μνεία έκανε στις εγκύους -κάποιες από τις οποίες έχουν διασωληνωθεί ή έχασαν τη ζωή τους- κάνοντας έκκληση να πραγματοποιείται ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Όπως είπε η ίδια, πάνω από 80% με 90% όσων νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι στην Δυτική Μακεδονία και σε άλλες περιοχές της χώρας, και τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανείς διασωληνωμένος σε ράντζο», διευκρινίζοντας ότι κάποιοι νοσηλεύονται σε χώρους χειρουργείων που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για αυτούς.
Η ίδια επισήμανε ότι η χώρα διαθέτει πλέον περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ και περισσότερα κρεβάτια ΜΕθ για Covid ασθενείς, απ’ ότι πριν από την πανδημία. Όπως είπε χαρακτηριστικά «μπορούμε να μετατρέψουμε κι άλλες κλίνες σε κλίνες για COVID ασθενείς», αλλά διερωτήθηκε τι θα γίνει με τα περιστατικά κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων και άλλων σοβαρών επειγόντων περιστατικών.
«Καμπανάκι» από τους ειδικούς
Την άποψη ότι πάντα πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι το ενδεχόμενο lockdown για να μην δίδεται το μήνυμα ότι η πανδημία τελείωσε, εξέφρασε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής.
Όπως είπε κανείς δεν θέλει lockdown, ούτε ο ίδιος το εισηγείτο, αλλά πρέπει να μην τίθενται με απόλυτο τρόπο ορισμένα πράγματα, καθώς ο απόλυτος λόγος «δεν θα γίνει ποτέ» είναι σα να λέει «τελειώσαμε».
Ζήτησε να εξεταστεί σοβαρά η μείωση της πληρότητας σε γήπεδα, θέατρα, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και κάθε χώρο που συγκεντρώνονται πάρα πολλοί άνθρωποι. Ο καθηγητής είπε επίσης ότι δεν μπορεί να μένει εκτός το ζήτημα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς παρά τις δυσκολίες, καθώς ο κόσμος αντιλαμβάνεται τις αντιφάσεις που υπάρχουν. Ο καθηγητής επεσήμανε τη σημασία της τήρησης μέτρων όπως μάσκες, αποστάσεις και αποφυγή συγχρωτισμού και από τους εμβολιασμένους πολίτες.
Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Ν. Θωμαΐδης, υπογραμμίζοντας ότι η δυναμική της πανδημίας σε κάποιες περιοχές είναι μη αναστρέψιμη αυτή τη στιγμή και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δε θα έχουν κάποιο ουσιαστικό ή άμεσο αποτέλεσμα.
Ο κ. Θωμαΐδης ήταν κατηγορηματικός στη διαπίστωση ότι οι ανεμβολίαστοι οδηγούν την πανδημία και αναφέρθηκε στο στέλεχος Δέλτα που καθιστά πολύ εύκολη τη μετάδοση του ιού.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Θ. Ψαλτοπούλου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και αναφερόμενη στα νέα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας που θα τεθούν σε ισχύ από αύριο Σάββατο, τόνισε ότι προστατεύουν κυρίως τους ανεμβολίαστους.
Αναφερόμενη στην τρίτη δόση του εμβολίου, έφερε ως παράδειγμα το Ισραήλ, όπου η αναμνηστική δόση έγινε στην ουσία υποχρεωτική καθώς για να θεωρείται κάποιος πλήρως εμβολιασμένος πρέπει να έχει κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
«Τα Χριστούγεννα θα είναι πολύ δύσκολα. Lockdown δεν πρέπει να γίνει, θα είναι μεγάλο λάθος. Θα είναι πρόβλημα, δεν είναι αστεία. Θα στολίσουμε από τώρα τα σπίτια μας για να αλλάξει η διάθεσή μας, γιατί αν ακούμε κάθε μέρα 7.000 κρούσματα δεν θα αντέξουμε», είπε από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, μιλώντας στο MEGA.
«Πέρυσι δεν είχαμε μετάλλαξη Δέλτα, φέτος όμως που την έχουμε και ακόμα οι περισσότεροι δεν έχουν καταλάβει πόσο επιθετική και μεταδοτική είναι, γι αυτό ακριβώς υπάρχει έξαρση κρουσμάτων. Αν είχαμε εβμολιαστεί στο 80% που είχαμε ως στόχο από τέλος Αυγούστου θα ήμασταν ελεύθεροι, θα ήμασταν διαφορετικά. Μετά από δύο χρόνια ο καθένας ξέρει πως πρέπει να συμπεριφερθεί. Ο καθένας πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες τους. Όσοι είναι ανεμβολίαστοι, τους παρακαλώ να εμβολιαστούν για να κάνουμε ωραία Χριστούγεννα», πρόσθεσε η κα Παγώνη.
Ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση εμβολίου για τους άνω των 18
Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της covid-19 για τα άτομα άνω των 18 ετών.
Προϋπόθεση για την χορήγηση τρίτης δόσης, να έχουν περάσει έξι μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna και δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Η τρίτη δόση εμβολίου για πολίτες που εμβολιάστηκαν με Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna θα γίνεται με το mRNA εμβόλιο της Pfizer και για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση θα γίνεται είτε με το εμβόλιο Johnson & Johnson, ή το εμβόλιο της Pfizer.
Τις επόμενες ημέρες η επαναληπτική δόση θα μπορεί να γίνεται και με το mRNA εμβόλιο της Moderna.
Οι πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση θα λαμβάνουν υπενθυμιστικό SMS ότι μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους.
Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περίπου 400.000 πολίτες με την τρίτη δόση κατά της Covid , καθώς η χορήγησή της ξεκίνησε μέσα Σεπτεμβρίου σε ομάδες όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι και ακολούθησαν άτομα που διαβιούν σε δομές, άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και οι υγειονομικοί.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την τρίτη δόση είναι παρόμοιες ή και ηπιότερες σε σύγκριση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τη δεύτερη δόση.
Η αναγκαιότητα, της τρίτης δόσης υπαγορεύεται από τη βαθμιαία μείωση των αντισωμάτων της χυμικής ανοσίας, αλλά και την λοιμογόνο δράση και τη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του ιού. Η τρίτη δόση χορηγείται για ενίσχυση και μακρότερη διάρκεια προστασίας. ?Σύμφωνα με τους ειδικούς άτομα με τρεις δόσεις είχαν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με τα άτομα που πήραν δύο δόσεις.